Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Claes

Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 85
176
Jag har för mig att tullen är 2-3% eller något ditåt.

177
Studio, produktion och övrigt / SV: komma igång med cubase 7...
« skrivet: 29.01.2013, 12:57:23 »
Härligt att höra! :)

178
Studio, produktion och övrigt / SV: komma igång med cubase 7...
« skrivet: 28.01.2013, 16:36:36 »
Jag har installerat både 64- och 32-bits för säkerhets skull. Man får upp val för det vid installationen,så man måste köra installationen två gånger.
Projekten kan laddas i båda versionerna oavsett de är gjorda i 32- eller 64-bit, så där är det inga problem.
När det gäller 32-bitspluggar så var det total katastrof med bryggan i C5, men i C6 var det avsevärt förbättrat, så att man inte borde behöva j-bridge, men det kan ju finnas det som inte funkar ändå, även om det är mycket färre än det var då...

Oki,tack för snabbt svar Claes.

Följdfråga,jag kör windows i 64 enbart,spelar det nån roll i fall jag installerar Cubase7 32bit i W7 64?
Lite novis här,datorer skall fungera och där med basta och helst installera sig själva typ Frost burkarna som kommer "färdiga" skojar lite där :D

Inga problem. 64-bitsversionen hamnar i Program Files-mappen, medan 32-bits hamnar i Program files (x86)-mappen, alldeles automagiskt när man kör installationsprogrammet. :)

Citera
Nåja,jag hade supporten på tråden och dryftade detta nyss samt ett annat ämne som jag kan delge er här:

Jag köpte ett Steinberg UR28M som rullar kalas men..
Varje gång jag stänger ned datorn för natten eller för musikide´torka eller nåt annat så måste jag avinstallera drivisarna för ljudkortet å dra ned nya vid uppstart,krånglig workaround..Om jag inte gör det så sprakar det nåt oerhört vilket låter som statisk elektricitet från monitorer/lurar.På något sätt "fastnar" inte drivisarna(ja de senaste)eller hur jag nu skall förklara det hela i minnet på min burk.
Med ominstallation - ja då kan jag inte klaga på kortet.Det låter och fungerar osannolikt bra.

Nåväl,det blir intressant att se vad dom har att säga om det hela.

Jag kan komma ihåg fel, men jag tror jag har sett någonstans att det skulle vara något trassel med UR-korten, men trodde att det skulle vara löst i och med senaste uppdateringen av C7...
Ring annars Emil på Steinberg-supporten, så är det säkert något han känner igen. Han sitter här i Malmö och brukar kunna reda ut det mesta. :)
http://www.steinberg.net/en/support/support_contact/scandinavia_english.html

179
Studio, produktion och övrigt / SV: komma igång med cubase 7...
« skrivet: 28.01.2013, 15:11:08 »
Jag har installerat både 64- och 32-bits för säkerhets skull. Man får upp val för det vid installationen,så man måste köra installationen två gånger.
Projekten kan laddas i båda versionerna oavsett de är gjorda i 32- eller 64-bit, så där är det inga problem.
När det gäller 32-bitspluggar så var det total katastrof med bryggan i C5, men i C6 var det avsevärt förbättrat, så att man inte borde behöva j-bridge, men det kan ju finnas det som inte funkar ändå, även om det är mycket färre än det var då...

180
Problemet med oregelbundna rum, är att man inte har några få starka stående vågor att behandla, utan istället massor av något svagare stående vågor som är i stort sett omöjliga att räkna ut om man inte är ett mattegeni, typ...
Jag hade nog försökt bygga om en del för att få en mer rektangulär form så att det blir lättare att hantera. Basfällor går ju då också att bygga in i väggarna, så att det blir snyggt.

181
Jäpp!
Längst ner i artikeln om [wiki=akustikbehandling]akustikbehandling[/wiki] finns det en länk till en undersökning som BBC har gjort om olika material etc, där det visar sig att upp till omkring 700Hz är det ingen skillnad mellan oplastat och plastat - så inplastad mineralull och skumabsorbenter utanpå, funkar fint. :)

182
Jag skulle tro att det handlar om att sibilanser från sången slår igenom och låter illa när de har passerat reverbet och du får ett riktigt hemskt ringande s-ljud.
Enklaste sättet att få styr på det, är att sätta en de-esser före reverbet på den effektbussen.

Angående Melodyne så gör jag ingenting generellt, utan jag korrigerar manuellt - men bara de toner som är för mycket off.
Visst är det alltid bäst att göra rätt från början. Jag ser Melodyne som räddningen när tagningen är "perfekt" förutom ett par retfulla halvsura toner.


