Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Claes

Sidor: 1 ... 79 80 81 82 83 84 85
2871
Medlemmar / SV: MjukisRambo
« skrivet: 02.03.2007, 03:08:15 »
1968 var jag 4 år och tänkte nog inte så mycket på inspelning - men ändå... :rolleyes: :P

Välkommen är du i alla fall. Kul att så många goda krafter hittar hit. :)

2872
När vi nu ändå snackar om bandmicar, så kan det kanske vara av intresse att titta in på http://microphonium.blogspot.com, som är Bob Crowley's lilla tillhåll... :)

2873
Om kontrollrummet.com / SV: Skall vi bjudan in oldsberg. till kr
« skrivet: 02.03.2007, 02:17:40 »
Det är väl klart att Olsberg ska bjudas in. Han är ju en trevlig prick som har vettiga synpunkter. Han är med i VST-forum, så han är säkerligen inte främmande för att vara med här heller. :)

2874
Studio, produktion och övrigt / SV: Olika mikrofoner...
« skrivet: 01.03.2007, 23:37:27 »
Jag får se om jag kan låna en sådan till nästa omgång testinspelningar...

2875
Det behöver kanske inte vara i form av ett formulär att följa till punkt och pricka, men det kan gärna ligga en klistrad tråd där det framgår vilka uppgifter som behövs för att folk ska ha möjlighet att hjälpa till så bra som möjligt... Kanske också en länk till Google Sketchup (gratisversionen)...?

2876
Det jag använder mest, är Scarbee Imperial Drums XL. :wub:

2877
Instämmer! En backupdisk ska inte vara ansluten till datorn i normalfallet. Vad händer om blixten slår ner och steker datorn? Jo - den inkopplade hårddisken kan också gå åt skogen... :unsure:

2878
Medlemmar / SV: Linus
« skrivet: 01.03.2007, 19:07:39 »
Välkommen!
Det var på tiden att du också hittade hit... :rolleyes: ;)

2879
Ljudkort: Echo Audiofire 4 - listpris 3595:-
Mikrofon: Studio Projects B1 - listpris 1150:-
Monitorer: Om det inte behöver vara några ordentliga prylar, så kan han lika gärna köra med befintliga hifi-högtalare och kanske i stället komplettera med ett par bättre hörlurar, exempelvis Ultrasone Proline 2500 - listpris 2750:-
Program: Cubase Studio4 - listpris 3995:-
Det följer ju med VSTi (HALion One) med ganska mycket ljud, till Cubase - men man kanske ändå vill komplettera med annat. Det beror lite på vilken typ av ljud som är intressanta...?

2880
Ett förslag är i så fall Echo Audiofire 4. Det har visserligen lite fler in/ut än du behöver, men det är ett bra ljudkort från en stabil tillverkare - och det skadar ju aldrig att ha de där 2 extra ingångarna som man annars saknar senare... ;)
4 analoga ingångar, varav 2 är valbara mellan line och mic (självklart med 48V fantommatning). Det finns 4 balanserade utgångar, S/Pdif in och ut, Midi in/ut och hörlursutgång.
Listpriset på det är 3595:-.

2881
Vill du vara riktigt säker, så tittar du på Firewire-interface i stället för USB... ;)

2882
Om kontrollrummet.com / SV: VST och andra plugins...
« skrivet: 01.03.2007, 15:43:29 »
Ok - men då skulle man kanske i stället ha två avdelningar; en för "virtuella instrument" och en för "plugineffekter"...?
Man kan ju diskutera alla olika standards i så fall - och inte bara de som är knutna till VST-standarden.

2883
Medlemmar / SV: Jahapp - så har Claes också hittat hit :)
« skrivet: 01.03.2007, 14:53:16 »
Kanonbra - kul att du hittade hit. Dina kunskaper är uppskattade! :)

2884
Om kontrollrummet.com / VST och andra plugins...
« skrivet: 01.03.2007, 14:42:26 »
Rubriken på avdelningen är lite fel. VST är Steinbergs "Virtual Studio Technology", medan VSTi (OBS! det lilla i:et ;)) står för virtuella instrument under VST-standarden.

