Kontrollrummet

Kategorier => Studio, produktion och övrigt => Ämnet startat av: perrra skrivet 01.09.2010, 08:47:12

Titel: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: perrra skrivet 01.09.2010, 08:47:12
Tjenare!
Nu ska jag komma med ett sånt här inlägg igen som jag funderat länge på.

Förr så, eller ja.. förr.. innan jag började jobba nästan 100% med akustisk musik istället för DANCE och Elektronisk musik, typ 2 år sedan, så använde man knappt några gitarrer i inspelningarna, för det passade liksom inte i elektronisk musik, iallafall inte i min.

Nu har jag fått svart på vitt när jag började göra fullproduktioner inom country, pop och dansband och det slår mig .

Hur kan det komma sig att ingen mjukvara i stort sett slår en riktig, rätt-skruvad stärkare?  Om nu man har en nåt i stil med nån pod eller liknande, så känner iallafall jag i min pod att det är sån skillnad från natt till dag vid en inspelning.
Jag gjorde nyligen några produktioner och använde mig då av en gitarrtekniker som satte "soundet" samt en grym gitarrist (Johan Randén) .
Alla inspelningar skedde med "vanliga" guror som Tele, nån yamaha, nån strata typ..  men ljudet blev så in i helvetes bra..
Allt spelades in med dubbla sm57 och en Stor fet, Marshall Mk3 folkesson moddad (jag kan inget om stärkare).

När jag sen tog hem alla filer, så importerade jag alla tracks.. och det enda som jag behövde ändra i mix var lite hi-pass filer, och lägga på en pultec eq. sen satt det som ett jävla SCMÄCK i mixen. det var så jävla mycket "KUK" i ljudet så det liksom fyllde hela låtarna.

Jag tänkte jag vill ha lite duskussion kring detta, för jag antar att alla vet bäst :)
Jag lär iallafall aldrig mer använda digitala prylar förutom till lite plock eller så, men när det gäller om man vill ha stake i ljudet så går det inte jämföra, enligt mig.

Jag har nu en likadan Folkesson moddad Marshall mk3 hemma nu med 2 sm57or , och den ska stå där den står .
Helt stört ljud!

Ni får ljudklipp sen :)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Wernborg skrivet 01.09.2010, 09:48:32
Pod-en och andra emulatorer gör ju just det. Emulerar ljudet från en förstärkare.

Sen sitter 90% i fingrarna på gitarristen ändå. En gitarrist som Johan Randén hade säkert låtit finemang genom din Pod också.

 :)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 01.09.2010, 10:52:07
Bra tråd Perrra. Nej mjukvara låter inte kul alls. Trots att jag själv sitter med det. Nja, Wernborg, nu är det inte själva gitarrspelandets utförande som det handlar om. Vet inget om den gitarristen. Men om han är så bra som Perrra säger, vilket jag inte betvivlar, skulle utförandet låta lika bra med en pod. Men ljudet, det skulle låta lika sunkigt. Man rattar till ljud och så tycker man att det låter bra. Men så fort någon på andra forum lägger upp gratismixar eller tester för jämförelse av riktig stärkare och mjukvara, så vill man bara lägga ifrån sig guran för att hur man än skruvar låter inte mjukvaran bra alls. Jag har några bra filer, hämtade och kan lägga upp dem, om intresse finns, bl a från riktiga stärkare som 5150 och mesa och tillhörande DI-filer. Hur jag än kranade, gick det inte ens att komma i närheten. Mjukvara låter allt för digitalt, sterilt och allt för vass diskant. Den där sköna botten som finns, det går inte att återskapa det i mjukvara. Dynamiken suger i mjukvara. Man måste skruva en hel på EQ för att få det låta åtminstone bättre. Men det hörs ändå att det är mjukvara. Alla mjukförstärkares egna cabs låter väldigt plastiga och det för att få det låta lite bättre är att använda sig cabimpulser, som t ex recabinets. Men finns en hel del gratis att tanka ned. Spelar man in på rätt sätt med en riktig stärkare och kranar fram ett bra ljud behöver man sällan göra något mer än att använda högpassfilter och eventuellt lågpass också. Stärkarljuden på ACDCs plattor hittar du ingen EQ på, förutom just filter. vst-stärkare är ökända för att vara svåra att få sitta i en mix bra. Det krävs en hel del för att få det tillräckligt bra.Den enda icke-stärkare som övertygar är en axe fx. Den tänker jag investera i. Går inte ha någon riktig stärkare och dra på i min lägenhet. Annars hade jag gjort det. Så trött på livlös mjukvarustärkare.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: egghuvud skrivet 01.09.2010, 11:38:34
Intressant tråd. Vill flagga lite för den här diskussionen som faktiskt var tänkt att vara en evighetstråd: http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=7795.msg65096#msg65096   :)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 01.09.2010, 16:05:44
Och har du efter dessa två fått till ditt ljud?
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: egghuvud skrivet 01.09.2010, 17:17:52
Njaeee jag pendlar mellan att fortsätta att använda mjukvara till att längta efter en fet Marshallstack mickad rakt i konen.  :)
Den stora fördelen med mjukvara är ju att det går att ändra gitarrljudet efteråt. När man t e x upptäcker att det gitarrljud man fått till inte riktigt räcker till för att t e x tränga igenom mixen, eller helt enkelt inte passar in., eller tar för stor plats, osv så kan man testa sig fram via sina favoritpresets tills dess att det verkligen sitter där. Så går ju inte att göra t ex med ett färdigtdistat ljud. 
Visserligen kan man ju göra en hel del med en audiofil men det blir inte samma sak som att välja en helt ny mikrofon, ny preamp eller studsa runt bland hundra presets tills dess att man känner att det ligger nära vad man letar efter.   

Den största skillnaden för mig är fortfarande att mjukvaran jobbar på ett annat sätt än vad en förstärkare gör. Jag kan inte använda högerhanden på samma sätt som med förstärkarljud. Jag kan inte backa lite på volymen och kompensera genom att spela hårdare för att nå framn till en viss sorts känsla som jag letar efter. Mjukvaran tenderar att svara annorlunda om man backar på ljudet. Distade ljud kan t e x bli bara svagare och det är inte det jag letar efter.
Preamp är också svårare att få ihop på ett bra sätt med någon av mina gitarrer. Nu använder jag mest min variax och skall man vara purist så är väl det också ett slags fusk redan där eftersom ljuden är emulerade.

Ett riktigt bra Brown sound hittar jag inte heller trots att jag provat en väldig massa mjukvarugitarrpluggar.
Favoriten är väl fortfarande Ik multimedias Amblitube. Där kan jag hamna riktigt nära det ljudideal jag letar efter.

