Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Kempor

Sidor: 1 2
1
Studio, produktion och övrigt / SV: Gage?
« skrivet: 09.09.2008, 12:35:17 »
Om du är medlem i musikerförbundet så kan dem fakturera åt dig. Har använt deras tjänst och det fukar alldeles utmärkt. Det funkar så att du skickar ett mejl till dem vad de ska fakturera och då de får in fakuran betalar de ut lön till dig. Det är en månadsavgift för medlemsskapet men som musiker eller tekniker kan det vara bra att vara med. Jag fakturerade via dem under tiden jag frilansade som tekniker, ville inte starta firma då jag hade en anställning på g.

/gustaf

2
Studio, produktion och övrigt / SV: Elgitarr och PA
« skrivet: 29.07.2008, 23:43:47 »
Om jag vore ni skulle jag inte ha en gitarrstärkare. Dels för att den tar onödigt med plats dels ljudmässigt, ni får inte lika mycket fasfel om ni skippar gitarrstärkaren och ni får nog lättare att ställa in ljudet om ni inte är "fullfjädrade" livetekniker. Spelar man med fullt band osv är det ju skönt att ha en egen stärkare men om det bara är 2 sång bakgrunder och gitarr skulle jag bara använda poden. Midibakgrunderna kan ju vara trevligt att få i stereo, inte lika platt. Vet inte alls hur era bakgrunder är gjorda men så fort jag hör ordet "midi-bakgrund" så ilar det i ryggraden på mig...Idag går det ju att göra riktigt proffsiga bakgrunder hemma med datorn med lite vst-synthar och trum-program osv.

/Gustaf

3
Studio, produktion och övrigt / SV: Trådlöst för två mickar
« skrivet: 27.04.2008, 20:04:32 »
Shure's pg serie tycker jag inte alls låter kul, en sladdbunden b58a låter väldigt mycke bättre. UHF-r däremot låter snuskigt bra, särsklit med ksm9 kapseln men då börjar det bli en väldans massa pengar. Akg har jag aldrig provat men har hört att de ska va ok, ett annat alternativ är ju sennhiezer som är välkänt bra, det härhttp://www.thomann.de/se/sennheiser_ew135g2_wirelesssystem.htm skulle kanske kunna vara något, har använt de som är steget dyrare och de låter helt ok! Och det använder sig av vanliga AA batterier istället för svindyra 9v...

4
Studio, produktion och övrigt / SV: Trådlöst för två mickar
« skrivet: 24.04.2008, 16:01:49 »
Många billiga varianter låter inte alls kul och rundar väldigt lätt men sen finns det som alltid undantag. UASL säljer ut Shure system med 2 beta58 handmickar för 16K, kolla runt med lite PA frimor om de har något att sälja, många av dem byter upp sig till det senaste och säljer då av saker som ändå funkar bra. Mipro:s trådlösa överföring tycker jag är bra men de mikrofoner jag testat har lämnat en del kvar att önska. De skryter med att de inte är rundgånskänsliga men det innebär även att du hela tiden måste ha mikrofonen mot läpparna för att den ska låta någorlunda bra. Sladd är billigare och låter bättre om man inte måste ha trådlöst...

5
Studio, produktion och övrigt / SV: Rörstärkare
« skrivet: 19.02.2008, 18:31:33 »
Har du kört den utan att ha högtalare inkopplat? Då får stärken inget motstånd och kan i värsta fall brinna...

6
Lite reflektioner efter julprojekten.

Kom ihåg att ingen kör består av 30 stycken närmickade sångare.

Gospel kör man oftast (live åtminstone) med varsin mick per gubbe, max 2 per mick. Man kan få ett riktigt bra tryck i det. Men om vi ska vara lite realistiska tror jag inte 30st B58:or finns till förfogande :P Man kan få en frän effekt av att stå i en ring runt en rundtagande stormembranare, en teknik att testa.

7
Studio, produktion och övrigt / SV: ABY Switch
« skrivet: 04.02.2008, 21:37:39 »
Det du söker är med andra ord en helt vanlig DI-box...Och dem finns i många olika märken o exemplar, beror bara på hur mycke du vill lägga

8
Studio, produktion och övrigt / SV: Sennheiser MD-421
« skrivet: 04.02.2008, 21:32:51 »
Sm7 funkar även till baskagge :) James Hetfiled sjunger väl i en sådan på studio-plattor om jag inte minns fel, 421:an funkar ju bra den med, har du snål budget så varför inte en sm57 och en till mick?