Rubriken borde alltså vara antingen "VSTi och andra plugins" - eller kanske ännu hellre "Virtuella instrument och andra plugins".

2885
Studio, produktion och övrigt / Olika mikrofoner...
« skrivet: 01.03.2007, 14:16:15 »
Bara för att det ska komma in ett första ämne i denna trevliga avdelning, så passar jag helt fräckt på att lägga in ett tips om min testsite, där man i skrivande stund har tillgång till smakprov på över 100 olika mikrofoner, som man kan ladda ner för att jämföra och ta reda på vilka det är lönt att fundera på att köpa.
Siten är under ständig uppbyggnad och utökas med fler modeller med ojämna mellanrum. :)

Det hela finns numera på två siter - så att man kan välja den andra om den första går segt.
http://testing.holmerup.biz
http://www.testrecordings.net


Detta erbjuder jag gratis för alla, så jag uppskattar alltid lite stöd genom att folk passar på att besöka någon eller några av de annonsörer som finns på siten. :)

2886
... Fungerar en monitor inte med alla sorters musik, så är det inte lönt att slösa tid på den.

Och ändå har du ingen techno i listan?  ;)
Inte riktigt min påse... ;)
Om man håller på med Techno, så kan det vara viktigt att ha en sub också - eller större (och tyvärr dyrare) monitorer, som klarar hela registret...

Alternativet är annars att komplettera lyssningen med ett par riktigt bra hörlurar, för att kolla vad som händer i källaren. Ultrasone Proline 2500 är vad jag rekommenderar i så fall. :wub:

2887
Medlemmar / SV: Florian is entering this planet!
« skrivet: 01.03.2007, 14:01:11 »
Yo dude!
Välkommen hit! :)

2888
tack ska ni ha.

min tanke är att slippa investera i så mycket grejjor....finns tillräckligt med hål där pengar rinner ner ;)

Planen är att jaga HiFiburkar till ett pris av kanske 8000:-, de borde duga...fast å andra sidan kanske jag kan köpa minitorer för den pengen?

Bara att ta med sig lite material och kolla.

Tips på bra refmaterial att släpa runt? skustiskt med tydlig sång, cymbaler?
Ligger planeringen på den nivån, så kan jag absolut rekommendera ADAM A7, som är grymt bra för pengarna. Listpriset är 8990:- - men med en snäll handlare kan det kanske komma i närheten av prisläget du nämnde... ;)

Jag har en salig blandning när jag bedömer om en monitor är bra eller inte; Michael Jackson (t ex Liberian girl, The way you make me feel), Chaka Khan (t ex Love me still, Through the fire), ABBA (flera olika), Opera (t ex Triumfmarschen ur AIDA), Chess (t ex One night in Bangkok) mfl... Fungerar en monitor inte med alla sorters musik, så är det inte lönt att slösa tid på den.

2889
Om kontrollrummet.com / SV: Vad är kontrollrummets "scope"?
« skrivet: 01.03.2007, 04:33:27 »
För att ta till ett slitet uttryck (men som passar perfekt för vad jag tycker om dina tankar i inlägget, Lee):

WORD!

dito.

Finns ett bra uttryck för liknande, som "de gamla grekerna var det väl " använde. Docta Ignorantia -den lärda okunskapen. går i princip ut på att ju mer man vet desto mindre säker blir man på sanningen. Tycker det gäller det mesta, fysik, politik och sökerligen musik också.

Absolut! Ju mer man lär sig, desto mer förstår man hur oändligt mycket mer det finns att lära sig.
Precis som Lee nämnde, så kan man lära sig väldigt mycket genom nybörjares "dumma" frågor, eftersom man kan tvingas tänka på ett annat sätt än man är van vid, för att kunna förklara - och man kan rentav få tillfälle att fundera på om det man säger verkligen stämmer helt eller om det finns andra aspekter som är viktiga att nämna.

Förresten, så har alla medlemmar i forumet - även de "värsta" experterna - också en gång i tiden ställt alla de där "dumma" frågorna, så det är inget att skämmas för om man har kunskapsluckor. Det är ju många som tycker det är kul att kunna bidra med sina kunskaper. :)

2890
Perfekt! Jag vill då fråga varför man inte kan lyssna i ett par riktigt bra HiFihögtalare? riktiga audiofillådor färgar väl inte ljudet nämnvärt?

