Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - flintan

Sidor: 1 2 3 4 5 ... 38
1
Tänkte blåsa lite nytt liv i macbooken och köra ett tag till innan det blir en ny.. MacBook Pro (2011), 8Gb RAM, 120Gb SSD systemdisk. Har en 320Gb 5400rpm istället för DVD-läsare som jag tänkte byta till något större och snabbare nu.

Sitter och läser på div dataforum och liknande men blir inte riktigt klok på vad som kommer fungera bäst. Verkar som att det bör vara SATA II för att fungera bra via optibay. Sen vill man ju att den inte ska bli för varm och så, förutom att den bör passa rent mekaniskt och fungera stabilt för musikproduktion med övriga komponenter i datorn.

Har kollat på de här bl.a:
http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/171422-seagate_intern_harddisk_thin_sshd_500gb_sata_25
http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/111606-seagate_intern_harddisk_momentus_xt_72001_500gb_sata_25_s

Någon som kör liknande setup? Tacksam för alla tips/synpunkter i övrigt. (Är hopplöst ointresserad av datorhårdvara men man måste ju ha en fungerande maskin för att kunna jobba..)

2
Studio, produktion och övrigt / SV: små studiomonitorer, tips!
« skrivet: 28.02.2013, 10:58:16 »
Focal har några småmonitorer som jag tyckte lät bättre än Genelecs minsta. T.ex: http://blocket.se/helsingborg/FOCAL_CMS50__Par_45328529.htm?ca=11&w=3

Men de har ju inte mycket till bas heller. Enda småhögtalaren jag hört som spelar djupt än ino audio pip. Den spelar ner till 30Hz ca och är ungefär 30cm höga. Baksidan är att de inte kan spela särskilt starkt. De behöver ett externt slutsteg och verkar vara smått omöjliga att få tag på också..

Dyker upp en del beg annonser ibland. T.ex: http://blocket.se/sodermanland/Ino_Audio_piP_signatur_45123579.htm?ca=11&w=3

3
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 26.02.2013, 02:27:16 »
Flintan, jag kjöpte ett par Sm9 för ett par veckor sen. Wooeee! Grymma! ;)



Wow, nice! De låter bra kan jag tänka mig.. Själv hoppas jag på att komplettera med sub och surround så snart det känns motiverat.

4
Studio, produktion och övrigt / SV: Mikrofonteknik
« skrivet: 20.02.2013, 21:41:46 »
Om de är samspelta och lirar bra, varför inte spela in flera samtidigt med ett stereopar en bit ifrån bara? Kanske spotmick om det är något som har svårt att gå fram, för solospel eller liknande + tidskompensera ev. närmickar så de ligger i fas med stereoparet isf.

Alt. med en mick på varje instrument om det är viktigt med egna kanaler. Om instrumenten är någorlunda jämnstarka i volym borde det inte vara några problem att få lagom separation, oavsett om det är två elgitarrer eller två näsflöjter. Men det förutsätter ju visst utrymme i inspelningsrummet. Sikta på 3x avståndet mellan mikrofonerna mot avstånd instrument-->mick.

Annars om det är spår för spår pålägg som gäller tänk på att inte gå för nära, speciellt fiolen. 1-1,5m snett ovanifrån brukar kunna funka.

5
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 20.02.2013, 21:29:02 »
Det låter fantastiskt bra. Otroligt balanserat och detaljerat över hela registret. Jag är helnöjd och kommer nog vara så länge med dessa.

De imponerar verkligen i klarhet i lågmidden (runt 200-700Hz) där det alltid har brukat gröta ihop sig mycket mer tidigare med de föesta andra monitorer jag testat.

6
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 19.02.2013, 16:35:18 »
 :wub:


7
Ja, egentligen är det väl det enda rätta... men jag tycker det känns väldigt omständigt med fyra spår för varje gitarr...^^

Mer omständigt än 10 pluggar, oändliga kombinationer av förstärkarsimulatorer och ändå inte bli riktigt nöjd? ;)

Skapa en ny grupp för varje gitarrpålägg bara. :)

8
Vevade igång rörhögen en stund igår och fångade ett par riff med en Line Audio CM2. Visst, det blir mycket renare på inspelningen än vad min upplevelse i rummet är. Klart man kan sätta upp en skog av mickar för att "fånga rummet" men jag tror att inspelningar blir så omständiga då att det aldrig kommer att bli några...

Om du redan har soundet där, varför inte micka upp rummet också? Köper inte argumentet att det blir enklare än att försöka göra om allt en gång till i boxen digitalt.. Ett stereopar i rummet, närmick på stärkaren och en line så har du både hängslen och livrem. ;)

Om man vill bespara sig ytterligare mixarbete så kan man med fördel panorera gitarren dit man vill ha den i slutmixen genom att vrida stereoparet till önskad position från början.

9
Precis, det får aldrig dista på mastern. Om det distar på enskilda spår spelar ingen roll i protools eller logic eftersom de kör floating point internt.

10
Och det klipper/lyser inte rött på masterregeln när du bouncar?

Jag brukar alltid ha en skyddslimiter som ser till att utnivån aldrig överstiger -0,3.

