Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - satansarsel

Sidor: 1
1
Studio, produktion och övrigt / SV: Hitta skala och ackord
« skrivet: 25.07.2009, 14:50:00 »
Aaaaa, ach sooo, du tänker så!  :)

Jo det är väl enklare kanske, MEN ;) , det ackordet (F) rubbar på skalan i och med att c# ersätts av c.
Så då bygger låten på 2 olika skalor - helt ok för mig  ;).....

F-durackordet rubbar A frygisk (med höjd ters)/D moll-hamornisk med A i basen bara om det är den traditionella ackordsuppbyggnaden, och i min simpla tab så ingick inte kvinten (c). Men, som sagt, detta ackordsanvändande är bara behövligt om man vill spela exakt utifrån skalan, även om just detta oktaverade F-ackord med dubbla terser låter ostigt =)

En annan sak jag funderar på är det här c#m+5 som nämns.....hmmm....är det inte mer korrekt att kalla det för ett A/C# - ett A med C# i basen?

Så, det var min dagliga dos av messershmidtande.

Live long and prosper!

Nu tror jag du riktar din fråga till flabb, som kallade detta ackord för C#m+5. Men visst har du rätt, det är A med tersen (c#) i basen.

2
Studio, produktion och övrigt / SV: Arbetssätt - upplägg
« skrivet: 21.07.2009, 17:24:28 »
Jag har ingen studioteknologi värt att tala om, och har än inte spelat in ett soloprojekt, men så småningom ska det nog bli av.

Förut skrev jag låtar med fulländade stämmor och texter men har fått vika mig av kritiken att bandmedlemmarna inte får vara i skapandeprocessen utan det blir mina låtar och de bara framför dem. Numera skriver jag enbart låtskelett och texter för bandet, och då är det oftast bara en stämma jag gjort, ibland två eller flera stämmor på enstaka ställen i en låt, om jag anser att det är så pass bra att jag verkligen vill ha det med och inte låta bandmedlemmarna göra något annat till det.
En stämma i de här fallen är oftast en gitarrstämma.
Sen får alla vädra fritt huruvida materialet är godtagbart eller värt att förpassas till riffbanken om det inte är funktionellt eller tillräckligt bra :) Det som är fascinerande med att bara skriva en stämma för en hel låt och sen låta resten av bandet se vad dem kommer på är att det som till en början låter väldigt avskalat och har en viss känsla (som jag uppfattar det), kan få ett helt annat uttryck i ett sammanhang som man själv kanske aldrig tänkt på.

När det gäller skapandeprocessen för bandet går det till som andra redan ordat om, med tillägg att jag alltid tänker i termer av ett bestämt maxantal stämmor, tre stycken. Mer stämmor tenderar att gröta till den musikaliska helheten, särskilt om man lirar en nerskitad hårdrockstil, samt att vi har bara tre strängbändare och vill kunna spela låtarna live såsom de låter på inspelning. :) Själva inspirationen till att skriva något kommer inte från att hört något sketans bra utan oftast från att se något på TV, helst gärna någon riktig sunkig dokusåpa. Vet inte varför det är så, men det känns rätt så. :blink:

Nu är jag inte helt improduktiv på solonivå, utan har spelat in sex låtar på ett simpelt program bara för att komma ihåg hur allt ska låta och vilka taktarter och tempon det är på dem. När det gäller de låtarna tenderar jag att som triljoner andra komma på enstaka fragment eller hela riff eller ackordgångar innan jag börjar fila på melodier. Sällan skriver jag tvärtom, men jag försöker balansera tyngdpunkterna så att ingen stämma blir alltför ledande, t.ex. melodisektioner eller ackompanjemang. Och i de här låtarna kan det vara ibland fyra fem stämmor gitarrer på vissa ställen. Och här har jag en förkärlek för att försöka använda polyfoni/polyrytmik. Så många gånger kan det som uppfattas som helt nya teman senare i en låt egentligen vara hopplock, enstaka sekvenser eller ett helt koncept i en stämma från tidigare motiv som återanvänds i ett nytt sammanhang.

Låtars strukturer är ganska centralt för mig, särskilt när jag försöker undvika att låtars arrangemang och temaindelningar liknar varandra. Att som Tool sitta i åratal och knåpa på låtarna är dock inte åtråvärt, någon måtta på musikalisk dissekering får det lov att vara :) Ett halvår är väl tumregeln för en låt att bli helt färdig.

Angående harmonier och val av tonintervaller är jag en svag jävel för aviga ackord, något som mitt förra bands sångare aldrig fick bukt på :) Nu spelar det dock ingen roll när det gäller skriksång. Det kan vara en ackordgång eller melodi som är influerad av Robert Fripp, Carl-Michael Eide, eller Stravinskij och Schönberg, fast inte fullt ut lika atonalt som den sistnämnde. Jag använder oftast symmetriska skalor och blandar ihop moll-harmoniska, frygiska och dissonanta tonmönster. På så sätt skiljer jag väl mig inte nämnvärt från någon annan metalgorilla :)

3
Studio, produktion och övrigt / SV: Hitta skala och ackord
« skrivet: 21.07.2009, 03:57:50 »
Ja det är ett vanligt F-dur, förutsatt att det är de vanliga ingredienserna är med (grundton, ters och kvint). Jag fick lära mig att om det är ett durackord man spelar så skriver man bara stor bokstav för att markera det på tabulatur, mollackord blir då exempelvis Fm.

