Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Hellhoff

Sidor: 1 2 3 4 5 6 7
71
Goddagens!

Jag har inhandlat ett tjusigt analogbord med digital styrning. I bordet finns funktioner för Rew, forw, play, rec, osv. Egentligen allt man kan göra i Cubase, och jag känner till att man kan styra cubase med bordet vilket vore fantastiskt. Jag satt och bläddrade i manualen till cubase igår och slet mitt hår i förtvivlan, hur får man det att fungera?

Jag sökte forumet och wikin men hittade ingen förklaring. Vad som vore underbart vore om någon kunde skriva en wiki-artikel om vad man behöver göra i Cubase för att få det att fungera. Vilka inställningar som måste vara aktiva och varför.

Finns det någon bevandrad själ som kan förklara hur man kan göra, och gärna uppdatera wikin med infon?

Jag har en edirol midimodul som kopplas in via USB och har kopplat den från OUT på modulen till IN på bordet, och från OUT på bordet till IN på modulen.

Jag lyckades få klockan i bordet att snurra, men med fel samplerate(?) så det laggade och betedde sig konstigt, jag lyckades också få datorn att totalhänga sig, vilket alltså inte är önskvärt.  :rolleyes:

72
Studio, produktion och övrigt / SV: Mellan plektrum
« skrivet: 30.12.2008, 08:41:58 »
Svaret på frågan är onekligen 0.88 ....... för mig  ;)

73
Så tele kablarna behöver jag inte då?

Men vänta nu main out ingångarna i mixern är ju sånna rca ingångar? Hur ska jag trycka in en xlr kabel då haha?

Det du behöver göra är att hitta utgångar. Nästan ALLA mixerbord har någon som heter Main Out,
och om denna utgång finns på din mixer så är det en bra väg att koppla den till dina monitorer.

Om utgången "Main out" är av RCA-typ så kan du använda dig av kablar som är RCA i ena änden,
och antingen XLR , eller TELE i andra änden, beroende på vilken kabeltyp du vill koppla in i dina monitorer.

Att du har både XLR och TELE in i dina monitorer betyder absolut inte att du måste utnyttja båda samtidigt,
det betyder att du måste utnyttja EN av dem.

74
Du kommer bara att behöva koppla in 2 kablar till dina monitorer:

Ström och ljud. Koppla XLR-kablarna från main out på mixern till xlr-in på monitorerna så är du hemma.

75
Det här låter ju skitskumt. Det skall inte vara det som är problemet, nog ska du kunna spela in rent och sen slänga på effekten.
En fråga, kan det vara så att du av misstag spelar in på en stereokanal eller liknande? Långsökt, men värt en fundering.

76
Studio, produktion och övrigt / SV: Problem med MOTU 828 Mk3
« skrivet: 16.12.2008, 10:42:06 »
Jag har haft exakt samma problem med mitt Motu 2408 MK3. Det intressanta är att det händer för mig ENDAST i de fall jag har för mycket utrustning igång samtidigt. Jag har kunnat konstatera att när en del av rackprylarna eller annan elektronisk utrustnign på samma fas stängs av så fungerar det.

Märker också att annan utrustning strular när jag kör allt igång samtidigt, blir nog för "tungt". Vet inte om detta appliceras i ditt fall, men kanske?

77
Studio, produktion och övrigt / Lexicon LXP5
« skrivet: 25.11.2008, 19:18:29 »
Goddagens. Tänkte kolla om någon känner till Lexicons LXP5? Jag har möjlighet att införskaffa en sådan
tillsammans med Midi remote controll för billiga pengar. Är det användbart i studio eller bör jag sikta på
något dyrare?

Det är väl som vanligt en fråga om vad man själv tycker låter bra, men enligt era erfarenheter, är det
användbart? Tilläggas bör att jag har en Behringer Virtualizer pro som jag inte har brytt mig om att
koppla in ordentligt eftersom jag testat den under korta perioder utan vettigt resultat.

