Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Tusse

Sidor: 1
1
Tack för responsen Max! Öh....jag märker ingen volymhöjning vid 2:26, men kan hända att mina öron är gamla och trötta.
Jag har för tillfället ett ny skiva med femton låtar klara som jag ska mastra och skicka vidare. Men fan...jag tror att jag struntar i LUFSEN och mastrar som tidigare.

2
Jag håller med. En verkligt bra utveckling. Jag ville testa den på Youtube. Det är ju möjligt, att Youtube inte ännu avänder LUFS? Ingen aning.
Men här är en låt som är bratwurstlimiterad vid mastringen:


Här är samma låt, utan hardlimiting vid mastringen:
&feature=youtu.be

Den "LUFS" mastrade låten är ju betydligt svagare.

Tja??

3
Hittade en sån här video. Dem som orkar kan ju fördjupa sej i den. Jag fattat ungefär vad det är fårgan om, men hur jaj själv ska producera (mastra) materialet blev ganska oklart.

4
Max,
Inte är jag något proffs när det gäller musikproduktion. Jag skriver låtar, spelar in dem i min ”studio” (som är ett 15 m2 arbetsrum), mixar och mastrar dem, beställer ett par hundra CD-R skivor som jag sedan tvingar på släkt och vänner. Jag gör också liknande projekt för låtskrivande kompisar som vill få sina verk ut i världen. Ofta görs det också en digitaldistibutions-deal, som innebär att låtarna dyker upp på bla. I-tunes, Spotify, Youtube etc...Och jag brukar också själv lägga ut egna låtar på Youtube. Och då vill man ju att de låter ok.
Tidigare gällde ju regeln ”ju hårdare desto bättre”. Så då vred man på så mycket limiter man vågade i mastringen. När materialet visuellt såg ut som en slät rak korv som fyllde hela spektret till -0.3 dB,
kunde man oftast lita på att låtarna var volymmässigt på samma nivå som all annan musik.
Så nu undrar jag bara; måste man nu skaffa sej en sån här Lufsen-mätare, eller helt enkelt bara skippa den här ”hard-limiting”-processen vid mastringen, och låta materialet vara dynamiskt?
Taggtråd  istället för korv?

5
Vill du i korta ordalag förklara vad LUFS står för. Jag har inte hört talas om det förut men är å andra sidan inte pro.
Olika mixar för olika sammanhang låter som en realitet idag. Läste i något nummer av tidningen Musikermagasinet hur ett band hade mixat och lämnat till mastring och fått ljudet optimalt, alla var nöjda. De insåg dock då de testade ljudet på olika uteställen och diskotek att högtalarna/subbarna i lokalerna inte klarade att hantera den bra ljudbilden. De såg sig tvugna att mixa/mastra om materialet, så att det fungerade i fler miljöer.

Tjaaa..jag är inte helt säker på vad LUFS innebär. Därför startade jag tråden. Vad jag förstår, så är det ett nytt sätt att mäta loudness. Detta kommer radio och tv-stationer, och troligen även media-mp3-spelare att börja använda. Jag förstår att det är ett svar och en lösning på "loudness-kriget". Nu är det inte längre någon ide att göra extremt hårda masters, "korvar" med peakar på 0 och ett RMS värde kring 9-10.
De kommer inte att låta hårdare, eftersom radio/tv/mp3-spelarens LUFS-kalkylatormojäng sänker deras volym till -23 dB LUFS (som kanske ungeför motsvarar RMS-värdet)
Något i den här stilen har jag förstått, men vet inte alls om jag är på villovägar. Därför frågar jag. 

6
Studio, produktion och övrigt / Nya loudness-standarder och LUFS
« skrivet: 29.10.2016, 19:19:07 »
Har ni några tankar kring den nya loudness-standarden LUFS? Har nån fattat vad det egentligen innebär? Ska man börja mixa/mastra sina låtar helt annorlunda än tidigare?
Jag tror att jag har fattat logiken i den när det gäller pre-produktioner, tex. musik för film och reklam. Men ska man beakta LUFS även när man gör slutliga traditionella CD-masters?
Har det gått så långt, att man bör göra olika masters för itunes, youtube etc?

Tusse
 

7
Studio, produktion och övrigt / SV: Vst latency
« skrivet: 02.04.2011, 15:58:00 »
Tack för råden!

ddummers svar förstod jag inte till fullo, men det lät i alla fall bra. Men jag har nu accepterat problemet och tror att jag kan leva med det. Det beror helt enkelt på att det tar cirka 20 ms för signalen att passera genom Waves L3-burken. Därför rekommenderar de inte den som kanal- eller bus-insert, utan endast på färdigt steromaterial. Detta förstår säkert alla. Det är bara jag som envisas med att slå huvudet i väggen.

Från en plugg till en annan...

Har nån erfarenhet av en kompressorplugg vid namn BoostX ? En så kallad "up-kompressor".