EDIT: Missade att det handlade om sax, men samma sak gäller antagligen där också... ;)

183
Studio, produktion och övrigt / SV: Melodifestivalen 1988
« skrivet: 18.01.2013, 22:38:56 »
Från den gamla goda tiden, när man fortfarande använde levande orkester.

Vissa saker var trots allt bättre förr... ;)

184
Studio, produktion och övrigt / SV: Dubbla toner i SX3
« skrivet: 17.01.2013, 23:31:39 »
Hade vi inte en tråd om emulerade portar eller var det någon annanstans? Studioforum kanske? Har inte varit där på fler år - Claes har säkert koll.
Jodå - den gamla tråden med diskussioner verkade ha försvunnit, så jag skapade en ny för ett bra tag sedan: http://forum.studio.se/index.php/topic/97021-cubase-och-midi-problem-emulerade-portar-etc/page__hl__%2Bemulerade+%2Bportar

Det verkar dock som om alla tipsen redan är testade utan effekt...? :(

185
Börja gärna med att läsa min lilla artikel i forumets Wiki, om just [wiki=Akustikbehandling]akustikbehandling[/wiki], så kan du slippa göra de värsta grodorna...
Med förutsättningarna som du beskriver, så är jag böjd att hålla med tsmalmbe, att det bästa för mixning kan vara att skaffa ett par riktigt bra öppna hörlurar istället. Min stående rekommendation är i så fall Ultrasone Pro2900. :)
Tyget suger som sagt bara upp diskant men lämnar allt annat i princip helt opåverkat. Vilka frekvenser som absorberas, beror ju främst på materialets tjocklek när det handlar om porösa absorbenter (som tyg räknas som).
För sångens skull kan du göra ett sånghörn. Finns också beskrivet i akusik-artikeln. :)

186
Har du jordat eller ojordat elurtag till prylarna?
Kör man ojordat så är det betydligt större risk för olika sorters problem som radiostörningar och annat "kul"...

187
Jag skriver här lite allt som oftast. Brukar också redigera lite i Wikin då och då, men ska försöka komma igång och hinna skriva lite nya Wiki-artiklar också efter att jag har installerat mig ordentligt på nya jobbet och känner att jag har tid över.
Det är mer fart på Studios forum, så jag skriver mer där - men här är en trevligare stämning och vi har sluppit ifrån att få hit märkliga forumtroll, så Kontrollrummet känns egentligen mycket bättre på det sättet. Hade varit kul om vi kunde locka hit fler, så att det blir mer fart på diskussionerna här också. :)

Jag postar däremot inte några demo och kommenterar inte heller andras musik. OM jag skulle kommentera, så hade folk nog blivit sura på mig, eftersom jag är väldigt kinkig med både ljud och intonation etc - så det är nog bättre för alla att jag håller mig därifrån... ;)

188
Studio, produktion och övrigt / SV: Nån som har detta ljudkort?
« skrivet: 29.12.2012, 13:39:50 »
Jocke,ja jag tror att det blir ett steinberg..Jag har ju Mackiemixern om jag får för mig att rigga ett storband i köket :)
Usb3,ja det är väl för ungt än kanske..Usb2 funkar ju utmärkt så jag kör på det.

Claes,tack för bra svar.Jag har kollat in en del runt 3-5 lakan och jag gillar steinberg och cubase är ett givet val för mig..RME lirar ju i sin egen division,men det kostar lite mer ja....Babyfacen saknar väl fantommatning..?
Visst 17 har Babyface fantommatning. :)
Den har däremot ingen egen knapp utanpå ljudkortet, utan man startar matningen i ljudkortets kontrollpanel.


Citera
Jag har kört med emu pci ända fram till datorbytet nu,så det är dags att kolla in nåt annat..Bra svar om usb3,då kör jag på usb2..Firewire är väl uträknat..eller? Hittar ingen sådan ingång i min burk.

Jag har en stationär dator...
Med en stationär dator hade jag i första hand valt att fortsätta med PCI/PCIe-kort, eftersom de alltid ger bäst prestanda och lägst latency. Externa interface blir aldrig riktigt lika bra på den fronten, även om de tack vare bättre drivrutiner och snabbare datorer har närmat sig allt mer... Firewire kommer närmast, eftersom det kör med DMA, men då behöver du som sagt ett Firewire-kort i datorn.