9
Studio, produktion och övrigt / SV: Shure Beta 58A
« skrivet: 04.02.2008, 21:27:23 »
Ska du använda den i studio eller live? I studio skulla jag hellre ta någon stormembranare och en 57:a (en ny SP B1 o en 57:a blir ju dessutom billigare än en ny beta 58A), live funkar B58A alldeles ypperligt, är väl någon form av standard idag. Till tal "live" föredrar jag dock Beta 87 före 58 då du kan få fram tydlighet även då ovana talare inte pratar rakt i micken...(har inte hänt bara en gång att den som talar håller micken i midjan hehe)

/Gustaf

10
Studio, produktion och övrigt / SV: Inställning av subwoofer
« skrivet: 03.01.2008, 18:58:04 »
Att lyssna på pinknoise kommer inte göra dig klokare, lyssnar du tillräckligt länge kommer det vara som tortyr (används faktiskt till detta, eller då var det iofs whitenoise men iaf)...Brus är bra om du kan och har möjlighet att mäta, både fas och amplitud är väldigt viktigt. Vore jag du skulle jag börja med att lyssna efter en bra placering på subben och sedan sitta där du tänkt sitta och mixa och lyssna på musik du känner igen för att få till en bra volym på subben. Sök på nätet det finns mycket skrivet i ämnet.

11
Studio, produktion och övrigt / SV: Neumann U47 / U87 / M147
« skrivet: 21.12.2007, 01:19:22 »
Hm, känns lite overkill att försöka hitta gamla mickar i 50k kronors klassen. Som tidigare nämnts så kan en billigare mick låta bättre än en dyr, beror på vad den används till och med vad. Skulle jag köpa en "dyr" mick skulle det bli en tlm103 som iofs inte är "så" dyr (runt 10k va?). M147 har jag haft problem med, hara bara testat ett ex men den lät muddig om den inte fick stå igång 1h först och bli varm. Sen är det ju så klart så att man väljer mick utifrån vad man ska spela in, hade vid ett par olika inspelningar en U87, en M147 och en TLM103 att välja på. På en inspelning blev det U87 och på en annan TLM103, pga att de passade bättre hur sångaren lät (i min personliga uppfattning).

Sen behöver man ju inte bara EN bra mick, ska du spela in trummor tex behöver du ett gäng (beroende på teknik). Om du spelar in trummorna med gamla taskiga mickar spelar det ju ingen roll om du spelar in sången med en mint U47...Sen tycker jag att det är ett väldigt högt pris att betala för en liten förbättring. Så länge hela kedjan håller en bra kvalité går det att få fram bra ljud. Priset väger inte upp förbättringen, bättre att lägga de 40k kr extra på något annat såsom instrument, akustikförbättring, sånglektioner osv. Har fått uppfattningen om att många studios ska bara ha vissa mickar på sin micklista för att räknas som en "riktig studio".

12
...håller inte med idf, det är live som det gäller, du ska sätta mixen på en gång, det går inte hålla på och lalla runt i en månad med en mix B).
jistanes visste inte att jag skrivit i denna tråd.. :lol: galen natt..
självklart ska man kunna sätta saker live. det är mkt så jag jobbar i studion, det som låter på platta ska låta live.. alltså inte för många dubbar av gitarren om man är ensam gitarrist tex. lite som pantera..

Hehe, fast dimebag dubbar t.o.m. sina egna solon (bara en liten parentes)

13
Ett stort problem som inte nämnts är att på små scener brukar scenvolymen bli alldeles för stark och att då få fram en tydlig sång kan vara svårt (rundgång i pa mm). På stora utomhusscener tex så brukar inte scenljudet vara något jätte problem och det man mixar hörs verkligen. Sen är det ju mycket erfarenhet som gäller (förutsatt att sångaren kan sjunga vilket inte alltid är fallet).

Hehe håller med Arete där=) Jag jobbar uteslutande som livetekniker och håller inte med idf, det är live som det gäller, du ska sätta mixen på en gång, det går inte hålla på och lalla runt i en månad med en mix B).

Men för att återgå till ämnet så gäller det vanliga; bra musiker, bra utrustning = bra ljud!

14
Det uppenbara här (om det inte får kosta) är att använda en sm58 ni har, använda mixern ni har och sedan koppla lämplig utgång på mixern till det interna ljudkortet på en av era datorer. Med lite eq och kompressor i något gratis ljudprogram ska det gå att få till. Det enda du kanske behöver köpa är en kabel mellan mixern och datorn, datorns inbyggda ljudkort har antagligen minitele och mixern xlr eller tele.