Och sen, ja man kan ha med det sköna F#5 om man vill, men det är kanske lite överkurs för flabb om han ville ha det enkelt, alltså med de traditionella grundkomponenterna grundton, ters och kvint i vanliga intervaller (ingen höjning/sänkning/överstigande/förminskning), utan att rubba skalans gång. Men den formen av ackordgång jag illustrerade borde väl bara gälla om man vill ha det pedagogiskt enkelt och teoretiskt puritanskt. :)

4
Studio, produktion och övrigt / SV: Hitta skala och ackord
« skrivet: 19.07.2009, 23:37:37 »
Tack för tipset, förstod inte allt där, men om jag kollat rätt blir det:

A A# C#m+5 Dm Em7-5 (F) Gm

Fast F passar väl inte riktigt? Kanske var det du menade fast jag inte förstod den meningen riktigt :)

Em7-5 till C#m+5 låter som en variant av A# till A

Denna ackordföljden blir ganska naturlig:

Dm  Gm      A# A
Dm  Em7-5 Gm C#m+5

Ja, precis, F-ackordet låter lite konstigt i sammanhanget.

Sen ritade jag upp en ful variant av tabulatur för att illustrera hur jag tänkte, lyckades inte riktigt med uppsåtet :D

5
Studio, produktion och övrigt / SV: Hitta skala och ackord
« skrivet: 19.07.2009, 23:34:43 »
Det verkar vara total förvirring här i tråden.

A A# C# D E F G

Det är A frygisk skala med höjd ters (durters = C#). Normal frygisk skala har samma toner fast en mollters = C.

..och ja F ingår.

Harmonisk moll är det inte. Den skalan innehåller följande toner: A H C D E F G#

Vilket är som en naturlig mollskala fast med höjd sjua (G# i detta fall). 


Förtydligande: D-moll harmoniskt med A i basen. Nu tänker vissa att vafan A kan inte vara grundton om det är D-moll harmoniskt, men jag kom ihåg hur en del lärare teoretiserade så i plugget, för att ha minimalt med höjnings-/ sänkningstecken i notpappret. Funkar för mig iaf, byter man grundton till D så slipper man ändra förtecken, givet att man spelar utefter skalan.

Men visst, A frygisk med höjd ters kan man också säga det är.

6
Studio, produktion och övrigt / SV: "Omedveten" stöld
« skrivet: 18.07.2009, 19:58:19 »
Någon slags sträven att vara "orginell" tycker jag är bra och nödvändig, men man kommer nog ändå att göra (om) mycket som finns i andra musikstycken och inte minst i ens egna gamla låtar.

Word.

7
Studio, produktion och övrigt / SV: Hitta skala och ackord
« skrivet: 18.07.2009, 19:48:29 »
Så en fråga, låt säga i just aktuell låt jag håller på med så använder jag vissa noter
och det går, "typ", i A, så noterna/skalan (iaf i refrängen) är A A# C# D E F G

På fråga a) svarar ni om det finns nån sajt/bok där man kan plocka ut vilken
skala man snubblat på

På fråga b) svarar ni om det finns nån sajt/bok där man kan lära sig vilka ackord som passar till
denna skala

a) nej, men jag kan säga dig att det är en moll-harmonisk skala med A i basen (grundton).

b) nej, men jag kan säga dig att den moll-harmoniska skalan (med A som grundton) går väl ihop med:

E
B           5   6   8   10    11    14
G  6   7   6   7   7   10   12     14   
D  7   8   7   7   8   7     12    14
A  7   8   4   5   7   8     10    12  <----(oktaven för grundtonen A)
E  5    6   

Nu blev det rätt fult hehe men vafan, principen är väl rätt. Det enda ackordet som kan tänkas låta "fult" är den på åttondet bandet på A-strängen som grundton (oktaverat F-ackord med dubbla terser). Skälet till det är att D inte finns med i den moll-harmoniska skalan med A i basen, så därför har inte det ackordet en kvint (=ett intervall med vanligtvis sju halvtonssteg, från grundton till andra tonen). Detta förutsatt att man är en teoretisk puritan, vilket jag inte är  :)

8
Studio, produktion och övrigt / SV: "Omedveten" stöld
« skrivet: 18.07.2009, 19:21:11 »
"vet inte hur många timmar jag suttit och försökt göra om oavsiktliga plagiat till något eget genom att ändra i melodin, fraseringen, taktarten, basgången å fan å hans moster, men det blir sällan riktigt bra eftersom grunden ju är någon annans ändå

Jag tycker inte det är ett problem att man gjort ett stycke eller bara en melodi som låter som något man inspirerats av, huvudsaken att man inte omedvetet stulit typ låtstrukturen, eller ett helt ackompanjemang med melodier, taktart och rytmindelningar. Då blir det ganska uppenbart att man "tagit" allting i t.ex. ett tema från en annans låt. Destovärre då om man medvetet gjort det.