Blir ett långt svar det här men en sak till jag tänker på är ju att det underlättar med mjukvara på grund av att det just går att "bläddra" sig fram till ett ljud. Det går lite fortare än att jobba med hårdvara. När jag testar olika ljud så fastnar jag ofta vid något som låter hyfsat som jag vill ha det och sedan kan jag jobba vidare med att finslipa det ljudet. Samtidigt som det inte går att jämföra med ett signaturljud som vi diskuterade i den andra tråden. Där känns det mer som ett hantverk där man lär känna sig rigg och använder den på bästa sätt.
Det beror naturligtvis på hur man jobbar. Eftersom jag gör mycket olika sorters låtar så behöver jag många olika gitarrljud och där vinner nog mjukvaran.
Samtidgt som inget slår en riktigt bra förstärkare.... äsch jag går runt i cirklar.   :)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: freddy skrivet 02.09.2010, 02:22:07
Jag har definitivt hört professionella inspelningar, med bra sound, som gjorts med mjukvara. Viss metal kan t.o.m tjäna lite på det "sterila" digitalljudet, blir kallare och råare, mer maskinellt.

Men visst är det gött med riktiga stärkare, svårt att misslyckas med en bra stärkare. Dock finns det sjukt mycket kassa presets i mjukvaran som oftast :) 
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: perrra skrivet 02.09.2010, 09:10:55
Absolut, jag vet också studiomusiker som använder tex Waves GTR pluggarna, men då måste man först ha en bra lajnad signal från en gura som låter helt ok lajnad.

Jag kan givetvis få ett "sjysst" sound med min pod och med GTR, Amplitube eller liknande, men det kan ta 20 minuter att först skruva ljudet, sen blir det ju aldrig lika mycket kuk i det som det blir från en riktigt fet stärkare, "in your face" momentet saknas känns det som.

Här är tå av mina produktioner senaste, som förmodlingen kommer hamna på Zekes platta.
Dom är dock medvetna att jag kommer sprida vissa låtar för att marknadsföra mig själ som dansbandsproducent :)
[mp3=200,20,0,center]http://mirror.perrra.nu/Du_har_det_dar_MASTER.mp3[/mp3]
Alla guror av Johan Randén , 2st sm57or och en AKG1nåt mot en Marshall Folkessonmoddad Mk4.
Gitarr är TELE genom hela låten har jag för mig.

[mp3=200,20,0,center]http://mirror.perrra.nu/Oslagbar_MASTER.mp3[/mp3]
Samma sak här, med uppmickningen, skillnaden är att det är 3 olika guror i denna, strata, Tele och nån egenmoddad Yamaha.
OM ni inte gillar dansband, så lyssna på gurorna då :) Ljudet alltså.. De är spelade exakt som jag önskade för jag var med under alla inspelningar så det är så här JAG ville ha det :)

Men sånt där ljud skulle vara OMÖJLIG Tför mig att få till i min tex POD XT.

MVh
Marcus
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: bjurte skrivet 02.09.2010, 17:21:44
Visst har du rätt!!
Men som Hemma-studio mitt inatten inspelande amatör är inte en Marshall stack(gäller även 5Watts kombos ;))
Inte ett alternativ ! Tyvärr!!
Dessutom så måste man då oxo ha fina grejer runt omkring(Mickar/Preamps/kompressorer/EQ:s O.S.V)
Så Mjukisar och PODDAR får dessvärre erätta dessa. 
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 02.09.2010, 18:19:52
Nej speciellt inte när man bor i lyhörda lägenheter. Hör ju grannen pissa. Micar behöver ju däremot inte vara så dyra. En 57:a kostar ju inte mycket. Och någon hårdvarukompressor och EQ behövs ju inte. Men en bra preamp, en mic och en bra stärkare, det kan ju givetvis bli dyrt tillsammans.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Jonte skrivet 02.09.2010, 18:35:14
Det är samma sak med en optimalt mickad och nystämd flygel vs samplad dito. Det är som äpplen och
päron. Tyvärr kan massan inte välja det ena alternativet. Är uppfödd på mjukvara, tog hem en Vox 5 watt
rör, fick nästan tårar i ögonen. Men lika snabbt insåg jag att det aldrig skulle funka i radhuset.

Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: perrra skrivet 02.09.2010, 20:45:31
Sant så sant, ni har en poäng, och jag använder min pod flitigt, speciellt till just plock och lite udda ljud osv .
Men när det gäller mattor, pwrchords, dist osv så är det stärkare!

Men då har jag ju det kruttort, ljudisolerat sångbås också.

Hade såklart aldrig funkat i en lägenhet, förutom kanske kl 12 på Lördag middag, typ. :)


Men nu menar jag alltså inte hemmainspelningar, eller ja.. beroende på hur man ser det, jag menar fullproduktioner, där det finns en budget bakom, alternativt att man satsar själv, då är det för min del, åka bort till stora studion här i  Skara, boka gitarrist+gitarrtekniker som sätter ljud och lirar in.
Det är ju natt och dag i jämförelse :)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Ola skrivet 02.09.2010, 20:50:01
Hej perra
snygga låtar med najs gitarr sound och lir.
Jag tycker nog att det är pga Johan Randén s lir som får fram gitarr soundet
och val av gitarr.
Jag har ingen pod men jag tror nog att det är en enkel sak att skruva till den typ av sound för gitarren.
Där e mot så får man ju mer känsla om man lirar in med en riktig stärk, så visst det är kanske mer det som är grejen
men en fel mickad stärk går ju bort och lika så en felskruvad pod och trötta öron ....
och dansbands musi,,,     ;)    skojjjjja bara

det låter riktigt bra.

mvh
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: perrra skrivet 02.09.2010, 20:55:27
Hej perra
snygga låtar med najs gitarr sound och lir.
Jag tycker nog att det är pga Johan Randén s lir som får fram gitarr soundet
och val av gitarr.
Jag har ingen pod men jag tror nog att det är en enkel sak att skruva till den typ av sound för gitarren.
Där e mot så får man ju mer känsla om man lirar in med en riktig stärk, så visst det är kanske mer det som är grejen
men en fel mickad stärk går ju bort och lika så en felskruvad pod och trötta öron ....
och dansbands musi,,,     ;)    skojjjjja bara

det låter riktigt bra.

mvh



Mjo, men du får ju aldrig samma stake i en pod som en stärkare, men absolut går det ratta ljud, djonas har rattat 4 ljud till mig som han döpt som "Dist" "Sololjud" "komdist" "Funk" .. dom är ruskigt användbara ;)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 02.09.2010, 21:16:34



Men nu menar jag alltså inte hemmainspelningar, eller ja.. beroende på hur man ser det, jag menar fullproduktioner, där det finns en budget bakom, alternativt att man satsar själv, då är det för min del, åka bort till stora studion här i  Skara, boka gitarrist+gitarrtekniker som sätter ljud och lirar in.
Det är ju natt och dag i jämförelse :)