15
Blev lite osäker när du sa de (trodde att det kanske bara gick på M7cl) men det ska gå, har kikat i manualen. I setup menyn trycker du in stereo och pan-link tror jag det heter. Då blir två mixsendar i stereo och den ena styr nivå och den andra pan (som är linkat till st-pan). Sen är det bara att trycka bort st på de kanaler du vill ha i grupp och sedan skicka ut mixsenden på st. :) Tror det var sida 65 i manualen http://www2.yamaha.co.jp/manual/pdf/pa/english/mixers/ls9_en_om_c0.pdf
 "If desired, the pan/balance setting of the signal sent to a stereo MIX bus can be linked with the TO ST PAN/TO ST BAL knob of the SELECTED CHVIEW"

16
Det där med grupper kan du ju iofs göra, du har ju 16 mix-sends som går att använda till det du vill. Det går i setup-menyn att göra mono/stereo. Sen finns ju remote-lagret så att du kan ha framme de reglar som du vill. Jag saknar dock VCA-er (eller DCA på yamaha-språk).

17
LS9:an har jag kört på ett antal gånger och det finns mycket under huven på den :) Den kan vara lite pillig iom att den inte har touch-skärm (som M7CL) men så fort man har lärt sig uppbygnaden så är den ganska lättjobbad. Tror inte du hittar en mindre mixer med så många reglar och ingångar som dessutom inte väger mer än 20 kg! Det är trevligt att ha alla kanaler på samma sida. Vet inte om waves funkar men det borde gå att luska ut på deras hemsida. Tycker även att den låter bättre än exempelvis 01v96 då den inte "kräks" när man använder mycke kanaler och effekter osv. Tänk på att inte gaina för högt för den låter bättre då. Det är även samma sak som med M7CL att gainen "klickar", den brusar minst om man ligger med gainen ett steg under ett sådant klick har jag för mig (har någonting att göra med att det är bäst att gainen är så nära ett nollvärde som möjligt).

De inbygda effekterna är också helt ok, testa de som heter X (ex. RevX) de låter bättre än de som ligger som default.

Priset är väl oslagbart om man behöver en 32 kanalers mixer med gate o compressor på varje kanal samt 4 effekter. Ingångsdelay finns dock inte men utgångsdelay finns. Sen är det ju trevligt att det går att splitta signalen digitalt så att du kan ha samma kanal på flera, bra om man kör monitor ifrån samma bord. USB funktionen är också en liten bonus, går att spela in 2 kanaler som en 192kbps mp3 fil, samt uppspelning.

Om du ska köpa så slå till på en 32-kanalare (klarar av 64ch med expansioner!) på en gång, annars ångrar du dig säkert...

18
Studio, produktion och övrigt / SV: Vad arg man blir!
« skrivet: 30.10.2007, 19:49:06 »
Så går det om man har ett analogbord och inte skriver upp inställningarna, teknikern hade antagligen rattat om "ert" ljud under de 15 föregående banden...Jobbar själv som livetekniker och kan säga att man fått sin beskärda del av "idioter" till artister också...

Det är rätt intressant det där med "nybörjar band" och ljud...Finns inte ett band med 15 åringar som går ut i logen efteråt och tyckte ljudet på scen lät bra, "jag hörde inte mig själv alls", "jag hörde inte ett skit", "ljudteknikern är en idiot"...brukar det låta (kan nog minnas att jag lät så själv en gång i tiden). Ljudtekniker är inte alla gånger ett lätt jobb, särskilt inte med amatörmusiker och undermålig utrustning, då är det bara att göra det bästa av situationen och förklara för den nyblivne artisten varför han inte kan få "lite av allt" i sin monitor....suck...

Sen är det ju även så att det finns väldigt många "ljudtekniker" där ute som inte alls är värda namnet utan kanske är en snubbe som egentligen är dj och vet ungefär vart kablarna ska sitta som har fått hoppa in...

19
Studio, produktion och övrigt / SV: Att Få Till Basen?
« skrivet: 17.10.2007, 21:07:45 »
Tror inte ditt problem bara ligger i basen. Lyssnar man på ditt exempel utan bas hörs att exempelvis gitarrerna kommer att krocka med basen, skär mer med hp-filtert på gitarrerna säg runt 100 Hz (det hjälper även att spela tight  :P ) Sen tror jag att basen ligger för starkt på ditt exempel med allt på (sitter dock på jobbet med ett par skräpiga databurkar till högtalare). Sen spelas basen lite "mesigt" vilket bidrar till att den låter lite klumpig. Allt handlar om erfarenhet, allt från hur man spelar in till hur man mixar osv, testa tex att både lina och micka en basstärkare o blanda efter smak å tycke. Men överlag vid mixning så är det bara fram med eq:n och kompressorn (ratio runt 4:1 o ganska lång realese-tid kan vara en grund). Svep med eq:n och lyssna över hela spektrat på basen och lyssna efter det du vill framhäva och det du vill dra ner på.