Skulle du vilja köra med Firewire, så har jag ett Steinberg MR816CSX som jag kan släppa extra billigt (men det blir förstås lite dyrare än du sade från början, så det är kanske ändå inget alternativ...).

189
Studio, produktion och övrigt / SV: Bygga Hemsida....
« skrivet: 27.12.2012, 20:00:33 »
Ja - om man bara vill lägga upp musiken och inte har en massa annan info, så är nog Soundcloud rätt.

Ett alternativ kan också vara att publicera genom Ubetoo, så att låtarna kommer ut på Spotify, iTunes och femtielva andra ställen. Kostar en årsavgift, men i bästa fall reduceras kostnaden några ören om folk vill lyssna eller rentav köpa låtarna...

190
Studio, produktion och övrigt / SV: Nån som har detta ljudkort?
« skrivet: 27.12.2012, 19:55:55 »
Jag har hunnit sälja några stycken av dem men inte haft tillfälle att testa själv - men alla kunder har blivit nöjda hittills i alla fall. :)

För runt en tusenlapp mer får du RME Babyface (också USB), som också är mycket väl värt att fundera på.

USB3 hänger nog lite i luften på ljudkortsfronten. Jag vet inte om man får bättre prestanda där än med USB2 när det gäller ljudkort, eftersom USB ju är ett "dumt" interface där datorn måste fråga efter ny information hela tiden, till skillnad från exempelvis Firewire, som kör med DMA...

191
Studio, produktion och övrigt / SV: Bygga Hemsida....
« skrivet: 27.12.2012, 13:06:19 »
De flesta webhotell har någon sorts enkel hemsidegenerator som man kan använda om man vill. :)
www.binero.se är bra och har inga problem med att man lägger upp sin egen musik.
www.surftown.se är billigare, men har mer downtime. Tillåter också att man lägger upp egen musik.
Det finns vissa som har väldigt luddiga regler och som plötsligt kan få för sig att stänga kontot utan förvarning om det finns MP3-filer, så det kan vara säkrast att fråga vad som gäller innan du bestämmer dig...

192
Studio, produktion och övrigt / SV: Sladden påverkar ljudet??
« skrivet: 19.12.2012, 12:25:22 »
Precis!
Med balanserad linesignal ska det väldigt mycket till för att man ska påverka signalen i det hörbara området. Det ska typ vara en defekt kabel eller kontakter som är oxiderade i så fall...
Med obalanserad linesignal är det större risk att man får in brum eller radiostörningar på vägen (därför är också en tät skärm viktigare för obalanserat än för balanserat), men signalen i övrigt påverkas inte.

Gitarren är ett specialfall eftersom den dumt nog har hög utimpedans (om den har standardmickar) och det gör att mickarna och kabeln kommer att fungera som ett lågpassfilter som kommer ner i hörbara frekvenser. Lägre kapacitans i kabeln och kortare kabellängd gör att brytfrekvensen kommer längre upp och inte påverkar signalen i hörbara frekvenser.

193
Studio, produktion och övrigt / SV: Sladden påverkar ljudet??
« skrivet: 19.12.2012, 00:58:25 »
Jo - när det gäller högimpedans-utgångar (som det är från gitarren), så spelar det roll.Jag skulle tro att kapacitansen i den raka kabeln är lägre än i de andra. Om du sätter in längd o dyl i kalkylatorn som det länkas till i Wiki-artikeln, så ser du att det inte behövs några extrema längder alls för att det ska börja fungera som ett filter i hörbara frekvenser. :(
Ska du räkna på spiralkabeln, så måste du förstås räkna med fullt utdragen längd och inte "normal" längd, så spiralkablarna kanske är betydligt längre än den raka också?

194
Studio, produktion och övrigt / SV: Skämmes Uriah,Skämmes !!
« skrivet: 18.12.2012, 10:39:47 »
Precis!
Om man har ett sångspår som man vill ha reverb på, så är det väldigt användbart att lägga en lite starkare de-esser och en mild kompressor före reverbet för att slippa fula sibilanser som sedan ringer extra tydligt efter reverbet och för att stabilisera signalen in. Ibland kan man också vilja dra ner basen eller diskanten lite på returen. Skulle man göra likadant när man kör med reverbet som inserteffekt, så hade det inte låtit vidare kul, eftersom alla insert-effekterna påverkar hela signalen. I många fall vill man ju ha originalsignalen opåverkad och lägga till en effekt parallellt. Även om det finns kontroller för wet och dry, så är det inte helt säkert att dry verkligen är helt opåverkad - och så kan man som sagt inte göra precis vad som helst med enbart reverbreturen.
När det gäller kompressor och eq så vill man däremot oftast påverka hela signalen - utom när man kör med parallellkompression för att skapa lite extra stöd utan att förstöra dynamiken...

