Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Claes

Sidor: 1 ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85
2801
Nu börjar jag fatta vad en moderator gör för nytta i wikin. Det jag har skrivit har ju blivit betydligt snyggare och mer överskådligt efter att någon (tbruce?) har varit inne och editerat en del... :)

Ska försöka tänka på att ha lite rubriker o dyl i fortsättningen... :rolleyes:

2802
Studio, produktion och övrigt / SV: CM3 vs SM57?
« skrivet: 12.03.2007, 15:55:18 »
CM3. Den fungerar både till överhäng och närmickning - och låter dessutom bättre. ;)

2803
Jag och Claes har just skrivit en hel del där idag. :)
Ja, jag har försökt tota ihop lite info om mikrofoner och har lagt upp en hel drös med olika märken och dessutom lite allmän info, så nu finns det en del extra röda länkar som det bara är att börja skriva om...
Satte även upp fler kategorier, som t ex "akustikbehandling/ljudisolering", så där kan folk gärna få komma in och skriva lite. Ni vet vilka ni är... ;)

Blir det inte ganska självmodererande egentligen? Om någon hittar något som inte är riktigt korrekt eller som behöver kompletteras, så går man ju in och fixar det...

2804
Arturia Brass har jag läst någonstan att det skulle låta bra om man kör med ett blåsmunstycke, men annars är det inte så kul...


Kick Ass Brass är däremot alltid kul. B)

2805
Studio, produktion och övrigt / SV: Arbetssätt...upplägg???
« skrivet: 12.03.2007, 14:00:41 »
Det finns ju mobiltelefoner som man kan spela in på. Mobilen har man ju alltid med sig, så det kan kanske vara något att titta på... ;)


Tack Claes! Du påminde mig precis att jag har värsta hitkompositionen inspelad på min förr-förra mobil.  :D  Den som morsan har fått ärva....  :o

Bara att hoppas att hon inte har hittat hur man raderar allt... ;)

2806
Studio, produktion och övrigt / SV: VST-stråkar
« skrivet: 12.03.2007, 02:23:12 »
Det finns flera trevliga sådana VSTi...

Orkesterpluggar:
EastWest Quantum Leap Symphony Orchestra (EWQLSO) Silver, Gold och Platinum
Garritan Personal Orchestra (GPO)
Steinberg HALion Symphonic Orchestra
IK Multimedia Miroslav Philharmonik

Stråkar:
Garritan Stradivari Solo Violin
Steinberg HALion String Edition

I vanlig ordning finns det säkert flera som jag har glömt bort... ;)

2807
RTFM!  :rolleyes: :lol:
Jodå - det finns faktiskt en liten tunn manual med - och det står på sidan 3 att micen kräver 48V fantommatning för att fungera... ;)

2808
Studio, produktion och övrigt / SV: Arbetssätt...upplägg???
« skrivet: 12.03.2007, 02:04:20 »
Det finns ju mobiltelefoner som man kan spela in på. Mobilen har man ju alltid med sig, så det kan kanske vara något att titta på... ;)

2809
Mest av allt handlar det givetvis om smak och tidigare referenser. Man övar självklart upp sin lyssning också.

Men vad som skiljer sig från person till person är hur täta frekvenser man kan uppfatta som två olika när dom spelas samtidigt. Spelar man en sinuston på 1000hz och lägger till en ton strax under fast lite svagare så har vår hjärna svårt att registrera vad det är för ton som ligger under (man hör givetvis att något händer men maskeringseffekten gör att man inte kan definera vad). Om jag inte minns helt fel är detta något vi inte kan öva upp eller så utan en medfödd grej. Vissa personer kan definera undertonen när den ligger väldigt nära 1khz-tonen, vissa gör det inte alls lika bra.. detta har inget med musikaliskt gehör eller så att göra, men mixningstekniskt kan det ju va bra att va duktig på att separera olika ljudelement.
Det hänger mycket på lyssningen också. Har man ett par billiga datorhögtalare så är det mycket svårare att höra sådana skillnader, än om man har riktiga monitorer, som ADAM, Genelec, Dynaudio och liknande, eftersom högtalarnas upplösning gör enormt mycket för möjligheten att höra detaljer.