Tusse 

8
Studio, produktion och övrigt / Vst latency
« skrivet: 20.03.2011, 13:14:36 »
Jag hittade ingen tråd exakt kring det här problemet, så jag börjar väl en ny. Och när man är lat som jag, så frågar man hellre än spenderar hela helgdagen googlande.

Jag gillar att lägga diverse pluggar, som egentligen är menade för masterering,  på tex. enstaka sångspår, trumspår etc. Alltså i mixningsskedet. En av mina favoriter är tex. Waves L3.
I waves-manualen står det förstås med STOR FET TEXT att man ska använda den endast på färdiga slutmixar, men det ger jag fan i,  trots att jag nog förstår varför de säger så.  Bla. förorsakar den ju latens m.m.

Men min fråga lyder: Vet ni om latensen är "konstant"?  Alltså när man talar om pluggar i allmämhet. Inte bara om L3:an. Det vet jag, att latensen är olika på olika pluggar. Vissa har ingen alls, andra kan ha en jäkla delay. Så nu talar jag om ett exempel, när man använder en och samma plugg.

Jag brukar lösa problemet med att flytta spåret eeeh...bakåt...så många millisekunder som motsvarar latensen.
Men när jag mixar tex. en femminuters låt, så är jag inte riktigt säker på om latensen är samma när låten når 4'30", som den är i början av låten.
Jag har försökt kolla det där med att tex. köra metronomer genom signalkedjan, men är trots det inte 100% säker.

Hoppas att ni förstår min fråga. Jag har själv små svårigheter att förstå vad jag verkligen frågar, när jag läser mitt inlägg:)
Kloka erfarenheter?


...och jag svarar redan nu på de potentiella kommentarena som jag förutspår...i stil med "Det där borde du veta om du kallar dej producent".
Jag skäms inte alls över att erkänna att jag säkert är en nybörjare i frågan om digitala rackerier. Jag har arbetat med analoga grunckor sedan 80-talet, men först nu under 2000-talet varit tvungen att börja kämpa med datorer.
Och man kan väl inte rå för att ens iq är ungefär på samma nivå som kroppsvikten? 


9
Studio, produktion och övrigt / SV: Tankar kring noisereducering
« skrivet: 11.03.2011, 23:19:49 »

Jag kan köra en fil ett varv genom TC denoise ifall du vill ha benchmark?
[/quote]

Yes, låter toppen. Jag lägger ett meil till dej!

10
Studio, produktion och övrigt / SV: Tankar kring noisereducering
« skrivet: 11.03.2011, 20:48:46 »
Okej, tack för alla tips. Jag tror att jag måste acceptera att problemen bör lösas före inspelningen och inte i efterhand.

 :o Konstigt att nån inte ännu har föreslagit att jag flyttar arbetsrummet mitt ut på ängen här bredvid. Då slipper jag säkert rumsklangen. Å så arbetar man bara under vintern, så slipper man också irriterande fågelkvitter.  :lol:

11
Studio, produktion och övrigt / SV: Tankar kring noisereducering
« skrivet: 11.03.2011, 13:54:27 »
MrArtrock:

Ok och tack! Det här kräver en lite längre förklaring, så kanske nån hinner skriva något nytt inlägg före jag får detta postat.

Mina klienter/produktioner: "Normal" musik för egna och andra band, radioreklam, audio-undervisningsmaterial för skolor, hörspel....och som jag nämde i mitt exempel, meditationsinspelningar.

Jag gör normalt inspelningarna i olika studion, och då har jag inga problem. Jag tar materialet med mej till mitt arbetsrum och mixar och editerar det till slutlig format.

Men problemet är att jag i vissa fall, av praktiska och ekonomiska skäl, måste göra inspelningarna just i mitt arbetsrum.
Här har jag en en hygglig arbetsmaskin som nog är relativt tyst. I det här senaste fallet, som jag tog upp som ett exempel, använde jag en AKG C4000B mikrofon. Testade både cardioid och hyperkardioid "patterns".
AKG:n är helt ok när jag använder den i ett hyggligt utrymme, men inte i det här fallet.

Jag vet att jag tjafsar om lite orelevanta saker. Jag vet att jag borde testa olika mikrofoner och inte envist köra med såna här "stormembransmikrofoner", men jag är lite lat.

Summa summarum. Det som jag närmast söker efter är en metod att fixa inspelningen så bra som möjligt, om man nu har spelat in den i ett dåligt utrymme.

Ett annat exempel är tex. när jag gör ett hörspel, där handlingen utspelar sej utomhus. Då låter det crap, ifall man hör rumsekot i rösterna.

Jag lever och verkar i Helsingfors, så att nämna mina klienter berättar kanske inte så mycket. Dessutom sitter väl mina kära "konkurrenter" också här och läser mina inlägg, heh...