Ja har man den förmånen att kunna arbeta på det sättet råder det knappast någon tvekan om hur man gör. :) Men om man inte har någon lokal eller lirar i ett band har man inte så många val tyvärr om man bor i lägenhet. Som sagt var enda hårdvaran som låter ruskigt bra är en axe fx. För den som inte hört den är det bara kolla på tuben. Kostar en hel del men klart värd det och med tanke på ljudet och allt man får med är den värd varje krona.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 02.09.2010, 21:18:03
Hej perra
snygga låtar med najs gitarr sound och lir.
Jag tycker nog att det är pga Johan Randén s lir som får fram gitarr soundet
och val av gitarr.
Jag har ingen pod men jag tror nog att det är en enkel sak att skruva till den typ av sound för gitarren.
Där e mot så får man ju mer känsla om man lirar in med en riktig stärk, så visst det är kanske mer det som är grejen
men en fel mickad stärk går ju bort och lika så en felskruvad pod och trötta öron ....
och dansbands musi,,,     ;)    skojjjjja bara

det låter riktigt bra.

mvh



Mjo, men du får ju aldrig samma stake i en pod som en stärkare, men absolut går det ratta ljud, djonas har rattat 4 ljud till mig som han döpt som "Dist" "Sololjud" "komdist" "Funk" .. dom är ruskigt användbara ;)
Meshugga är ju kända för att lira in sina CDs med pod.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MikaelEdebro skrivet 02.09.2010, 21:41:46
Intressant diskussion!

Till alla er som hävdar att det är omöjligt att köra med stärkare i lägenhet. Prova att bygga en isocab/isobox! Dvs en innesluten och ljudisolerad högtalarlåda. Sen bygger man in en mikrofon och stänger locket så kan man dra på till 11 utan att störa grannarna.

Jag kommer själv att (så snart ekonomin tillåter) köpa en Orange Tiny Terror 15w och bygga en sådan låda, för jag är också grymt less på förstärkarsimuleringar. Har schyssta ritningar och bilder för den som är intresserad. PMa isf.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Håkan Nilsson skrivet 02.09.2010, 21:59:31
Riktiga förstärkare låter mkt bättre än den bästa POD. Det är nåt skit med alla de där dosorna, de låter som halvhyfsade kassettkopior av bra inspelningar av riktiga rörstärkare.
Sen är det att anslaget känns skit med POD, det är som att det är grönt snor på strängarna. Nog låter simuleringarna bra, men äkta rörcombos som tex Fender Hot Rod låter så otroligt mkt bättre ändå. Även på very låg volym.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MacTS skrivet 02.09.2010, 22:46:40
Jag slår ett slag för re-amping. Spela in en fin signal hemma och använd förstärkarsimulator, skicka till nån studio med fina stärkare, re-ampa...och voila, det bästa av två världar.
Det kostar ju dock en slant....
Den approachen kör vi nu när vi spelar in vår CD
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 02.09.2010, 22:48:00
Intressant diskussion!

Till alla er som hävdar att det är omöjligt att köra med stärkare i lägenhet. Prova att bygga en isocab/isobox! Dvs en innesluten och ljudisolerad högtalarlåda. Sen bygger man in en mikrofon och stänger locket så kan man dra på till 11 utan att störa grannarna.

Jag kommer själv att (så snart ekonomin tillåter) köpa en Orange Tiny Terror 15w och bygga en sådan låda, för jag är också grymt less på förstärkarsimuleringar. Har schyssta ritningar och bilder för den som är intresserad. PMa isf.

Men blir det inte ett burkigt ljud av det hela?
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 02.09.2010, 22:49:35
Jag slår ett slag för re-amping. Spela in en fin signal hemma och använd förstärkarsimulator, skicka till nån studio med fina stärkare, re-ampa...och voila, det bästa av två världar.
Det kostar ju dock en slant....
Den approachen kör vi nu när vi spelar in vår CD

Ja ska man lira in på CD så är det klart värt de slantarna. Men knappast för att bara mixa sina egna grejer.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: bjurte skrivet 02.09.2010, 22:54:26
Intressant diskussion!

Till alla er som hävdar att det är omöjligt att köra med stärkare i lägenhet. Prova att bygga en isocab/isobox! Dvs en innesluten och ljudisolerad högtalarlåda. Sen bygger man in en mikrofon och stänger locket så kan man dra på till 11 utan att störa grannarna.

Jag kommer själv att (så snart ekonomin tillåter) köpa en Orange Tiny Terror 15w och bygga en sådan låda, för jag är också grymt less på förstärkarsimuleringar. Har schyssta ritningar och bilder för den som är intresserad. PMa isf.

Men blir det inte ett burkigt ljud av det hela?
Jo det är i alla fall mina erfarenheter av ISOBOXAR visst går det att få till hyffsat,men då tycker jag PODDARNA är mycket enklare och mer snabbjobbade
Dessutom brukar det bli ena riktiga AS dom där boxarna ;) (gäller att ha stor plats)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MacTS skrivet 02.09.2010, 23:01:37
Jag slår ett slag för re-amping. Spela in en fin signal hemma och använd förstärkarsimulator, skicka till nån studio med fina stärkare, re-ampa...och voila, det bästa av två världar.
Det kostar ju dock en slant....
Den approachen kör vi nu när vi spelar in vår CD

Ja ska man lira in på CD så är det klart värt de slantarna. Men knappast för att bara mixa sina egna grejer.

Näe, det håller jag helt med om. Alla demos jag gjort har mixats med mjukvarugrejjer
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 02.09.2010, 23:08:58
Apropå Pod så släpper den en ny version nu i september, Pod HD i tre versioner: http://i265.photobucket.com/albums/ii234/kanaryprod/POD_HD_ad.jpg
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: bjurte skrivet 02.09.2010, 23:24:36
Apropå Pod så släpper den en ny version nu i september, Pod HD i tre versioner: http://i265.photobucket.com/albums/ii234/kanaryprod/POD_HD_ad.jpg
Jepp!! Och vad jag hört skall dom vara Grymma... Fast det har man ju hört förut! :huh:
O andra sidan,så tror jag faktiskt att det inom överskådlig tid kommer Simulatorer som faktiskt funkar som riktiga Förstärkare..(Optimist B) ) 
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Emulator skrivet 02.09.2010, 23:25:39
Intressant diskussion!

Till alla er som hävdar att det är omöjligt att köra med stärkare i lägenhet. Prova att bygga en isocab/isobox! Dvs en innesluten och ljudisolerad högtalarlåda. Sen bygger man in en mikrofon och stänger locket så kan man dra på till 11 utan att störa grannarna.