78
Studio, produktion och övrigt / SV: Preamp->compressor->preamp
« skrivet: 13.11.2008, 00:18:25 »
Jag lär ta och komma med ett inlägg, jag tror jag förstår hur perrra menar. För ett tag sen köpte jag en Summit Audio 2BA-221. Den gjorde magiska saker med mitt ljud. Vid en sånginspelning insåg jag att det lät som allra bäst när jag hade tube output så högt som möjligt. Det lät ju skitbra enda tills jag kom till refrängen och sångaren krämade på utav helvete, då distade det. Detta innebar att jag fick ställa rör-nivån och input gain så att jag fick så mycket rörfärgning som möjligt utan att det distade på refrängen. MEN:

Eftersom sången var dynamiskt mycket lägre i verserna så lät de inte lika bra i dem, och man ville sträcka sig efter tube output på verserna, men dynamiken förhindrade mig eftersom en höjning under vers gjorde att det distade sen när refrängen kom. Jag började inbilla mig att om jag insertar en kompressor på preampen så får jag en jämnare nivå på sången redan i inspelningsskedet, vilket gör att jag i preampen kan kräma på med rör som färgar hela sången, istället för enbart refrängen som är högre i volym.

Förstår ni hur jag menar?

79
Goddagens!

Jag undrar om någon kan rekommendera ett passande mixerbord för livesammanhang. Här är historien:

Mitt band är 5 år gammalt. Vi spelar framför allt från 100 till 2000 personer. Det sistnämnda har ofta andra ljudtekniker och utrustning. Men själva har vi ett system som skall kunna täcka ungefär 600 personer, men dessvärre ett halvtaskigt mixerbord från Behringer.

Nu är jag ute efter något med minst 8 ingångar, gärna 12-16 ingångar, gärna rackmonterbart. Inbyggda kompressor och effekter till varje kanal är önskvärt, varpå YAMAHA 01V96 VCM är av intresse. Den ligger dock i en prisklass som svider mycket. Finns det någon som kan rekommendera en liknande mixer för billigare peng? Motoriserade reglar är av intresse, men inte nödvändigt.

Finns det något som passar mina behov?

80
Studio, produktion och övrigt / SV: Hjälp med min trummix
« skrivet: 23.10.2008, 23:05:41 »
Trummorna är ganska nya av märket Pearl och har fina skinn och är ordentligt stämda.


Baskagge: Audix d6 ett par cm från skinnet riktat direkt mot anslagsytan.(grundljudet är dock bättre än i mixen så detta skall jag fippla med)
Virvel: SM57an är ungefär 5-6 cm ovanför  sargen riktad rakt mot mitten.
Virvel Underskinn: MT57 20 cm under, ganska lite ljud inblandat för att få lite mer sjung.
Overheads sitter kanske 40 cm ovanför varsin cymbal, riktad rakt ner mot golvet, de sitter ungefär vid yttre kanten på puka 1 resp 2.
Puka 1, 2 och 3, jjlabsmickarna ett par cm ovanför skinnet riktade rakt mot mitten.


Allting är gate:at efter inspelning och då har jag försökt att få bort ALLT slaskljud på varje spår för att kunna mixa fram sjyssta ljud som inte påverkar hela trumsetet. Är detta en dålig approach? Bör jag behålla lite slask eller bör jag rent av fortsätta med den tekniken, men micka upp hihat och ride? Jag trodde jag skulle slippa detta eftersom överhäng inte är gate:at och där ligger det mesta av ride och hihat-ljudet.

Jag mixar i bordet för känslans skull. Det är smidigt att mixa outboard och man får en mycket bättre överblick än i datorn och jag finner det faktiskt inte lika roligt att klicka och dra med en mus iställe för att dra i reglar. Alla mickar är separata kanaler i datorn, har 16 in/ut via motu 2408 och alesis ai3.

81
Studio, produktion och övrigt / Hjälp med min trummix
« skrivet: 23.10.2008, 01:10:50 »
Goddagens!

Tänkte lägga upp en trummix som jag slutförde idag för att se om jag kan få lite feedback på hur jag ska förbättra det. Jag får lov att säga att jag är nybörjare inom området, och att mina förhållanden är ganska spartanska, varför det mesta låter annorlunda när jag lyssnar hemma och jag hör saker som jag direkt vill förändra(såsom baskaggen i detta fall). Problemet är dålig lyssning, dålig akustik och generellt sett budgetprylar. Men vad hade ni gjort för att förbättra ljudet om det lät som i filen jag har länkat här nedan?

http://www.speedyshare.com/517359401.html

Om någon har intresse för hur signalkedjan ser ut så är det på detta sätt det har spelats in:

Baskagge -> Audix D6 Mikrofon -> Alesis 3630 Kompressor
Virvel över -> Shure SM57 Mikrofon -> Alesis 3630 Kompressor
Vivel under -> TSM MT57
Overhead Left och Right -> JJLabs överhängsmikrofoner från DK7SR-trummickkit
Puka 1 och Puka 2 -> JJLabs pukmikrofon från DK7SR-trummickkit -> Behringer Composer kompressor
Puka 3 -> JJLabs pukmikrofon från DK7SR-trummickkit -> Behringer Multicom kompressor

Allt går igenom ett Behringer MX8000 mixerbord in i ett Motu-2408 och mixas helt och hållet genom bordet.
Vad hade ni lagt på? Reverb på virveln? Hur hade ni EQ:at för att nå en förbättring? Skriv på! :)

BTW, jag har för avsikt att köra hela trummixen igenom min Gyraf SSL-kompressor när den är klar för att uppnå bättre resultat.


82
Studio, produktion och övrigt / SV: Spela in trummor
« skrivet: 20.10.2008, 12:49:53 »
Inte för att kapa tråden, men en relevant inflikning. Kör ni upp gain på inspelningen så högt som möjligt utan att det distar för bästa upplösning? Jag märker i studion att jag får med en hel del läck som är svårt att gate:a bort, främst på pukor varpå jag undrar om jag kanske kan sänka gain så att mindre tas upp av allt? Kommer detta att underlätta min gatening, eller förlorar jag för mycket av det intressanta grundljudet från pukan genom att ha lite lägre gain vid inspelning?

Det är säkert relevant för trådskaparen att känna till detta också.

83
Vad hade du innan som preamp som du jämför med?

Jag var en helt bunt med snäpp under. Från början endast preamparna i mitt Behringer-bord, sedan Behringers T1953(nej, inte den lilla dosan som många misstar namnet för).

84
Det är inte en micpreamp, det är magi.  :wub: Jag ska försöka få upp ett ljudklipp inom kort. Jag har inte gjort annat än lekt med den där burken de senaste dagarna. :) Tror dock jag skall köpa en TLA-50(kompressorn som "hör till" 2BA-221) för att få en något jämnare ingångssignal så man kan pressa på lite till. Är det någon som har någon synpunkt på TLA-50?

85
Tjena! Jag kan ta och lägga några spår imorgon och dra in får ni höra. Det är kärlek. :)

86
Möjligen en annorlunda tråd, men fy satan vad jag vill rekommendera Summit Audio 2BA-221. Jag trodde fan inte det var sant vad den gjorde med mitt ljud när jag kopplade in såväl kondensatormick som akustisk gitarr. Det var möjligen det bästa inköpet i hela mitt liv. Inspiration och motivation är på topp efter inköpet och det öppnade en jävla massa dörrar. :)

87
Studio, produktion och övrigt / SV: Trigga cymbaler och hi-hat
« skrivet: 03.09.2008, 13:21:23 »
Jag har samma mickpaket som du, men jag har bytt ut baskaggemicken och virvelmicken. Jag skulle föreslå att du sätter SM57:an på virveln istället för den som är med i paketet och därigenom låter sm57 ta upp både virvel och hi-hat. Det brukar fungera med goda resultat. Vad gäller overheadmickarna så upplever jag dem som bäst i paketet och jag tycker dom tävlar bra med andra overheadmickar, jag har för övrigt använt dessa i en betongbunker med kass akustik men ändå fått till mycket goda resultat efter väldigt lite pill.

virvel och baskagge står för ganska stark signal så dessa brukar man kunna trigga utan några särskilda problem förutom kanske vid snabba virvelfills då det kan gröta ihop sig lite i triggern. Som sagt har jag också bytt ut baskaggemicken till en Audix D6 som har ett jävla klipp, men i dansbandsfallet tror jag att den fungerar bra den som följer med i paketet även om jag anser den som sämst av mickarna i paketet.

88
Studio, produktion och övrigt / SV: Ditt debutalbum
« skrivet: 11.07.2008, 12:16:49 »
Äh. Fuckade upp mitt. =/

89
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 30.05.2008, 16:36:36 »
Hade jag haft hustru o ett nytt barn , tror jag också att min fru skulle falla av pinn  :lol:

Vänta.. Skulle det vara negativt.. Eller vadå? Jag fattar inte.  :D

90
Här skiljer sig alltså informationen. Kan jag räkna med att göra ett hål på 900 x 2100 och utgå ifrån att karmen till dörren är mindre än så för att få plats med kilar, eller ska jag satsa på 920x2120?