195
Studio, produktion och övrigt / SV: Tips för planering av låt
« skrivet: 10.12.2012, 11:54:57 »
Jag tycker det kan vara bra när man vill testa lite olika saker när det gäller ordning på delarna, antal delar efter varandra etc. Det fanns i urgamla Cubase-versioner men försvann - för att så småningom komma tillbaks igen...
Även om jag använder det väldigt sällan, så är det bra att det finns. :)

196
Studio, produktion och övrigt / SV: Cubase grace period
« skrivet: 06.12.2012, 13:32:58 »
Hej, så det innebär att jag nu kan installera min 6.0 (uppgr fr 4.0) som legat o väntat ett år, och så få jag 7:an gratis pga jag inte reggat den förrns nu, ?!!? Gött ?!?!
mvh robc
Om du inte har hämtat licensen till din eLicenser förrän nu, så stämmer det. :)

197
Studio, produktion och övrigt / SV: Cubase grace period
« skrivet: 05.12.2012, 22:28:43 »
Den nya licensen gäller för alla gamla versioner, så det är lugnt. :)

198
Så har jag gjort, men inte med trådlösa, utan vanliga fördelardosor med strömbrytare.
1 till datorn och alla delar (onödigt eftersom jag aldrig stänger av datorn, men ändå... ;)), 1 till studioprylarna, 1 till monitorerna och 1 till syntarna. Många fördelardosor blir det... ;)

Det hjälper dock inte problemet med lurarna...

199
För att komma billigt undan, så finns också de passiva monitorkontrollerna från SM Pro Audio, som exempelvis M-Patch 2.
De säljs nog bara genom deras egen webshop numera: http://shop.smproaudio.com/ - och inte genom nationella distributörer och återförsäljare...

200
En förlängningskabel att koppla in lurarna i, är förstås den absolut billigaste lösningen.

En MTR HPA-2 är ett bra alternativ om du vill ha en fristående hörlursförstärkare. Den orkar t o m driva lurar med så låg impedans som 8 Ohm!
Annars kan du också kolla på monitorcontrollers, som Mackie Big Knob eller liknande. Själv kör jag med SPL MTC, men den känns kanske lite väl häftig för att lösa problemet... ;)

201
Du skadar lyssningen (främst diskanterna som tar stryk) och öronen om du inte gör som Bjurte säger. Var noga med att alltid starta monitorerna sist och stänga av dem först.

Jag har min maskin igång dygnet runt och behöver inte bry mig om någon starttid alls, förutom att skärmen ska vakna... ;)

202
Ägnar för mycket tid åt enkäter av olika slag, när jag istället kunde lyssna på musik - men jag ställde upp för den goda sakens skull ändå i detta fallet... ;)

203
Det finns nog ingen som kan höra skillnad mellan MP3 320kbps och WAV.
Det kan gå att höra en viss skillnad upp till 192kbps eller kanske 256kbps - men 320 är nog ganska omöjligt, tror jag. Åtminstone lika omöjligt som att höra Dithering... ;)

Jag ska lyssna på dina Dithering-exempel (även om jag inte förväntar mig några revolutionerande uppenbarelser), men har inte riktigt tid denna och nästa helg, eftersom jag ska försöka ta tag i en besvärlig mixning (besvärlig för att det inte alls är min bag) som jag har lovat att göra för länge sedan (och dessutom ska jag fira min och mina syskons nästan gemensamma födelsedagar imorgon) - och nästa helg ska jag påbörja en ny batch mickar till min testsite, så jag är lite smått upptagen som det ser ut nu...

204
Filosofisk fundering: Jag undrar förresten någon stör sig mest på att Dithering inte har gjorts... kan det vara entusiaster som lyssnar mycket på musik, eller är det i stora biosalonger... stämningsfulla datorspel...? Det kan i alla fall inte vara på vanliga TV-apparater eller radio. Den ljud/musik-miljön som finns där känns ofta allmänt stressad kring snabba klipp, etc, så där hinner man inte direkt specialstudera långsamma fade:outs. :-)

De som stör sig på sådant, är nog främst de som låter teorin gå före hur det verkligen låter... ;)
Visst hörs det - men man måste, som du säger, ha en lyssning som kan återge det - och öron som kan höra det. Jag kan säkert höra det i mina monitorer (ADAM S3X-V) och lurar (Ultrasone Pro2900), men det är inget jag lyssnar efter, utan precis som alla andra så slänger jag på Dithering sist i kedjan, mest för säkerhets skull...