2810
Studio, produktion och övrigt / SV: Toft DC-2, nånting att ha?
« skrivet: 12.03.2007, 01:58:53 »
Den har definitivt karaktär... B)
Listpriset är 5995:- i Sverige - men listpris är ju alltid listpris... ;)

2811
För att kolla mixen skulle jag hellre välja ett par öppna lurar (helst då Ultrasone Proline 2500, men de ligger kanske lite högt med tanke på budgeten i övrigt... ;)). Slutna blir jobbiga i längden och funkar bäst för monitorlyssning vid sånginspelning, eftersom man behöver minska läckaget så mycket som möjligt då...

2812
Studio, produktion och övrigt / SV: Visa ditt band/musik-logga
« skrivet: 10.03.2007, 19:33:19 »
Visserligen lades mitt sista band ner 1993 - men här är den enkla loggan i alla fall:


2813
Har själv föregångarna.. CM2.. Och redan där är det sanslöst bra mickar för priset.. CM3 ska var lite rakare än CM2.. det är väl skillnaden vad jag förtår.. Prisvärd matchande mic-preamp till dessa hittas också på http://www.lineaudio.se/linepre.htm
CM3 har dessutom ett jämnare svar off-axis. :)

2814
Studio, produktion och övrigt / SV: "Native"?
« skrivet: 10.03.2007, 03:33:21 »
Vad innebär det ur användarsynpunkt?
Hanterar man de på något annat sätt än andra pluggar?
Native-protokollet till Cubase är VST-pluggar. I senaste versionen av Cubase har man tagit bort stödet för DirectX-pluggar och istället uppdaterat VST-protokollet till version 3.
I användarsynpunkt innebär Native-pluggar oftast att stödet finns direkt i programmet. Vissa DAW-program kräver en mellankoppling ("bridge") för att kunna köra annat än deras eget Native-protokoll - och i sådana fall är det inte säkert att det fungerar fullt ut med vissa funktioner - och kanske att det blir mindre effektiv resurshantering.

2815
CM3:orna är skitbra för sitt sanslöst låga pris! De är neutrala, så de låter inte särskilt spännande, utan ganska "tråkigt" - men samtidigt alltså naturtroget. Kalasbra svensktillverkade micar från skånska Rinkaby. B)

2816
Längre kabel...? :rolleyes:

Rikta micen mot 12:e bandet, på ca 20-30cm avstånd och vinkla den lite uppåt eller neråt, efter behag... Vill du sedan ha lite basigare ljud så riktar du micen lite mer bak mot gitarrkroppen - och vill du ha lite mindre bas, så riktar du micen lite mer på andra hållet.

2817
Det beror på vad de har för upptagningskarakteristik.
En omni tar upp mest, en 8 lite mindre och en cardioid ännu mindre - och hypercardioid tar förstås ytterligare lite mindre. Sedan beror det på hur rummet ser ut också. Om du möblerar lite smart, så kanske du inte behöver så mycket annan behandling för att det ska låta vettigt...

2818
Tack för era tankar!

När det gäller mickar så är det viktigast att det går att spela in ak.gitarr (nylon & stål). Natutligtvis bra om den är lika bra på sång men gitarr är det absolut primära.

Små eller stormembran, vad har det för betydelse om man kan säga så? Sång hellre stormembran, instrument hellre småmembran? Eller är det olika mic för mic?

Ok, IDF kanske en dynamisk också.

Generellt kan man säga att stormembranare har lite lägre brus eftersom membranet är lite mjukare och luftmolekylerna därför bromsas in mjukare när de träffar membranet. Å andra sidan så reagerar småmembranare lite rappare och är alltså bättre på att fånga transienter.
Till gitarr passar alltså en småmembranare bättre.