20
Studio, produktion och övrigt / SV: Akta huset för baslådor.
« skrivet: 03.10.2007, 19:11:54 »
Hahaha rolig artikel, det finns dock ett uns av sanning i det hela, vet ett ställe som iofs har lite mer pulver i basarna än vad en hemmabio sub har (4st 2*18" lådor har jag för mig att det var) som vid rummets självsvängningsfrekvens fick takbjälkarna att vibrera så pass att det ramlade ner färg o spackel ifrån taket. Och det är inget 1:a april-skämt...Dock en gammal byggnad men lite kul iaf =)

21
Varför ska du köpa en md? Finns ju flash spelare o hd inspelare nuförtiden som är bättre lämpade för uppgiften. Md har ett dumt kopieringsskydd som gör att du inte kan spela över signalen digitalt till tex din dator, utan du måste gå den analoga vägen. Visst det kan ju vara billigt med en md men tror du får roligare utav något modernare. Har själv en md o det funkar iofs bra men du har ju bara minitele-anslutningar o blir då lite begränsad i mickval osv...

22
Gitarrer o basar som surrar/knäpper när man inte tar på strängarna brukar vara att det är något jordknas i gitarren/basen. Kan du inte sådant själv så lämna den till någon som kan. Antagligen kommer du få samma resultat om du pluggar in i en vanlig stärkare (knäpper när du nuddar strängarna = du blir jord...)

23
Studio, produktion och övrigt / SV: DI/Line box
« skrivet: 24.09.2007, 15:55:44 »
Line Audio Design ADIB rekommenderas varmt!
Ska man spela live, så brukar man använda passiva DI-boxar, men för inspelning använder man hellre aktiva, eftersom det som regel blir bäst ljud med sådana.
Inom professionellt live-ljud så används även aktiva di-boxar friskt (klar-teknik bla), Redbox är väl till för att koppla till en gitarrförstäkares högtalarutgång? (för att slippa micka upp högtalaren). Många preamps kommer ju idag med instrumentingång

24
Studio, produktion och övrigt / SV: Surroundmix?
« skrivet: 17.09.2007, 20:59:19 »

25
Studio, produktion och övrigt / SV: Mikrofoner och fasfel
« skrivet: 15.09.2007, 16:47:12 »
Det uppkommer väl inte i mikrofonen i sig självt. Fasfelet kommer då man har två mikrofoner på olika avstånd från samma ljudkälla. I värsta fall så kommer ena ljudvågen 180 grader eftersläntrande, och det blir total utsläckning (med dött rum och sinusvåg då alltså - teoretiskt).
Ja precis. Olika frekvenser kommer av olika mickar på olika avstånd från samma ljudkälla förstärkas respektive försvagas i olika frekvensområden. Genom att vända fasen på en av mickarna kan man välja vilken ljudblandning man föredrar, men det tar inte bort alla fasproblem. Att flytta på mickarna (ibland ytterst lite) är det vanligaste sättet att rätta till såna här problem.
Rätta mig någon om jag har fel, men jag tror X/Y-mickning är det enda sättet att närmast helt få bort fasskillnader?
Fasproblem uppkommer oxå ofta då man både linar och mickar samtidigt.
Ett totalt fasfel släcker ut ljudet i mono helt (o e oftast orsakat av elektroniskt fel), det är inte det vi menar när vi pratar om olika fasproblem vid uppmickning.

M/S är nog det sätt som är bäst för att helt bli av med fasfel vid stereomickning. Om du tar en ms signal och summerar till mono får du  endast micken som är "mitten". Men x/y är också ett ganska safe alternativ, många upplever det dock som inte lika mycket djup som i a-b.