Jag kommer själv att (så snart ekonomin tillåter) köpa en Orange Tiny Terror 15w och bygga en sådan låda, för jag är också grymt less på förstärkarsimuleringar. Har schyssta ritningar och bilder för den som är intresserad. PMa isf.

Byggtråd!
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Larsson skrivet 02.09.2010, 23:29:54
det finns ju boxar som sänker outputen på stärkaren, så man kan driva på rören till max
men ändå få en dräglig volym utåt, det är ju åxo en lägenhets lösning
som jag går & funderar på dessutom! :)

den här tlx:
http://www.thomann.de/se/spl_cabulator.htm
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: bjurte skrivet 02.09.2010, 23:42:22
det finns ju boxar som sänker outputen på stärkaren, så man kan driva på rören till max
men ändå få en dräglig volym utåt, det är ju åxo en lägenhets lösning
som jag går & funderar på dessutom! :)

den här tlx:
http://www.thomann.de/se/spl_cabulator.htm

He-He !! Jag har ägt denna http://www.thomann.de/se/koch_amps_lb120ii8.htm (http://www.thomann.de/se/koch_amps_lb120ii8.htm)
Den funkade skitbra och du fick kanon ljud på hyffsad låg volym,men!!! Fortfarande alldeles för högt för lägenhet.. ;)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 03.09.2010, 01:58:00
Apropå Pod så släpper den en ny version nu i september, Pod HD i tre versioner: http://i265.photobucket.com/albums/ii234/kanaryprod/POD_HD_ad.jpg
Jepp!! Och vad jag hört skall dom vara Grymma... Fast det har man ju hört förut! :huh:
O andra sidan,så tror jag faktiskt att det inom överskådlig tid kommer Simulatorer som faktiskt funkar som riktiga Förstärkare..(Optimist B) ) 

Det får vi höra först. Men som jag redan nämnt så finns det redan en och det är axe fx och den låter som riktig stärkare också. Line6 är jag lite skeptisk till. Inte för att den här inte kommer att vara bra. Men de är ju ökända för deras usla kundservice. Bara googla och se. De här versionerna är som tidigare läckt ut, att de ska, om allt går som planerat, släppas i slutet på den här månaden.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Larsson skrivet 03.09.2010, 02:51:05
fler en jag som har problem med att ljudet blir för vasst vid mickning av stärkare?
kör med shure sm57, men skaffade en senheiser md421 för att få upp mer botten
men den låter ännu hårdare en shure micken

är det typ regel att skära nästan allting vid 6k för gitarr inspelning?
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Larsson skrivet 03.09.2010, 02:54:19
det finns ju boxar som sänker outputen på stärkaren, så man kan driva på rören till max
men ändå få en dräglig volym utåt, det är ju åxo en lägenhets lösning
som jag går & funderar på dessutom! :)

den här tlx:
http://www.thomann.de/se/spl_cabulator.htm

He-He !! Jag har ägt denna http://www.thomann.de/se/koch_amps_lb120ii8.htm (http://www.thomann.de/se/koch_amps_lb120ii8.htm)
Den funkade skitbra och du fick kanon ljud på hyffsad låg volym,men!!! Fortfarande alldeles för högt för lägenhet.. ;)

aha, så man kan alltså inte ställa in den volym man vill ha,utan kan bara sänka till en viss gräns
då är det ju inte så fantastisk lösning trots allt!

tack för det klar görandet! :)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: bjurte skrivet 03.09.2010, 10:09:20
det finns ju boxar som sänker outputen på stärkaren, så man kan driva på rören till max
men ändå få en dräglig volym utåt, det är ju åxo en lägenhets lösning
som jag går & funderar på dessutom! :)

den här tlx:
http://www.thomann.de/se/spl_cabulator.htm

He-He !! Jag har ägt denna http://www.thomann.de/se/koch_amps_lb120ii8.htm (http://www.thomann.de/se/koch_amps_lb120ii8.htm)
Den funkade skitbra och du fick kanon ljud på hyffsad låg volym,men!!! Fortfarande alldeles för högt för lägenhet.. ;)

aha, så man kan alltså inte ställa in den volym man vill ha,utan kan bara sänka till en viss gräns
då är det ju inte så fantastisk lösning trots allt!

tack för det klar görandet! :)
DEt GÅR att sänka enda ner till rumsnivåer(Beroende på burken) men under lägenhetsnivå så har du tappat all Kraft/Stake/Pondus då blir det ung. som att sänka master för mycket dvs. tunnt o kraftlöst (Men visst det kanske funkar för vissa)
Däremot är dessa burkar kanon om man vill tämja högljuda Förstärkare till mer hanterbara nivåer Tex. att maxa en rörhäck
(Må så vara en 15/30 Wattare eller 100 Wattare) till icke Tinnitus volymer och att spela in om man bor i 'eget' hus(men inte mitt i natten då ;)) 
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: egghuvud skrivet 03.09.2010, 10:27:37
Det är ju faktiskt skillnad på mjukvara och mjukvara också. Med ampmoddeling så kommer man rätt så nära ett irktigt ljud. Den svenska mjukvarupluggen Revalver (hmm är den fortfarande svensk?) t e x (tror det funkar med felr mjukvarupluggar)  kan ju ta impulsfiler som det fins i massor. Det låter faktiskt rätt så levande.

Ett tips är att kolla här (om ni inte sett den tidigare) http://www.guitarampmodeling.com/ Det blir ju inte riktigt som reamping men nära något bättre än rent digitala boxar.

Lägenhetsdilemmat är svårt att lösa. Man måste ju ha styrfart för att en förstärkare skall jobba på rätt sätt. Någon föreslog boxar som sänker utvolymen. det kanske kan funka. Fast jag tror att det finns ett slags psykologi också i hur man spelar med låg eller hög volym. Man arbetar helt enkelt annorlunda med sin gitarr när man har styrfart. Märker det ibland när jag spelar i lurarna Jag kan liksom inte låta bli att peta upp volymen ett hack för mycket ibland.  :)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 03.09.2010, 15:15:13
Egghuvud, nej det var länge sen Revalver var svensk. Peavy köpte upp den. Ska man använda impulser så kan jag rekommendera www.recabi.net Deras är de bästa och finns allt från fender till Rectifier impulser och kostar dryga hundringen. De enda jag tycker håller lika hög klass som är gratis är de här: http://www.ultimatemetal.com/forum/andy-sneap/486916-new-fredman-style-awesometime-impulses.html
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: egghuvud skrivet 03.09.2010, 18:34:59
Egghuvud, nej det var länge sen Revalver var svensk. Peavy köpte upp den. Ska man använda impulser så kan jag rekommendera www.recabi.net Deras är de bästa och finns allt från fender till Rectifier impulser och kostar dryga hundringen. De enda jag tycker håller lika hög klass som är gratis är de här: http://www.ultimatemetal.com/forum/andy-sneap/486916-new-fredman-style-awesometime-impulses.html

Tänkte väl att revalver var utsåld. Softtube är väl fortfarande svensk iallfall? Deras idé bygger förståss mer på olika förstärkare i olika rum. 
Faktum är väl egentligen att de flesta riktigt bra mjukvarupluggar kan handskas med Impulser i någon form. Fast det var väldigt enkelt att handskas med i Revalvern. Det största problemet är väl att det inte heller är bra att ha för många presets. Då sitter man bara där och klickar istället för att spela.  :)
Recabi net måste jag kolla in tack för tipset.  :)

Förresten här är adressen till softtube 0m någon är intresserad. Deras Metal amproom låter faktiskt inte så illa http://softube.se/metal_amp_room.php  :)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: bjurte skrivet 04.09.2010, 00:26:13
AND THE ANSWER IS..........