2819
Studio, produktion och övrigt / SV: CHK DSK
« skrivet: 09.03.2007, 16:51:06 »
Hej, alla.

Jo...ni som kan datorer...min dator säger ibland skadad fil på systemdisken i Windows. Checkdisk körs ibland när jag startar om. Detta händer allt oftare. Systemskivan är bara 6 månader så en bör inte hunnit bli slten...men det verkar som om något håller på att konstra till sig. Finns det några vanliga orsaker till att detta händer? Jag har 30GB kvar på skivan som är på 250GB. :mellow:


Förresten visste jag inte att det var Britney Spears som är en av tjejerna på min ikon. Att hon är med har inget med hennes musik att göra, eller mitt musikideal  :P

Den andra är väl Madonna, om jag kommer ihåg rätt... Det känns kanske bättre då? ;)

Checkdisk kommer upp ibland t ex om du inte har avslutat Windows, utan bara har stängt av maskinen. Kan det vara det som är problemet?
Annars skulle jag nog för säkerhets skull se till att ha en aktuell backup, eftersom det kan indikera att något är skumt med disken. Även om disken bara är ett halvår gammal, så kan den vara på bommen. Det finns en anledning till att man har garanti... ;)

2820
Studio, produktion och övrigt / SV: Högtalarstativ
« skrivet: 09.03.2007, 14:48:28 »
Annars har IKEA säkert någon variant - eller så kan man snabbt smälla ihop ett par träbitar själv - men Leca-blocken är kanske det enklaste och det uppstår knappast några resonanser i materialet där - men det är ju inte fel att placera lämpliga absorbenter mellan monitorerna och blocken för att ta bort direktkopplingen.

2821
Studio, produktion och övrigt / SV: Lightweight Corner Absorber
« skrivet: 09.03.2007, 14:45:31 »
Brandsäkerhetskraven finns väl bara för offentliga miljöer, om jag kommer ihåg rätt...?
Häng upp en pulversläckare i rummet, så är det inte mycket att gnälla om. ;)

2822
På framsidan kan det gärna vara lite tätare tyg, eftersom materialet kan släppa en del damm ifrån sig - men på baksidan kan det hellre vara typ den sorts tyg som sitter på högtalarfronter, så att det är mer genomsläppligt. Du monterar förstås också absorbenterna en bit från väggen, så att du vinner ytterligare lite absorption i basen.

2823
Bandmic-hypen har kommit för att många har tröttnat på den kinesiska standard diskanthöjningen, som lätt blir jobbig om man inte har andra micar att variera med. De billiga bandmicarna från Kina är kanske inte så roliga, utan de ger ofta bara dålig diskant. Det finns däremot moderna konstruktioner som är riktigt bra. Crowley and Tripp, AEA och Royer Labs (i den ordningen, enligt min mening) är ett par av de bandmic-tillverkare som gör bra prylar.

Att bandmic-hypen har kommit nu, beror väl också på att rör-hypen, där allting påstås ha "varmare" ljud bara för att det sitter rör i, kanske är på tillbakagång när folk har insett att det inte bara sitter i rören... ;)  Nu blir det "varmare" eller mer "vintage" med hjälp av mindre diskant, även med de billigaste micarna - i stället för med hjälp av distorsion... :rolleyes: Hatar egentligen sådana buzzwords som används alldeles för ofta av marknadsföringsavdelningarna. .. :angry:

2824
Kom igen Claes, en Shure SM56 är gjord för närmic, den är designad...både element och mic´ens fysíska utformining (med back-porting och allt) är gjord för close up, sjung i mic´en.
En konding, typ U87 är inte gjord eller tänkt för att användas så......även om den klarar nivån så klarar den inte fukten från utandningar. Det gör en SM56.

Precis vad jag sade - men det finns även kondensatormicar som är avsedda att vara handhållna och som är gjorda för närmickning, med inbyggda skydd för membranet, upphängning för att reducera handljud etc - precis som dynamiska. Stormembranare är däremot inte gjorda för att hållas i handen - och de är känsligare och tar därmed upp mer rumsljud, men också mer detaljer i ljudkällan.

Citera
Jag kan inte undgå intrycket av att du agerar som en bandmikarnas apostel....
"I övrigt är bandmicarna ju dynamiska micar som kan ha en lite trögare respons än kondensatormicarna - och de kräver lite mer av preampen"...vad exakt menas med detta?
I min värld är "trögare respon" sämre förmåga att svara på höga frekvenser...går inte lika högt