205
Internt jobbar Cubase med 32-bit float oavsett hur du gör - så du har i princip oändligt stor dynamik på bussen (eller 1520dB för att vara mer exakt...;)).
Om du drar ner på master-regel eller gain-pot, spelar absolut ingen roll utom för hur det ser ut på skärmen. Ljudet hanteras likadant ändå. Enda undantaget skulle vara om du har någon plugin som inte kan hantera 32-bit float, men det borde nog alla kunna göra vid det här laget - och om de inte skulle klara det, så hörs det garanterat. Vad du behöver göra är bara att dra ner ljudet som kommer från bussen så att det kommer ner på 24-bit och därmed går att spela upp genom en DA-omvandlare så att du hör vad som händer.

Dithering gör extremt liten skillnad och är egentligen bara hörbar vid fade-out, där det svaga Dithering-bruset gör att man kan få en jämnare utklingning när det närmar sig tystnad och hade varit väldigt få bits kvar utan Dithering.
Om du ändå gör sista bearbetningen i ett annat program, så är det lämpligast att exportera från Cubase i 24-bit (eller 32-bit float för att behålla alla ohörbara detaljer också), så att du har bästa kvalitet.
Dithering bör man göra vid varje bitreducering och på sitt sätt kan det kanske kännas lite löjligt med rådet som ofta förekommer, att man bara ska använda Dithering som det absolut sista steget - för Dithering förekommer ju ändå i de flesta plugins långt innan man kommer till sista steget, när pluggarna samplar upp internt för att hålla högre upplösning och kunna skicka ut ett (åtminstone teoretiskt) bättre resultat än de hade gjort utan den interna uppsamplingen - men Dithering ska i alla fall ligga sist i kedjan när man bitreducerar.

206
Studio, produktion och övrigt / SV: Cubase 6.5 under Win XP?
« skrivet: 22.11.2012, 13:34:42 »
Förmodligen slutar de leverera för att handlarna ska hinna sälja ut befintligt lager så att Steinberg slipper ta lika mycket i retur för lagerutbyte. Vet inte om det verkligen går att köpa från Steinbergs shop nu eller om det bara går att beställa. Det är ju knappt 2 veckor tills release av 7:an nu, så det är ingen större katastrof egentligen.

Måste revidera en uppgift: Uppgradering från C4/5 till 7 kommer också att finnas hos butikerna enligt besked som kom igår. :)

207
För att få in reverbet du har använt, så får du nog ta och installera den gamla Cubase-versionen också, så kan du lägga till den vstplugins-mappen i C6.5, så att den kan användas - men annars är det nog ännu bättre att köra med impulsreverbet som följer med numera istället, även om det blir lite letande för att hitta ungefär samma...

208
Studio, produktion och övrigt / SV: Cubase 6.5 under Win XP?
« skrivet: 19.11.2012, 13:18:24 »
6.5 Går ej att köpa längre !!
Dina gammla versioner kommer att fungera som vanligt.
6:an fungerade i alla fall ok i min gammla XP burk,7:an är det ju ingen som vet än!!

6.5 går att beställa från både Steinberg och Thomann.
7:an släpps ju inte förrän den 5 december, det låter inte troligt att Steinberg ställer in all försäljning av Cubase i över två veckor...

Jo - de slutade leverera i och med att de annonserade ut att 7:an kommer, så det enda man kan köpa, är om någon handlare har kvar av föregående version på lager.
Är det någon som har väntat kvar med 5:an, så kan det vara idé att leta efter någon som har kvar uppgradering från C4/5 till 6.5 - för det går på ca 500:- mer att uppgradera från 4/5 till 7, än det gör från 6 till 7 - och uppgradering från 4/5 finns bara som download från Steinberg och inte boxed hos butikerna.

209
Piezo är lite annorlunda än vanliga mickar, så det är inte säkert att alla DI-boxar eller instrumentingångar funkar optimalt med dem. De är till och med så speciella att Triton Audio har gjort en speciell version av sin BigAmp för just Piezo-mickar: http://webshop.holmerup.biz/ovriga-studioprylar/di-boxar/triton-audio-big-amp-piezo.html

210
Studio, produktion och övrigt / SV: Sladden påverkar ljudet??
« skrivet: 17.11.2012, 20:52:45 »
Öronproppar kan också vara effektivt mot störningar... ;)

Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 85