11
Förstår inte riktigt poängen att köra 32-bit floating utanför din DAW? Kör 24 bitar om filerna ska jobbas vidare med, eller 16 om de ska publiceras. Floating point innebär ju att nollan flyttar sig om nivån blir för stark men det är inte alla system som kan hantera det.

12
Berätta vad du har för utrustning, mixer, ljudkort, inspelningsprogram etc så går det lättare att hjälpa. Det är inte så att du har dubbel lyssning vid inspelning, både analogt som du säger och software monitoring? Isåfall blir det små fasförskjutningar mellan signalerna pga digital latency vilket kan göra att du upplever ljudet vid inspelning som fylligare.

13
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 23.09.2010, 00:41:48 »
Färskbyggd optisk rörkompressor:

 

14
Vid höga impedanser (ex elgitarrsignal) och kablar med hög kapacitans kan man få diskantbortfall. Kapacitanser beror på vilket material man använt som isolering, tjocklek, hur kabeln, skärm etc är konstruerad.

När det gäller mikrofonkablar, låg impedans, så vill du ha en kabel som håller och inte börjar glappa efter ett tag. Finns inga ljudmässiga fördelar, förutom möjligtvis om den är riktigt risigt konstruerad. Tråkig utgift om man ska köpa många men värt att lägga lite extra på.

15
Studio, produktion och övrigt / SV: Bygge av G-SSL bus kompressor
« skrivet: 26.08.2010, 02:36:06 »
Det blir nog inga fler kit från min sida den närmsta tiden. Hinner knappt bygga nåt själv. Har ett antal projekt som ligger och väntar..

Men blev precis klar med den här:



Optisk stereo kompressor med rör.

16
Studio, produktion och övrigt / SV: Bygge av G-SSL bus kompressor
« skrivet: 26.08.2010, 00:28:06 »
Har äntligen tagit mig i kragen och byggt till "turbo" sc funktionen. Har bara lyssnat genom hörlurar i verkstan än men det blev verkligen mycket större skillnad än jag hade trott. Den komprimerar jämnare och behandlar framförallt bas, leadsång och annat centerpannat med mycket energi snällare.

Jag kan verkligen rekommendera alla som har en g-ssl att bygga till den "riktiga" ssl sc summeringen. Tar bara några timmar att bygga, man behöver inte ens montera isär kompressorn mer än att lyfta på locket. Jag har även ett turbo kit med alla komponenter över om någon vill köpa.  :)

17
Hehe tack! Var ju mest planlöst för att testa ljudet men när jag lyssnar så var nog ackordföljden lite inspirerad av denna:


Är flintan även på studioforum, dock inte speciellt aktiv längre.

Jag har inte lyckats utreda vad som orsakar resonansen än. Har testat att byta högtalare och rör utan framgång. Men det är inte så farligt egentligen. Använder mest den här stärkaren live och då är det ingen som hör det kan jag lova. Tycker den är perfekt storlek, låter garanterat starkt nog för de flesta situationer och dessutom mickar man ju oftast ut i pa't ändå.

Originalelementet finns kvar. Hade några "LEM" från en 4x10 liggande som jag testade och blev nöjd med det men annars hade jag tänkt köpa någon från thomann att testa, finns en massa, jensen bl.a: http://www.thomann.de/se/jensen.html

18
Studio, produktion och övrigt / SV: Cascade Fat Head
« skrivet: 03.08.2010, 02:56:14 »
Har kört thomanns rb-500 med lundahl trafos sedan några år. Används flitigt på trummor OH, brass och elgitarr främst. De kräver som sagt bra/passande preamps och även en del eq vid inspelning för att få rätt sound/medhörning.

19
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 02.08.2010, 15:01:34 »
En egenhändigt byggd Trident S80 eq.


20
Det är en variant av konsthuvud-stereo som är anpassad för verkliga situationer och lyssning i högtalare, kan man nog säga..

http://en.wikipedia.org/wiki/Jecklin_Disk

Sök på Jecklin disc och OSS så dyker det upp en del intressant läsning.

Spelade in en stråkkvartett idag och var sugen att testa OSS men av tids och resursbrist blev det ORTF istället.

21
Studio, produktion och övrigt / SV: "Vocalign" ?
« skrivet: 05.06.2010, 20:51:07 »
Protools och logic kan kvantisera audioregioner efter en template, cubase har jag ingen koll på men det borde väl gå där också. Men visst, vocalign är lättjobbad, hade den för länge sen och jag saknar den ibland.

22
Studio, produktion och övrigt / Jecklin disc, mikrofonval? Budget.
« skrivet: 05.06.2010, 15:01:15 »
Funderar på att bygga en jecklin disc för stereoupptagningar men har inga passande mikrofoner att testa med. De måste vara "riktiga" rundupptagande "lufttrycks känsliga". Några tips i budgetsegmentet? Och någon som har erfarenheter av OSS stereo?

Det finns ju såna här mätmikrofoner av olika slag. Hur låter de?