Bandmicarnas apostel?  :lol: Det vete 17, men jag gillar vissa bandmicar till vissa situationer och ljudkällor.
Bandmicarna har låg output och kräver en preamp som kan lämna mycket gain utan att samtidigt ge mycket brus. Konstigare är det inte... ;)
Jag tycker att bandmicar är bra ibland, medan kondensatormicar passar i fler lägen. En bandmic är inte det första eller andra som bör stå på mikrofon-inköpslistan. Jag skrev också "kan ha trögare respons". Det är olika beroende på konstruktionen - men bandmicarna (de bättre modellerna då, alltså... ;) ) har ofta en mycket snyggt avrundad topp, så att man slipper ifrån kondensatormicar som lätt kan bli skrikiga och essiga till vissa röster - speciellt som de flesta numera har en lite överdriven topp... Även gitarrstärkare kan bli mycket snyggt med bandmic, liksom överhäng till trummor, inspelning av flöjt och mycket annat.

Lyssna gärna på mina testinspelningar, så kan du själv avgöra vad det är för ljudmässiga skillnader mellan de olika teknikerna. :)

2825
Om kontrollrummet.com / SV: ...och vad kostar allt det här...
« skrivet: 07.03.2007, 14:30:14 »
Om man ska tjäna pengar så måste man vll deklarera?
...antar att du/ni inte är intreserade av detta i nuläget!

Men en annonstråd som någon nämne är inget dumt förslag!
Ingen som kan störas av sådant?
Donera in dom lusentapparna kan inte va några problem heller!


Om man driver siten som en ideell förening, så blir det ingen besvärlig deklaration alls - och så länge man inte säljer saker, utan bara driver det i föreningform, så blir det inga problem om man någon gång tillfälligt går med vinst.
Driver man det däremot som företag, så blir det en annan femma...

2826
Studio, produktion och övrigt / SV: Vad behöver jag?
« skrivet: 07.03.2007, 14:05:32 »
Visst 17, Omni...
Jag glömde ju bort att nämna RNC. :rolleyes: Den är helt suverän till sång - trots det låga priset. :)

Oktava MK012 har jag inte märkt av någon ojämn kvalitet på. Jag har sålt väldigt många MK012 under några år - och den enda jag har fått tillbaka hittills, var en där kunden själv hade råkat skruva in en av skruvarna som håller skalet på plats, så att den hade trillat in...
Vad som däremot har varit dåligt med MK012, är att Oktava tidigare har sålt helt otestade micar svinbilligt till bl a Guitar Center i USA - och då har det varit lite slumpmässigt med kvaliteten. Numera säljs det inga otestade såvitt jag vet - och MK012 säljs dessutom bara i matchade par, så de är uppmätta på fabriken (man får även med individuella mätdiagram) och är alltså testade så att de säkert fungerar som de ska.

2827
Studio, produktion och övrigt / SV: Vad behöver jag?
« skrivet: 07.03.2007, 12:56:53 »
Ett par förslag till:
Ska du lyfta lyssningen ett snäpp till, så kan du också överväga en Benchmark DAC1 (om du har S/Pdif eller AES/EBU ut från ljudkortet).
Bland lurarna finns en brist också - och det är att det saknas Ultrasone Proline 2500... ;)

2828
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 07.03.2007, 03:52:40 »
Den blå lampan är hopplöst stark på vår. Sjukt irriterande att ha i ögonvrån

En liten tejpbit kanske kunde vara nåt? :)
Blått är ju snyggt. Passar fint med den blå lysdioden på Benchmark DAC1 också... B)
M-Patch är kanonbra just för att den är passiv och därför inte lägger till eller tar bort något i ljudet - och jämfört med andra liknande burkar, ger den mycket för pengarna. :)

2829
Studio, produktion och övrigt / SV: Tyst datorchassie..
« skrivet: 07.03.2007, 03:48:59 »
P180 är verkligen skitbra.
Du hade egentligen inte behövt byta nätaggregat. Det finns nämligen förlängningskablar som bara kostar ett par tior... ;)

Jo ja är medveten om det men skarvsladdar = mer utrymme, ofta alltför långa, fler saker
som kan bråka, fula, m.m. :-) Den nya powern hade sladdarna i strumpor vilket var ett stort +
och skilda sladdar för fläktar (endast ett trådpar) samt att jag fick fler sata-anslutningar utan några omvandlare.