12
Studio, produktion och övrigt / SV: Tankar kring noisereducering
« skrivet: 11.03.2011, 13:26:39 »
Tack för välkomsthälsningen. Kanske jag lär mej forumets kultur så småningom.  

Ehhh...min nivå? Jag har jobbat med studio- och inspelning sedan de analoga tiderna på 80-talet. Men jag är också musiker, låtskrivare etc., så jag kan inte påstå att jag är en expert på endast inspelningsteknik. Jag har helt enkelt inte tid att sätta mej in i allt till 100%.

13
Studio, produktion och övrigt / SV: Tankar kring noisereducering
« skrivet: 11.03.2011, 13:14:58 »
Svar till MaxB:
Nä. I det här fallet med en normal (extratyst fläkt) bordsdator. Jag kan ju förstås tänka mej att isolera datorn, men problemen är inte bara datorn utan också själva rummets akustik.

Svar till MrArtrock: Jaså? Är detta ett hobbyforum? Berätta vad som är banalt med frågan.

14
Studio, produktion och övrigt / Tankar kring noisereducering
« skrivet: 11.03.2011, 12:52:08 »
Morning folks!

Skulle gärna utbyta lite tankar kring ämnet "Ta bort nojs och andra störande oljud från inspelat material".
Idealet, och den enda rätta vägen,  är ju förstås att man spelar in materialet så "rent" som möjligt, i en akustiskt optimerat utrymme. Men för mej är detta inte alltid möjligt.
I mitt fall gäller ceisset närmast sång- och talinspelningar. Instrumentinspelningar är inte så känsliga. Störande bakgrundsbrum, rumsekon etc. får man oftast gömda och reducerade i slutmixen.

Men ett exempel:

Jag producerar en inspelning med "meditationsprat". En man pratar lungt och dämpat med låg röst. Inspelningen ska inte innehålla annat än rösten. Den slutliga lyssnaren lyssnar oftast på inspelningen i lurar, så rösten ska låta som om den var "inne i huvudet".
Det låter inte bra när man hör alla världens brum från datorer och rumsekon, men som sagt, inspelningen måste ske i samma utrymme som datorn befinner sej i,  på två meters avstånd. Och rummet är inte akustiskt dämpat på något sätt.

Jag har provat följande metoder:

-söka upp de störande frekvenserna med en parametrisk eq och reducera dem.
Logiskt resultat: Även rösten tappar avgörande frekvenser och låter crap.

-prövat olika noisereduction-pluggar som tex. "Adaptive noise reduction", och Adobes noisereduction (som tar ett sample av endast nojset och försöker filtrera bort det).
Resultat: syntetiskt och crap

-prövat pluggen "DyVision Reverb Remover". Den låter närmast som en normal noise-gate, dvs. lämnar kvar allt nojs under pratet, men stänger av totalt när prataren håller en andningspaus.
Resultat: Låter ännu värre och störande än ett kontinuerligt nojs under pratet.

-försökt leka Einstein. Kopierat spåret, ekvaliserat det så att bara de störande frekvenserna kommer fram. Svängt polariteten på spåret och försökt mixa orginalspåret och det nya spåret tillsammans så att resultatet skulle vara ett spår där de störande frekvenserna har tagit ut varann.
Resultat: Suck...(enligt den här principen funckar antagligen också de här pluggarna som jag redan provat?)

Så ska jag ge upp och inse att jag försöker kämpa emot natur- och fysiklagarna, och kontakta min psykiater?
Eller har ni några tips och tricks som jag ännu inte prövat?

Tusse
Ljudproducent och perfektionist

..glömde nämna..arbetar närmast i Adobe Audition 3.0 och vid behov i Cubase. Finns här inte något Audition-forum? Cheferna: Borde det kanske finnas? 
 
 

15
Medlemmar / Tusse nykomling
« skrivet: 07.03.2011, 15:25:00 »
Hejsan folks!

Det stod i regelboken att man bör presentera sej, så ok....

Född på 50-talet i Helsingfors, där jag fortfarande bor och verkar som ljudproducent, låtsnickrare och musiker. Spelar i tre-fyra band; KILL KELLY (keltisk folkrockpunk på engelska), OLLIBULLBAND (amerikansk countryrock på finska, svenska och franska), ZAPLIINI (hiphop för yngre medborgare) och ibland specialsammansatta band (for various occasions).
Mina huvudinstrument är el/ak gitarr och mandolin, men kan även ta hand om basen i nödfall.

Min huvudsysselsättning är dock inspelning, mixning, editering och för mycket kaffepimplande och cigarretrökning i mitt arbetsrum.
Arbetar till 90% med mitt favoritprogram Adobe Audition, men hoppar i nödfall över till Cubase när det krävs vissa funktioner som Audition-grabbarna ännu inte har tänkt på att lägga in i sitt program.

Vi ses!

Tusse T.

Sidor: 1