"monitorer eller hifihögtalare" (google version;) )  är således frågan.

Är det så att hiFihögtalare med tillräckliga prestanda blir svindyra?
När man springer upp i pengar, så närmar sig hi-end hifi och studiomonitorer allt mer, eftersom målet för "båda sidorna", är att få till ett naturtroget ljud.

Tar man billiga modeller - som jag kallar "stormarknads-hifi" och "låtsasmonitorer", så har båda ofta hängmattekaraktär som gör att allt man spelar låter "bra", eftersom den ljudkaraktären är bekväm för öronen. Lätt att sälja eftersom det låter imponerande... Vad man missar där, är att på grund av hängmattekaraktären, så kommer delar av ljudinnehållet att maskeras, så att man helt enkelt mixar fel och måste kontrollyssna på femtielva ställen innan man vet att det låter bra. Ett par monitorer värda namnet, ger ett mer balanserat ljud och grötar inte ihop mellanregistret (som ju innehåller väldigt många olika ljud) - och man har inte alls har samma behov att kontrollyssna i andra system för att veta att det kommer att låta bra överallt.
Sedan kan man lära sig arbeta med de flesta högtalare - men om de inte är bra, så blir det mycket svårare att få till mixar som verkligen låter bra - och man får en mycket längre inkörningsperiod med sämre monitorer än med bättre.

Sorry om jag låter kategorisk och fördömande, men tyvärr säljs det alldeles för mycket dåliga monitorer, så det gäller att vara kritisk när man lyssnar...


Tillägg: Med "bra" menar jag att monitorer som låter bra, låter naturligt. Bara ett litet förtydligande... ;)

2891
Om kontrollrummet.com / SV: Vad är kontrollrummets "scope"?
« skrivet: 01.03.2007, 04:07:28 »
För att ta till ett slitet uttryck (men som passar perfekt för vad jag tycker om dina tankar i inlägget, Lee):

WORD!

2892
Detta blir ingen uppräkning av lämpliga modeller, utan lite mer allmänna tips...
Det man ska lyssna efter, är om monitorerna kan återge små detaljer på ett tillräckligt bra sätt - och att de orkar med snabba transienter. Tyvärr är dessa egenskaper inte vanliga i den prisklassen, eftersom det sparas in på nätdel, slutsteg och delningsfilter, som inte alls är "anpassade efter elementen" som reklamen säger, utan väldigt billiga standardprylar som inte kostar många kronor. Därför skulle mitt förslag vara att leta efter passiva modeller i den prisklassen - åtminstone om man redan har en hyfsad stereoförstärkare. De flesta mediokra hififörstärkare ger ett bättre resultat tillsammans med passiva monitorer, än man får med aktiva monitorer i samma prisklass.

När man ska provlyssna på monitorer, så bör man ha med sig egna skivor, där man är väl förtrogen med musiken och vet precis hur det ska låta. Då har man lättare att avgöra om monitorerna i fråga känns rätt. Var också nog med hur de är placerade. Om de står nära väggar, så kommer basen att bli förstärkt. Det är också lätt att blir lurad att tro att monitorerna är bra när de har lite hängmattekaraktär i ljudet och kraftig bas (tyvärr alltför vanligt), men det är upplösningen som är viktig - och inte att "allt låter bra". Det ska i stället låta ärligt och naturligt - och utan att några frekvensområden är överdrivna...

Det var några tankar och personliga åsikter från mig i ämnet. Hoppas att det kan vara till hjälp för någon... :)

2893
Studio, produktion och övrigt / SV: Diskussionen angående FAQ:n
« skrivet: 28.02.2007, 21:04:43 »
Jag har inte en aning om vad det finns för några varianter. Vad innebär de olika licenserna?