Sen får ja väl erkänna att ja va rätt ivrig att få igång den åxå  :rolleyes:
Runda kablar är bra för luftflödet också - så det är bra att de ligger samlade på den nya nätdelen. :)

2830
Studio, produktion och övrigt / SV: Tyst datorchassie..
« skrivet: 07.03.2007, 02:04:22 »
Alltså... Hmmm...
Vad var det jag sade...? :rolleyes: :lol:

Jepp, det va faktiskt bättre än ja trodde.
Hamnade dock att byta power pga. för korta sladdar till moderkortet.
Lite petigt att installera allt där nere men värt besväret.
P180 är verkligen skitbra.
Du hade egentligen inte behövt byta nätaggregat. Det finns nämligen förlängningskablar som bara kostar ett par tior... ;)

2831
En dynamisk mic är oftast mer riktade..ja, sämre frekvensgång...ja möjligen.. men marginellt,
Vad du säger är att en kondensatormic har sämre riktverkan än en dynamisk mic, eller?
Hur är då en bandmic i förhållande till en konding eller dybamisk mic?
Olle

Inte mer riktade - utan främst att man behöver komma närmare en dynamisk för att få ljud i dem. En kondensatormic är känsligare och tar upp fler detaljer runt om - och mer rumsljud. Sedan finns det kondensatormicar som är gjorda för scenbruk och tar upp ljudet på ungefär lika stort (litet...) område som en dynamisk - men jag utgår från att det inte är sådana frågan avser... ;)
Bandmicar har alltid (det finns ett fåtal undantag, men ändå...) 8-karakteristik och tar alltså upp från både framsidan och baksidan (alltså mer rumsljud än en cardioidmic). I övrigt är bandmicarna ju dynamiska micar som kan ha en lite trögare respons än kondensatormicarna - och de kräver lite mer av preampen, eftersom de inte har någon inbyggd förstärkning som kondensatormicarna har (åter igen, så finns det undantag, eftersom det på senare tid har kommit aktiva bandmicar som alltså har inbyggd förstärkning och inte ställer riktigt lika höga krav på preampens gainresurser...).
En bandmic tillsammans med ett sE Reflexion Filter är inte fel. Då kan man i princip få till en bandmic med cardioid-karakteristik... B)

2832
Ok! Jag förstår.  :)

Min nästa fråga är då: en enkel och billig preamp.
1. Vad finns det för några? Helst under tusenlappen.
2. Skulle man kunna tänka sig en kombinerad preamp och minimixer. Jag har ju bara två ingångar i mitt ljudkort.


VTB-1 - nämnd ovan i tråden - är ett mycket bra alternativ på lågrispreamp. Billigare tycker jag i alla fall inte att du ska köpa.
Instämmer. Den är mycket prisvärd. Listpriset är 1500:- - men listpriser är ju listpriser... ;)
Om du inte verkligen har behov av en mixer, så finns det ingen anledning att skaffa annat än en preamp.

2833
Studio, produktion och övrigt / SV: Vad behöver jag?
« skrivet: 07.03.2007, 01:42:42 »
Mikrofoner är aldrig fel att skaffa fler av... ;)
Kanske en rörmic: sE Electronics Z5600a
En bandmic: Crowley and Tripp Naked Eye
Ett matchat par småmembranare: Oktava MK012

- eller som någon nämnde, så skulle du kanske ta en titt på akustikbehandling, så att dina nya monitorer har en rimlig chans att komma till sin rätt... :)

2834
Studio, produktion och övrigt / SV: Tyst datorchassie..
« skrivet: 07.03.2007, 01:36:17 »
Installerade mina saker i ett Antec P180 för 30min. sedan och är väldigt överraskad.
Hörs knappt att den är igång överhuvudtaget. Zalman CNPS9500 som kyler cpu:n.

Fläktarna som följer med chassiet är åxå extremt tysta.
Värd varenda penni, öre, cent :-)
Alltså... Hmmm...
Vad var det jag sade...? :rolleyes: :lol:

2835
Kommer det med "oljud" (förutom artisten  :P) när du använder konding, som inte finns när du kör med andra mikar??

eller?

Olle
Det brukar göra det, eftersom kondensatormicarna som regel har ett större upptagningsområde än dynamiska och därför tar upp mer rumsljud (eller trafikbuller etc...).

Sidor: 1 ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85