Tada...   
             
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Mats skrivet 04.09.2010, 00:39:34
AND THE ANSWER IS..........

Tada...   
             


Skeptisk, de har ju Blackstar t-shirts på sig och är alltså inte objektiva! ;)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 04.09.2010, 01:07:21
Blackstar är verkligen bra på innovativa lösningar. De låter riktigt bra också. Fler och fler går över till det märket också. Den emulerade versionen lät klart bättre än någon ampsim gör.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: bjurte skrivet 04.09.2010, 02:17:07
Blackstar är verkligen bra på innovativa lösningar. De låter riktigt bra också. Fler och fler går över till det märket också. Den emulerade versionen lät klart bättre än någon ampsim gör.
Japp jag har denna och älskar den,men även dom ynka 20 Watten den ger är svåra att tämja tro mig.
Hade förut även en liten NanoHead från ZVEX på 0,5 Watt även den var för hög för att 'pressa' i lägenhet.. :o
           (https://www.kontrollrummet.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg3.musiciansfriend.com%2Fdbase%2Fpics%2Fproducts%2F6%2F9%2F9%2F680699.jpg&hash=9aa86bde84e16a85008ab5b22cdb7c1a)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 04.09.2010, 02:24:50
Ja men den här enwattare lär det nog inte vara något problem. Tror jag. :unsure: Det märker man väl inte förrän någon granne dunkar i väggen. Eller kör fegvarianten och ringer och klagar istället och så får man ett brev hem i brevlådan från fastighetsägaren.  <_< 
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: bjurte skrivet 04.09.2010, 02:39:03
Dev verkar ju i alla fall bli ganska billig,så det blir nog ett test köp :rolleyes:
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 04.09.2010, 04:02:42
Gör du det så glöm inte att ladda upp några demos här med både  micad och lajnad.  :)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: bjurte skrivet 04.09.2010, 12:27:27
Gör du det så glöm inte att ladda upp några demos här med både  micad och lajnad.  :)
Visst men den har inte kommit ut än,och det lär vara rätt lång 'väntelista' på denna där.. ;)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 04.09.2010, 14:33:57
Menade inte att du skulle göra det idag. ^_^ Du skulle ha gjort det igår den drullputte!  :angry:
 :P Nä men om du provköper den så får du slänga upp lite här när den är tillgänglig. Ingen brådska här. Lär väl ta några månader innan de kommer ut i butik. Och säkert lite längre innan den kommer till svenska butiker.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MaxB skrivet 04.09.2010, 15:56:08
Gör du det så glöm inte att ladda upp några demos här med både  micad och lajnad.  :)
Visst men den har inte kommit ut än,och det lär vara rätt lång 'väntelista' på denna där.. ;)

Vad kostar en sån där liten rackare då?
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: bjurte skrivet 04.09.2010, 16:01:06
Vad jag förstår så skulle kombon med reverb gå på 199£
så i sverige blir det väl mellan 2500-3000 kr skulle jag tippa.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 04.09.2010, 18:37:05
Ja med den svenska momsen så lär det väl hamna där omkring. Vet man att man verkligen vill ha den, ja då skickar man efter den. Om man nu inte vill stödja någon lokal butik som inte tillhör de där opersonliga kedjorna med deras jag--jobbar-bara-här-så-fråga-inte-mig-eller-stör-inte-mig-mentaliteten.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Mats skrivet 04.09.2010, 18:45:48
Ja med den svenska momsen så lär det väl hamna där omkring. Vet man att man verkligen vill ha den, ja då skickar man efter den. Om man nu inte vill stödja någon lokal butik som inte tillhör de där opersonliga kedjorna med deras jag--jobbar-bara-här-så-fråga-inte-mig-eller-stör-inte-mig-mentaliteten.

+1
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: perrra skrivet 05.09.2010, 10:21:47
Här är min lokala förmåga som jag använder i fullproddar, gitarristen Johan Randén
Det var nån som fråga



http://www.myspace.com/johanrandenmusic
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Mats skrivet 05.09.2010, 11:17:43
Flinkt spelat, jag har också en liknande strata men är inte alls lika bra :)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MaxB skrivet 05.09.2010, 11:34:52
Flinkt spelat, jag har också en liknande strata men är inte alls lika bra :)
Borde du va, me en sån strata  ;) skoja bara.
Ja han lät sympatisk också och det är ett stort plus i gitarrdjungeln.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Mats skrivet 05.09.2010, 11:48:47
Flinkt spelat, jag har också en liknande strata men är inte alls lika bra :)
Borde du va, me en sån strata  ;) skoja bara.
Ja han lät sympatisk också och det är ett stort plus i gitarrdjungeln.

[off-topic]Jag har en 99:a, tänkte säga partymodellen men det ser ut vara en Telecaster:
  :) [/off-topic]
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MaxB skrivet 05.09.2010, 12:05:51
Blackstar är verkligen bra på innovativa lösningar. De låter riktigt bra också. Fler och fler går över till det märket också. Den emulerade versionen lät klart bättre än någon ampsim gör.
Japp jag har denna och älskar den,men även dom ynka 20 Watten den ger är svåra att tämja tro mig. Hade förut även en liten NanoHead från ZVEX på 0,5 Watt även den var för hög för att 'pressa' i lägenhet.. :o

Har lyssnat ordentligt på det där youtube-klippet men jag är inte så där jätte-övertygad.
Tycker att kvaliten på ljudet allra mest kommer från attityden och stilen gitarristen har, då han spelar.
Ljudet i klippet påminner mycket om annat jag hört. Däremot blev jag lite sugen på att mika upp min lilla 10-15W och göra något med gitarrlek i kompet (fills och grejer). Undrar om det blir tid till det?
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 05.09.2010, 14:01:38
Blackstar är verkligen bra på innovativa lösningar. De låter riktigt bra också. Fler och fler går över till det märket också. Den emulerade versionen lät klart bättre än någon ampsim gör.
Japp jag har denna och älskar den,men även dom ynka 20 Watten den ger är svåra att tämja tro mig. Hade förut även en liten NanoHead från ZVEX på 0,5 Watt även den var för hög för att 'pressa' i lägenhet.. :o

Har lyssnat ordentligt på det där youtube-klippet men jag är inte så där jätte-övertygad.
Tycker att kvaliten på ljudet allra mest kommer från attityden och stilen gitarristen har, då han spelar.