23
Studio, produktion och övrigt / SV: "Vocalign" ?
« skrivet: 05.06.2010, 14:27:00 »
Vocalign är bra och lättjobbad men känns väl lite föråldrad idag? Liknande funktioner finns ju inbyggda i de flesta programmen (kör själv logic och protools men det borde väl finnas audio kvantisering i cubase också?). Bara att göra en template av det man vill de andra spåren ska följa och sen kvantisera efter den.

24
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 29.04.2010, 00:35:51 »
Schysst! Jag ropade in en väska för rackprylar för en hundring och slapp på så vis också kön..

Ja har ju aldrig hört micken så det blir spännande.

25
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 28.04.2010, 23:05:18 »
Spontanköpte en Sontronics Orpheus på rean i fruängen.

Någon mer som var där? Galna priser på allt möjligt..

26
Kul initiativ! Får se om jag hittar tid så gör jag ett bidrag. Finns det nån deadline?

27
Tack Willie :) Bra svar där. Precis jag undrade om Presonus inget PCI crap så nu lägger vi ner PCI snacket och pratar om hur bra FW är :)

Bra inställning!

28
Om jag skulle ha en ledig PCI-kortplats skulle jag troligen uppgradera mig bort från FW.

Om jag hade pengar och om Digidesign kunde återgå till PCI på LE fronten så skulle jag också..

Nä men detta ser inte så kul ut ju! http://emusic.se/default.asp?do=&text=&kategori=H%E5rdvara&grupp=Ljudkort&undermeny=PCI&flik=1&exp=Ljudkort&info=14352

Tror jag blir ganska nöjd med FW ljudkortet ändå! det är roligare med knappar :)

Nej mickpreamps, konverterare och allt inbyggt i PCI kortet är nog inte särskilt kul.. Isåfall köper du ett PCI kort med "breakout-box" dvs. som ett FW eller USB kort fast det kommunicerar med datorn via ett eget PCI kort.

29
Studio, produktion och övrigt / SV: Det knastrar om volymknappen
« skrivet: 23.02.2010, 23:05:04 »
Det funkar säkert bra. Finns liknande "elektronikrengöring" på clas, biltema, jula etc. eller t.o.m. på apoteket. Men som claes säger så är knastret ett tecken på att poten antingen är utsliten/av dålig kvalitét och inte mycket att göra åt, eller som jag säger ;) att det ligger en likspänning över den.

Om du har en multimeter som kan mäta DC så är det bara att öppna den och mäta mellan anslutningarna medan den är inkopplad. Nu vet jag inte hur m-patchen är byggd men det bör rimligtvis inte finnas någon DC alls där.

Om det finns DC är hjälper ingen kontaktspray. Om det inte gör det kan det vara värt att testa sprayen.


Edit: Eller så testar du sprayen först om du inte har någon multimeter till hands.

30
Studio, produktion och övrigt / SV: Det knastrar om volymknappen
« skrivet: 23.02.2010, 22:05:28 »
5-56 innehåller en massa olja och passar bra till bilar, där man vill skydda elektroniken med en oljefilm. I potar och annan normal elektronik kleggar oljan igen och binder fast damm och annat kul - och ger dålig kontakt, så där ska man använda spray UTAN olja. Att det börjar spraka, är dock ibland ett tecken på att poten är sliten och behöver bytas ut, så ofta är rengöring bara en temporär lösning...

Dessutom löser det upp kolbanan i pot'en och gör att den slits ut ännu snabbare..

Slitaget på poten kan eventuellt bero på att det under en tid har gått likström genom den - något som lätt kan inträffa om man kör ojordat, men är ovanligare om man kör jordat.

Jag vet inte om likström sliter mer än växelström. Varför skulle det göra det? Är väl isåfall strömstyrkan som avgör? Däremot så låter det som att pot'en är utsliten och skrapar om/när det går likström genom den, samtidigt som ac signalen då, ljudet. Kan t.ex. bero på en kondensator som "läcker", jordslingor eller annan potentialskillnad.

31
Varför inte köpa ett pci kort? Om man inte behöver vara portabel/kunna koppla kortet till olika datorer etc. så finns ju egentligen ingen anledning att köra med usb eller fw.

Visst kan det säkert bli strul med pci också men mina erfarenheter har varit att det blir både kraftfullare/snabbare (mindre latency, fler kanaler) och stabilare.

32
Studio, produktion och övrigt / SV: Bygga inspelningsbås
« skrivet: 23.02.2010, 00:55:17 »
Jo det vore väl det bästa men låter som ett väldigt tråkigt sätt att spendera sin tid på..

Ja sockervadd kanske vore något, eller snö, finns ju gott om så här års, gratis dessutom.

33
Vore intressant att se statistik över vilken nivå på karma och domokvot de röstande för respektive alternativ uppvisar.  :lol:

34
Både karma och demokvota är bara fånigt tycker jag. Men röstade ändå för att de kan få vara kvar på profilsidan i härligt diplomatisk kr anda. ;)

35
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 18.02.2010, 14:33:37 »
En sådan som behövdes för en liten reconfigurering av studion.

Kaffekokare? Stilig!  :)

Sidor: 1 2 3 4 5 ... 38