2894
Studio, produktion och övrigt / SV: Hårdvara vs. mjukvara
« skrivet: 28.02.2007, 15:44:16 »
Jag tycker att många hänger upp sig på att jämföra om mjukvaran verkligen låter som hårdvaran som den försöker emulera - och glömmer lyssna på om resultatet låter bra. Det är ju resultatet som är det väsentliga - och när allt är mixat och klart, så kan man fråga sig hur mycket bättre det verkligen blir med hårdvara - och om man tycker att den skillnaden är värd pengarna.
Jag använder bara mjukvara och tycker att det blir bra nog för de behov jag har. Att man kan köra en kanonbra kompressor (Sonalksis förstås) i flera instanser, är guld värt. På den gamla "goda" tiden, var man ju tvungen att köpa en kompressor för varje kanal som behövde komprimeras.
Vad jag har funderat lite på, är däremot att kanske skaffa en analog stereoburk av något slag (kanske en rörkompressor eller channelstrip), att köra stereomixen genom - men samtidigt är det ju sådant man anlitar en Mastering-snubbe för när det hettar till och ska bli riktigt seriöst, så det är frågan om det egentligen är någon mening att köpa en svindyr burk själv...

2895
FF800. Har vi alla blivit helt enkeltspåriga och kör samma ljudkort? Ruggigt...
Inte riktigt... Jag kör inte med ett FF800, utan ett HDSP9652... ;)

2896
"Helt samma" låter konstigt, tycker jag. Valet borde vara "Spelar ingen roll" eller liknande i stället - och är också mitt val i frågan.

2897
OJ! Det blir en diger lista, men det finns förstås några som förtjänar att lyftas fram speciellt:

EWQLSO Gold Pro (MYCKET välljudande orkesterbibliotek)
Scarbee Imperial Drums XL (bästa trumbiblioteket, alla kategorier)
Hypersonic2 (smör-och-bröd-ljud i massor)
Sampletank 2XL (smör-och-bröd-ljud i massor)
Scarbee J-Slap'n Fingered (suveränt bra basbibliotek)
Scarbee Keyboard Gold Bundle (Rhodes, Wurlitzer, Pianet och Clavinet i grymt välgjorda bibliotek)
Kick Ass Brass (blåssektion på burk - har dock inte hunnit börja använda det, men jag har förhoppningar...)
Virtual Guitarist (eftersom jag inte kan spela gitarr alls, så är VG rena himmelriket)
Groove Agent (skitbra automat-trummis, som gör det lättare att komma igång med en ny låt eftersom man slipper börja med någon oinspirerande simpel trumtakt. Byts som regel ut senare i processen, mot egenprogrammerade trummor och SID XL, men GA är ett kanonbra kompositions-hjälpmedel)


Hej Claes.
Vem säljer ewqlso gold?..Om du vet vad det kostar så vore jag tacksam.En liten hint om var jag hittar det..

Mvh
Micael

Jag kan ju självklart sälja det - men det kan alla andra återförsäljare i landet också, så det är bara att fråga hos din favorithandlare. ;) Aktuella listpriser hittar du här: http://www.fitzpatrick.se/nypris-ew.html

2898
Bra sida: 828:an har en dedikerad monitorutgång och en dedikerad phones-utgång, med volymknapp i frampanelen. Löser lyssningen utan tilläggsinvesteringar.

Fireface har, likhet med HDSP-korten, "Total Mix" - och är alltså fritt att trixa med routing och skapa monitormixar precis hur som helst. Total Mix är helt underbart och man kan skapa helt individuella monitormixar till så många utgångar som man har tillgång till - något som många kanske inte har tänkt på... ;)

2899
Studio, produktion och övrigt / SV: Har någon Cubase 4?
« skrivet: 28.02.2007, 06:01:12 »
melodyn är klockrens för midi till not...

Melodyn???  :huh: Men det är ju en tonkorrigerare ju eller??? http://www.celemony.com/cms/index.php?id=342
...men den fungerar bra på monofoniska stämmor, om man vill omvandla audio till midi. På fel håll i det aktuella fallet alltså...


Kolla också in Notion, som verkar vara ett riktigt bra notskrivningsprogram. B)

2900
RME Fireface 800 is da shit! B)
Jag har inte hört någon som har blivit besviken på det - och RME gör superstabila prylar och uppdaterar drivrutiner snabbt de gånger det behövs.