Ja? Och vad annars skulle det göra? Förstår inte din poäng alls. Men det gäller ju att inte lägga någon större vikt vid det utan ljudet i sig självt. Självklart påminner den mycket om andra stärkare. Inget konstigt med det. Sen är det ju så att de som äger blackstar har ju själva tidigare jobbat på Marshall. Saken var ju den att det är en mycket liten stärkare som låter riktigt bra och som en betydligt större stärkare trots att den är så liten och bara har en watt. Hur många andra såna har du hört som lyckas med det? Nej förstår inte alls vad du ville ha sagt. Kan du förklara?
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MaxB skrivet 05.09.2010, 16:09:42
Blackstar är verkligen bra på innovativa lösningar. De låter riktigt bra också. Fler och fler går över till det märket också. Den emulerade versionen lät klart bättre än någon ampsim gör.
Japp jag har denna och älskar den,men även dom ynka 20 Watten den ger är svåra att tämja tro mig. Hade förut även en liten NanoHead från ZVEX på 0,5 Watt även den var för hög för att 'pressa' i lägenhet.. :o
Har lyssnat ordentligt på det där youtube-klippet men jag är inte så där jätte-övertygad.
Tycker att kvaliten på ljudet allra mest kommer från attityden och stilen gitarristen har, då han spelar.
Ja? Och vad annars skulle det göra? Förstår inte din poäng alls. Men det gäller ju att inte lägga någon större vikt vid det utan ljudet i sig självt. Självklart påminner den mycket om andra stärkare. Inget konstigt med det. Sen är det ju så att de som äger blackstar har ju själva tidigare jobbat på Marshall. Saken var ju den att det är en mycket liten stärkare som låter riktigt bra och som en betydligt större stärkare trots att den är så liten och bara har en watt. Hur många andra såna har du hört som lyckas med det? Nej förstår inte alls vad du ville ha sagt. Kan du förklara?

Ska försöka. Jag tycker att soundet vid låg volym och soundet vid mer överstyrning påminnner om många andra små stärkare och inte låter så värst mycket bättre än andra små 1-10W gitarrstärkare. Men kanske är det jag som inte utvecklat min lyssning så bra, vet inte. Ofta tycker jag att mp3:or i 128 kbps är bra då jag lyssnar på musik, medan andra föraktar kvalitén och kräver 360 kbps eller hellre PCM.

Testade att använda min lilla 10W-stärkare för tre gitarr-spår och ett bas-spår alla inspelade med en mikrofon framför stärkaren: http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=23462.msg169026#msg169026 (http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=23462.msg169026#msg169026)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 05.09.2010, 17:57:39
Det är väl från om tycke och smak antar jag. Blackstarstärkaren är ju en allround som funkar till allt från jazz till metal. Många mindre stärkare funkar bra från clean till chrunch men inte så mycket mera och vill man ha mer dist tvingas man komplettera med distpedal. Men här och andra i deras serie så kan man ju också välja mellan ett mer brittiskt ljud(el34) och amerikanskt(6L6). Bara det tycker jag är värt. Plus att med den här går det att köra emulerat också. Perfekt när man snabbt bara vill lira in någon idé eller om man inte har några micar. Men allt handlar väl om ens behov och vad som passar en bäst och hur mycket man kan kräma på hemma.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MaxB skrivet 06.09.2010, 21:39:45
Tack Mikael Edebro för inspiration. Jag har bestämt mig för att bygga en isobox. Har hittat två likadana högtalare och en låda (återvinningen respektive nån container). Lådan har tillhört något mätinstrument.

(https://www.kontrollrummet.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fcdn.solidfiles.net%2F%2Fi%2F04be.jpg&hash=b269f0fb24842c992f32ea29220820bb)

Med 12 tums högtalare.

(https://www.kontrollrummet.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fcdn.solidfiles.net%2F%2Fi%2F8060.jpg&hash=87b123e2f51406e0d1ec41143f56ff9b)

Får bygga en vägg där högtalaren sitter och sen montera fäste för mikrofon på lämpligt sätt. Kanske en
lutande vägg för att vinkla in högtalaren i ett hörn i en sluten låda med formen som ett prisma (trekantig)
så att mikrofonen får mer plats. Eller ännu vildare, två högtalare, en på varje sida i botten av lådan.
Om man öppnar lådans lock, får man värsta monsterhögtalarlådan.

(https://www.kontrollrummet.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fcdn.solidfiles.net%2F%2Fi%2Fcc54.jpg&hash=0c69a7d7cabb0e6c19a074b955135689)

Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Wernborg skrivet 06.09.2010, 22:55:27
Jag är nästan säker att jag sett en byggtråd ang. en sådan box. Kan det ha varit tsmalmbe som byggde? Någon?
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 06.09.2010, 23:33:44
Max, glömma inte att lägga upp en truddilutt här sen.  :)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MaxB skrivet 06.09.2010, 23:40:13
Max, glömma inte att lägga upp en truddilutt här sen.  :)

Det blir nog i låt-tråden MaxB - F Am B C - stärkare och mikrofon i en låda i så fall:
http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=23462.msg169121#msg169121
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 07.09.2010, 02:11:50
Har den här pluggen gått alla gitarrister förbi? Kika in den: http://www.brainworx-music.de/en/videos/bx_shredspread
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MaxB skrivet 07.09.2010, 09:32:35
Har den här pluggen gått alla gitarrister förbi? Kika in den: http://www.brainworx-music.de/en/videos/bx_shredspread

Så otacksam jag är, har verkligen dålig hörsel  B) Är nog helt körd...
Vid det jämförande testet på slutet, då de omväxlande kör inkopplad / bypass, låter det bättre utan effekten...
Jag gillar verkligen gitarrljudet i det här filmklippet.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: perrra skrivet 07.09.2010, 09:42:23
Har den här pluggen gått alla gitarrister förbi? Kika in den: http://www.brainworx-music.de/en/videos/bx_shredspread

nice...
Jag gillar hans röst so mfan han som pratar, hahaha.. reklam-tv-röst!
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: bjurte skrivet 07.09.2010, 10:52:52
Har den här pluggen gått alla gitarrister förbi? Kika in den: http://www.brainworx-music.de/en/videos/bx_shredspread
Jag fattar ingenting?? Håller med MaxB till 100% när han slår på 'bypass' i slutet låter det mycket bättre :huh:
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MaxB skrivet 07.09.2010, 17:40:23
Har den här pluggen gått alla gitarrister förbi? Kika in den: http://www.brainworx-music.de/en/videos/bx_shredspread
Jag fattar ingenting?? Håller med MaxB till 100% när han slår på 'bypass' i slutet låter det mycket bättre :huh:

Inte helknäpp eller komplett galen alltså, mina öron sitter där de ska?
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Mats skrivet 07.09.2010, 18:33:20
Både och, i mina amatöröron låter det mer loudness om ljudet, mer skruvad mid och kompressor,
men kanske användbar
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: bjurte skrivet 07.09.2010, 20:10:43
En annan lösning kunde vara att köpa min den här :  :rolleyes: ;)

(https://www.kontrollrummet.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdamagecontrolusa.com%2Fimages%2Fproduct_photos%2Fmed%2Fdemonizer.jpg&hash=0e6a9636509268b408a211d53db74374)



Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 07.09.2010, 20:21:50
Trodde att du redan hade fått den såld.  :huh:
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: bjurte skrivet 07.09.2010, 20:26:29
Djävligt märkligt faktiskt!! Men nej!!
Bra skit och bra pris men snacka om stiltje på säljsidorna/siter:na!!  :wacko:
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 07.09.2010, 21:39:01
Ja det är köparens marknad nu för tiden. Sett en hel del guror och annat som inte blir sålda trots lågt pris och hög kvalitet. Har man en fet plånbok så är rätta tiden nu.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MaxB skrivet 07.09.2010, 21:53:36
Ja det är köparens marknad nu för tiden. Sett en hel del guror och annat som inte blir sålda trots lågt pris och hög kvalitet. Har man en fet plånbok så är rätta tiden nu.
Hehe, jag har ingen fet plånbok men det är alltid rätt tid att snickra gratisgrejer.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 08.09.2010, 02:28:01
Som vad då?  :huh: En iso-låda eller?  :unsure:
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MaxB skrivet 08.09.2010, 09:31:53
Som vad då?  :huh: En iso-låda eller?  :unsure:
Japp, enda kostnaden (för några år sen) => dynamisk mikrofon på rea, för 198 kr.
Övrigt har jag hittat på annat håll.
Stilig låda => från container
Fet konferensmikrofon => från återvinningsrum på jobbet
Högtalare med utseende som en mintkaramell => från återvinningsstationen i kommunen
Mikrofonstativ => från kasserad bordslampa
(https://www.kontrollrummet.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fcdn.solidfiles.net%2F%2Fi%2F92ac.jpg&hash=69b0f86b63e55b0317aa88c2d83ec6dc)

Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Mats skrivet 08.09.2010, 10:52:58
Kul att återanvända grejer, men hur blir ljudet där, isoleringen ser ju inte imponerande ut, alltså borde väl ljud i mid och lägre frekvenser studs runt ganska bra i lådan?
 :rolleyes:
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MaxB skrivet 08.09.2010, 12:22:42
Kul att återanvända grejer, men hur blir ljudet där, isoleringen ser ju inte imponerande ut, alltså borde väl ljud i mid och lägre frekvenser studs runt ganska bra i lådan?
 :rolleyes:

Du kan har rätt. Ska testa utan åtgärd men tror jag har lite mineralull därhemma som jag kan stoppa i lådan. Eller kanske en kudde?
Vad ska man göra för att slippa mid'n'lo-studs i en så liten låda?
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Mats skrivet 08.09.2010, 12:42:04
Kul att återanvända grejer, men hur blir ljudet där, isoleringen ser ju inte imponerande ut, alltså borde väl ljud i mid och lägre frekvenser studs runt ganska bra i lådan?
 :rolleyes:

Du kan har rätt. Ska testa utan åtgärd men tror jag har lite mineralull därhemma som jag kan stoppa i lådan. Eller kanske en kudde?
Vad ska man göra för att slippa mid'n'lo-studs i en så liten låda?

Vet inte, jag inbillar mig bara det kan bidra till ett 'burkigt' ljud, men mineralull är väl bra, ju mer du dämpar runt omkring, dessto mer dB sugs upp, fast lådan verkar för liten för att trycka in så mycket mer 'stoppning'.
Hur som helst, om du testar vore det kul höra före/efter hurpass mycket skillnad det blir.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Claes skrivet 08.09.2010, 12:54:35
Elementet ligger helt fritt, utan någon baffel alls... Det innebär att det kommer att bli väldigt oberäkneligt med utsläckningar på grund av att högtalaren kommer att motarbeta sig själv när ljudet från framsidan av membranet blir akustiskt kortslutet mot baksidan.
Det tunna skummaterialet gör bara nytta på de frekvenser som ändå inte finns i baselementet som används, så det kommer inte att ha någon nämnvärd effekt på ljudet.
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MaxB skrivet 08.09.2010, 13:04:33
Elementet ligger helt fritt, utan någon baffel alls... Det innebär att det kommer att bli väldigt oberäkneligt med utsläckningar på grund av att högtalaren kommer att motarbeta sig själv när ljudet från framsidan av membranet blir akustiskt kortslutet mot baksidan.
Det tunna skummaterialet gör bara nytta på de frekvenser som ändå inte finns i baselementet som används, så det kommer inte att ha någon nämnvärd effekt på ljudet.

Hmm

Den här då? Är den också körd?
(https://www.kontrollrummet.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fcdn.solidfiles.net%2F%2Fi%2F1b0d5.jpg&hash=9e01be44d9a76964361a1d39cacad072)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Claes skrivet 08.09.2010, 13:12:14
Den verkar i alla fall ha elementet inbyggt i en sluten låda, så den funkar bättre på det sättet.
Risken är ändå att ljudet blir lidande av den lilla luftvolymen. Ju kortare avstånd mellan väggarna, desto högre upp i frekvens hamnar de [wiki=Akustikbehandling#St.C3.A5ende_v.C3.A5gor]stående vågorna[/wiki] - med utsläckningar och förstärkningar vid olika frekvenser som följd...
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MaxB skrivet 08.09.2010, 14:33:48
Den verkar i alla fall ha elementet inbyggt i en sluten låda, så den funkar bättre på det sättet.
Risken är ändå att ljudet blir lidande av den lilla luftvolymen. Ju kortare avstånd mellan väggarna, desto högre upp i frekvens hamnar de [wiki=Akustikbehandling#St.C3.A5ende_v.C3.A5gor]stående vågorna[/wiki] - med utsläckningar och förstärkningar vid olika frekvenser som följd...