Samtidigt är det nästintill omöjligt att göra något intervallmässigt unikt; det mesta har redan gjorts på den fronten. Till och med någon hyperexperimentell tongång skulle kunna härledas till Schönberg eller Stravinskij om man vill vara en riktig musikpolis. Kort sagt, man får ser allting i sitt sammanhang. Jag är då inte bekymrad över plagiatdiskussionen. Så länge man inte snott ett helt tema så får det gå, men då sjunker också låtens attraktionsvärde, för det är inte "eget" för fem öre.

9
Ta bort inlägget om det bumpar en alltför gammal tråd  :wacko:

Uppsättning i repan:

20" baskagge
16" golvpuka
13" tom-tom
12"tom-tom
14" Omar Hakim Pearl virvel
+ 4 skitcymbaler & slitet hi-hat för att inte nöta ut de "fina" cymbalerna.

Det är bara ett vanligt Pearl Export set, men oavsett vid rep eller inspelning eller gig så stämmer jag likadant. Börjar med att stämma underskinnen till en tämligen ljus ton, som jag kan nynna till och komma ihåg. Stämmer sen överskinnet i antingen en kvart, kvint eller ters (dur eller moll spelar ingen roll, huvudsaken man är konsekvent mellan pukornas stämning) under underskinnets ton (grundton). Så gör jag på samtliga pukor och virvel.

Under stämningen av pukor & virvel börjar jag med en skruv, slår tydligt utan kantslag nära skruven och lyssnar efter undertonen och stämmer upp/ner tonen tills jag fått det läge jag velat ha, och fortsätter sen zik-zak mellan skruvarna. Gäller både över - och underskinn.

Under en inspelning hade jag ett Pearl Master Customs en gång, och nu senaste gången hade jag en hybrid:

Pearl Export series 22" baskagge
Pearl Studio sessions 16" golvpuka
Pearl Studio sessions 13" tom-tom
Pearl Studio sessions 12" tom-tom
Pearl snare drum 13" Omar Hakim
Istanbul Mehmet 21" Jazz Ride (funkar också som en Crash)
Sabian Studios AAX 18"
Zildjian K Crash-Ride 18"
Zildjian China 18" (haft den länge; modelnamnet är utnött :D)
Terry Bozzio Radia Signatur Cymbal 12" (ovanpå Chinan)
Terry Bozzio Radia Signatur Cymbal 8" Splash (det är dock en klocka konstigt nog)
Paiste 502 hi-hat 10" (eller är det 12"?)
Gammal Pearl dubbelpedal + allehanda stativ av olika märken, av vilka endast 1 är vikbar på överdelen (gillar inte vikbara stativ - de tenderar till att glappa i längden).

Exempel på hur det låter med den här uppsättningen: www.myspace.com/moloken
Låtarna Die Fear Will och Untitled I är från senaste inspelningen.

Annars har det låtit såhär när jag hyrde ett Pearl Custom set och körde på egna cymbaler, virvel, stativ etc: http://se.myspace.com/lithany

10
Måste hitta den på vinyl... (Hade på CD, men sålde den)

Vad i hela glödheta helvetet?! Sälja den, vad fan är det med dig människa?! =D

11
Vad får ni för tankar om detta? Själv tycker jag att det är ett intressant sätt att föra fram musik och budskap på, även om jag inte skulle göra det själv...tycker nog att det går lite för långt. Musiken gillar jag dock skarpt. Riktigt skruvat och skönt sväng!  :D

...så vad säger ni? Vad väcker det för känslor och tankar? Funkar konceptet eller blir det bara överdrivet?

Men vänta nu... grind som svänger?! Vad är det för trams :D Grind ska va grind. Punkt slut.

För övrigt var det i alla fall genreöverskridande på ett nytt sätt, och det bör väl välkomnas. Gillar du sånt här lär du digga Sleepytime Gorilla Museum.

12
Studio, produktion och övrigt / SV: Skrika?
« skrivet: 10.07.2009, 00:57:22 »
Asså vafan, det här är ingen raketforskning. Det är bara att skrika tills det låter tillräckligt jävligt och nerknarkat. Det enda som kan lägga hämsko på skrikpotentialen är väl om man låter man som en kastrerad korgosse från Rom.

13
Eftersom jag svarat på den här cirkelposten annanstans och fått skit för flummeri tänker jag vara fåordig för en gångs skull och bara säga: Emperor - Anthems to the Welkin at Dusk.

14
Ja, vad kan man säga. Black Sabbath var väl en stor del av ens tonårsinfluenser, stort sett alla plattor som Ozzy var med på men även en hel del släpp med Tony Martin och Dio. Orkar fan inte lägga upp en lista. Utan Black Sabbath hade inte doomen sett ut som den gör idag, och inte heller hårdrocken rent generellt, även om man inte gillar bandet.

Sidor: 1