2901
Om kontrollrummet.com / SV: bugg??
« skrivet: 28.02.2007, 05:03:50 »
Problem på jobbet? Det kan i så fall vara en envis proxy som bråkar med dig (hade nämligen liknande problem själv med vissa siter för någon halvår sedan på mitt jobb - och det visade sig bero på proxyservern...). Kommer dock inte ihåg hur man kan gå förbi, men det finns säkert någon annan som är mer bevandrad när det gäller sådant...

2902
Jo, jag vet att det finns många i olika utförande fast samma innehåll "Made in China"
De där med byta ut trafon låter spännande :)

Känns som det är ett glapp i bandmikrofonsutbudet, iaf prismässigt.

Made in China : 1000-2500
JJlabs,T.bone,Golden Age, mfl.

Made in USA : 7000 +
Royer, AEA

Om man är ute efter karaktären så kanske det är värt o prova på en kina bandmic.

ps. du får hemskt gärna pm:a mig modden..

//S

Det finns ju fler mellanlägen i pris - men det ÄR lite tunnsått...
Oktava har sin ML-52 för 3995:- och ML-53 för 2995:-

USA: Här missade du att nämna en av de absolut bästa tillverkarna (i rimliga prislägen... :rolleyes:); Crowley and Tripp.
sE Electronics har också en bandmic strax under 10000:- - och Sontronics Sigma ligger på 6500:-.

2903
Jag skriver oftast engelska texter, men jag brukar också försöka översätta dem till svenska när jag har fått ihop något vettigt, så i de flesta fall har jag både engelsk och svensk text. Jag behärskar engelska i stort sett lika bra som svenska - och läser väldigt gärna böcker på engelska. Grammatik har jag inte en susning om, men både svenska och engelska faller alltid helt naturligt för mig, så jag har aldrig behövt lära mig grammatiken. Det är också därför jag fick risigt betyg i tyska - för där måste man ha grammatiken som grund och det faller inte lika naturligt - inte för mig i alla fall... :rolleyes:

2904
Studio, produktion och övrigt / SV: Arbetssätt...upplägg???
« skrivet: 28.02.2007, 04:22:49 »
Jag gör nog något som är ganska nära Slaptaps upplägg, med "ideer", "slask" och "seriöst".

Jag bestämmer aldrig någonting förrän vid mix, utan har alla vägar öppna, men som regel använder jag trummor, bas och piano medan låten blir till - och om jag kommer på en bra melodi, så får en flöjt spela den tills det närmar sig sånginspelning.
När strukturen på en låt börjar bli färdig, så brukar jag fundera lite mer på vilka ljud som ska finnas med. Jag är inte ett dugg intresserad av syntprogrammering, utan tycker att det är mest slöseri med värdefull tid - så om jag inte är helt nöjd med ett ljud, så mixtrar jag hellre lite grand med eq eller lägger någon annan synt som spelar samma sak. Det brukar funka bra i slutänden. Texten är alltid det sista jag pillar ihop. Ofta faller en text på plats ganska snabbt och smidigt, men ibland kan det ta en halv evighet att få ihop något som låter vettigt... När strukturen och grundinstrumenten är bestämda, så brukar det bli dags för lite kosmetika, som stråkar, brass, percussion etc - men när sången läggs, så är det oftast ett ganska enkelt komp för att inte störa den viktiga sången - och jag bestämmer som sagt inget förrän vid mix, så en slinga som jag tyckte lät super under låtens tillkomst, kan lika gärna strykas om det visar sig att den inte fungerar ihop med sången. Samma sak om jag har valt något syntljud som blir för "fett", så väljer jag ett "tunnare" ljud eller kanske något helt annat instrument. "Kill your darlings" och "Less is more" är viktiga uttryck som de flesta borde ha i bakhuvudet...

2905
Om kontrollrummet.com / SV: Ny avdelning?
« skrivet: 28.02.2007, 02:13:53 »
Ja - mikrofoner är kul! :)

Kanske också en separat avdelning för lyssning och en för akustikbehandling/ljudisolering?

Sidor: 1 ... 79 80 81 82 83 84 85