Livet är svårare och mer komplicerat ju mer man vet.  <_<
Tur att jag inte hajar det...  :P
Hoppas få tid att löda lite ikväll.
Jag tror det blir skitbra!
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Claes skrivet 08.09.2010, 14:42:09
Den verkar i alla fall ha elementet inbyggt i en sluten låda, så den funkar bättre på det sättet.
Risken är ändå att ljudet blir lidande av den lilla luftvolymen. Ju kortare avstånd mellan väggarna, desto högre upp i frekvens hamnar de [wiki=Akustikbehandling#St.C3.A5ende_v.C3.A5gor]stående vågorna[/wiki] - med utsläckningar och förstärkningar vid olika frekvenser som följd...

Livet är svårare och mer komplicerat ju mer man vet.  <_<
Tur att jag inte hajar det...  :P
Hoppas få tid att löda lite ikväll.
Jag tror det blir skitbra!
Du får göra som grodorna...


...leva på hoppet... ;)

Nåja - det kan ju bli tillräckligt bra för dina behov, även om det aldrig kan bli "perfekt" med en sådan lösning, så lycka till. :)
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MaxB skrivet 08.09.2010, 17:11:23
(https://www.kontrollrummet.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fc1.ac-images.myspacecdn.com%2Fimages01%2F39%2Fl_412d440c7631c26e84643d83907fbf6c.jpg&hash=bad0de7fc6f17f0fe1cfa0aa459edb08)
               Vi gör allt för att få det där riktigt varma analoga ljudet

Bild från Vobbler: http://www.myspace.com/wobblermusic
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: slaptap skrivet 08.09.2010, 18:35:48
[mp3=200,20,0,center]http://www.slaptapmusic.com/demo/s_sv.mp3[/mp3]

 
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 08.09.2010, 20:20:26
[mp3=200,20,0,center]http://www.slaptapmusic.com/demo/s_sv.mp3[/mp3]

 

Jaha och vad var det som du ville bidra med i tråden?  :)  :huh: 
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: slaptap skrivet 08.09.2010, 21:53:29

[/quote]

Jaha och vad var det som du ville bidra med i tråden?  :)  :huh: 
[/quote]

Haha...sorry, skulle förhandsgranska efter att ha fjantat med upptankningen och råkade trycka "Posta". Sen kom annat mellan... :ph34r:

Men just detta med "real stuff" versus "software" är svårt. Båda har för och nackdelar som det har dryftats om i tråden. Nackdelen med en uppmickad rörhäck är att man kanske behöver göra en omtagning vid ett senare tillfälle...kanske t o m på en annan plats och i ett annorlunda dimensionerat rum. Kommer omtagningen ljudmässigt att vara identisk med den ursprungliga och smälta in snyggt och fint? Knappast troligt!

Det finns mjukvara som emulerar förstärkare riktigt bra men i mitt tycke är det alltid kabinetten som haltar. Visst kan man "snygga till det" i efterhand, t ex med Voxengo Boogex ( http://www.voxengo.com/product/boogex/ (http://www.voxengo.com/product/boogex/) ), men kan man lösa det via hårdvara (t ex via en liten box) så tycker jag att det är en smidigare lösning.

Jag experimenterade ett tag med vad jag hade och kom ganska nära vad jag var ute efter genom att seriekoppla min VOX Tonelab (agerar förstärkare) med en billig ZOOM-pedal (agerar kabinett). Egentligen skulle jag lagt upp ett enskilt guraspår som exempel, men då studion för tillfället är nere p g a ombyggnation fick jag ta en snutt av vad jag hade på internätburken... :(

Den person som kläcker en liten enkel box som naturtroget kan låta som valfri låda med valfria element i valfritt rum uppmickad med valfri mikrofon...den personen slipper bekymra sig för sin framtida ekonomiska situation... :D
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MaxB skrivet 09.09.2010, 00:20:44
Saknar bas i din ljudfil slaptap. Varken trummor eller annat har nån bas.

Nu har jag byggt klar min låda. Ska bli kul att testa inspelningar med hjälp av den i framtiden.
Länk till bilder här:
http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=23462.msg169303#msg169303 (http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=23462.msg169303#msg169303)

Första test-inspelning ikväll:
[mp3=200,20,0,left]http://max.shivas.se/music/MaxB_F_Am_B_C_20100908.mp3[/mp3]
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: slaptap skrivet 09.09.2010, 20:45:27
Saknar bas i din ljudfil slaptap. Varken trummor eller annat har nån bas.

mp3 → wave → mp3 blir "no good"!

Första test-inspelning ikväll:
[mp3=200,20,0,left]http://max.shivas.se/music/MaxB_F_Am_B_C_20100908.mp3[/mp3]

Det funkar ju...men låter kvävt och instängt vilket är väntat med sådana här lösningar. Frågan är vad en större låda, typ H2500 X B2000 X D1500, hade resulterat i? Å andra sidan så faller sådana dimensioner utanför det praktiska...i a f i en lägenhet ("Var f@n har du muggen"? "Ah, den är upptagen för viktigare saker...du får ta den stora blomkrukan i vardagsrummet"!).
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: Odrörir skrivet 09.09.2010, 22:08:21
Saknar bas i din ljudfil slaptap. Varken trummor eller annat har nån bas.

Ja tycker också det är basfattigt.

Citera

mp3 → wave → mp3 blir "no good"!

 :blink:  :wacko:   :huh: Du brände ned den till mp3, sen till wave och sen tillbaka till mp3, eller?  :unsure: Voffo gör di på detta viset i såna fall?




Det funkar ju...men låter kvävt och instängt vilket är väntat med sådana här lösningar. Frågan är vad en större låda, typ H2500 X B2000 X D1500, hade resulterat i? Å andra sidan så faller sådana dimensioner utanför det praktiska...i a f i en lägenhet ("Var f@n har du muggen"? "Ah, den är upptagen för viktigare saker...du får ta den stora blomkrukan i vardagsrummet"!).

Och skylla på att det var kattfan som sket i blomkrukan.   :lol:
Titel: SV: Funderingar kring gitarrinspelningar.
Skrivet av: MaxB skrivet 10.09.2010, 07:33:00
En första test-inspelning ikväll:
[mp3=200,20,0,left]http://max.shivas.se/music/MaxB_F_Am_B_C_20100908.mp3[/mp3]
Det funkar ju...men låter kvävt och instängt vilket är väntat med sådana här lösningar.

Är ljudet lika kvävt och instängt här?

Har inte lagt några effekter alls på gitarrerna nu, bara en widener på sologitarren i mitten. Har också skurit bort lite bas på alla tre. Den vänstra kompgitarren är inspelad via dynamiska mikrofonen, den högra via konferensrumsmikrofonen (fantommatad kondensator).

En andra test-inspelning, från igår kväll:
[mp3=200,20,0,left]http://max.shivas.se/music/MaxB_MyTimeIsNow_20100909.mp3[/mp3]

Det är inte jag som ligger bakom låt-idén utan nån annan som på 1980-talet hittade på idén, som jag gillar.