26
En akg 414 kanske? har jag testat med framgång, den kan du använda till mycke annat också.

27
Studio, produktion och övrigt / SV: Steve Albinis mikrofinlista...
« skrivet: 15.09.2007, 16:42:35 »
Sm57 kan man använda till det mesta! allt från sång till ukulele! Självklart finns det massvis med andra mikrofoner som kan låta bättre men sätter man den rätt så kan man få till bra ljud. Md 21 fungerar väl alldeles utmärkt som reporter mick (säkert till annat också) o att säga att den inte är professionell vet jag inte riktigt om jag håller med om, md421 har ju också använts flitigt av reportrar. Det kan ju vara trevligt med en rundtagande mick (md21) för att få med lite atmosfär vid en intervju samt att den inte är så känslig för handljud.

28
Studio, produktion och övrigt / SV: Yamaha prylar?
« skrivet: 13.09.2007, 16:13:09 »
Båda burkarna du har där har 8 mickpreampar. I ad 824 måste du sätta i någon typ av kort för att få ut en digitalsignal. I ad8hr får du ut två aes/ebu, den är väl kanske mest designad för att kunna kontrolleras via yamahas egna mixerbord. Har använt båda burkarna i live-sammanhang, ad8hr bara lite snabbt så har ingen större uppfattning hur exakt den låter men ad824 har jag inte haft några problem med, märkte ingen större skillnad mot de som jag hade i mixern jag använde.

29
Hm...då måste du gjort något fel eller fått ett måndags ex.

30
Studio, produktion och övrigt / SV: Sänka alla spår?
« skrivet: 25.07.2007, 19:01:30 »
Om man aldrig ska röra masterregeln hade den ju inte behövts? Eller hur? Om den alltid måste vara benhårt på nollan, Det är dock ett bra mål att ha den kring nollan, men om du dämpar ett par dB för att det inte ska slå över så finns det nog ingen som kan höra den skillnaden.

Du ska ha peakarna i utsignalen nära men inte vid nollan (hur nära är smakssak, men nära i varje fall). Hur du styr masterregeln har ingen skillnad.

Måste du dra mycket ner på mastern för att inte få överslag kan och bör du titta över sättet du mixar på, alternativt lära dig använda kompressorer.

Har jag sagt något annat?? Det jag menade är att man kan justera mastern något för att peakarna inte ska slå över. Då ska man ligga med peakarna precis under nollan. Självklart gäller det att beakta mastern då man mixar, alla regla ska inte lika på +10, då är man fel ute...

Vet även hur man använder en kompressor...

31
Studio, produktion och övrigt / SV: Skära botten!
« skrivet: 25.07.2007, 18:46:17 »
Håller med om tipset skär och lyssna tills du hör att botten försvinner, o sen backa av lite. Tror ni har dragit "citatet" lite långt. Tror inte det finns någon tekniker som alltid skär allt under 100 Hz på ALLT. Men jag skär (vid olika frekvenser) på i princip allt, bas o kagge osv självklart tämligen lågt. Men på de allra flesta instrument såsom gitarr, blås, o framför allt sång kan man våga gå upp en bit med hp-filtret. Hihat mm ibland ända upp emot 500 Hz, beror helt på vad man vill få fram, hur det är inspelat osv. Det är bra att städa i botten för att inte få det så grötigt. Men som sagt, använd öronen!

32
Det är fullt möjligt att köra syncen i adat. Så du ska inte behöva köpa nya grejer...Hold your horses Claes! Var ett tag sen jag pillade med det går att få det att funka med rätt inställningar, vore ju lönlöst att ha en adat ingång om du inte kan synca den...

33
Studio, produktion och övrigt / SV: Absorbenter
« skrivet: 24.07.2007, 11:16:44 »
Synthar å annat dämpar inte ljudet men reflekterar det...Ha ingenting som stör direktljudet från monitorerna ivägen bara...Om du nu börjar hänga upp gardinger och mattor och grejer tror jag du kommer uppleva att du får problem med basen. Som du har det nu störs du självklart mest av elaka reflexer men om endast dessa dämpas så kommer troligen basen bli bumlig. Bästa är ju att med lite finess =) dämpa allt till en jämn frekvensgång...dock rätt svårt...å dyrt...

34
Studio, produktion och övrigt / SV: Cubase med Mbox
« skrivet: 24.07.2007, 11:11:11 »
Skippa Cubase o kör PT istället :ph34r:

35
Studio, produktion och övrigt / SV: Sänka alla spår?
« skrivet: 24.07.2007, 11:05:46 »
Om man aldrig ska röra masterregeln hade den ju inte behövts? Eller hur? Om den alltid måste vara benhårt på nollan, Det är dock ett bra mål att ha den kring nollan, men om du dämpar ett par dB för att det inte ska slå över så finns det nog ingen som kan höra den skillnaden.

Sidor: 1 2