Det enda jag har emot att lägga en regel under dörren är att tröskelhöjden blir regelns höjd + tröskeln i karmens höjd. Där får man passa sig och lyfta på fötterna ordentligt. :) Det är den problematiken jag vill undvika, trots att väggen säkert blir stadigare. Reflektioner på detta?

Som ni förstår har jag alltså ett befintligt golv och bygger "ovanpå" det.

91
Tja!

Eftersom jag inte har råd med några ljuddämpande dörrar för tillfället, men har massa material och vill bygga klart kontrollrumsväggen så funderar jag på att smälla upp hela väggen och lämna ett hål för där dörren kommer att vara så länge.. Finns det något standardmått som jag kan räkna på så att de flesta typer av ljuddämpade dörrar kan få plats, så jag inte behöver oroa mig sen när jag ska köpa en?

Och fråga 2: Kan jag låta dörren stå direkt på golvet, i sin karm, eller måste jag ha en regel under dörren och dess nedersta karm?

92
Studio, produktion och övrigt / SV: fönster?
« skrivet: 08.05.2008, 15:11:22 »
Jag var lite otydlig. Helt enkelt så undrar jag om den laminerade glasskivan ska bestå av två likadana rutor som ger 13mm(dvs 6,5mm per laminerat lager), eller om den ena bör vara 4 mm och den andra 9... är du med hur jag menar?

Men ja, du sa ju att de kunde vara lika tjocka, så jag har fått mitt svar. :)

93
Studio, produktion och övrigt / SV: fönster?
« skrivet: 08.05.2008, 14:04:14 »
Jag vill bara få detta förtydligat för mig själv... När vi pratar laminerat glas, då pratar vi alltså två i princip ihoplimmade rutor mot varandra. När vi pratar om 13mm, är det alltså rutans totala tjocklek ihoplimmad? Och är isåfall de två limmade lagren lika tjocka?

Jag är helt medveten om att man har två separata rutor med luftspalt, och att dessa två skall ha olika tjocklek. Men jag pratar alltså om de laminerade glasen.

94
Claes. Du skriver att: "Bland kringkomponenterna hittar man sådant som klocka (som omvandlarchipet inte fungerar alls utan), analoga filter (som det låter fruktansvärt illa utan) och nätdel"

Men denna text står att läsa om Alesis AI3:

"The AI3 has no internal clock of its own, and simply uses the master unit for a clock."

Hur kan AI3 sakna klocka om ditt resonemang om att omvandlarchipet inte fungerar alls utan den?

95
Osse: Precis, NJM4580 opamp används i AI3:an! Samlar vi ihop tillräckligt med info kan vi ju göra detta till ett projekt!

Violiner: Du är GULD, gosse!!!!

96
Du hörde rätt, du som sitter där med stora förvånade ögon. Jag inser att det är ett stort projekt men jag vill första och främst veta om det överhuvudtaget är möjligt. Jag vill bygga en helt egen ADAT-enhet i ungefär samma utförande som Alesis AI-3. Jag har grundläggande elkunskaper och behärskar lödpennan, min bror jobbar med det och min studio är i behov av en sådan enhet. Det låter som ett mycket intressant projekt och eftersom jag har läst att sådana enheter egentligen inte är så komplicerade så tänkte jag undersöka om det är möjligt för mig att bygga en och om kunskapen av vad som behövs finns på detta forum.

Jag har tillgång till en fräs för att göra chassiet, och jag har en vän som kan göra kretskortet åt mig. Det jag nu behöver veta är ungefär vilka komponenter jag behöver och gärna varför(hur det fungerar), och hur en fungerande signalväg kan se ut för en enkel enhet. Än så länge har jag konstaterat att jag behöver:

16 balanserade telekontakter(8 in/ut), 8 gröna leds och 8 röda leds(signal och clip), i likhet med AI-3 även Wavefront Semiconductors AL1101 och AL1201-konvertererare(eller motsvarande). Som jag förstår det är det dessa rackare som konverterar signalen från analogt till digitalt och vice versa. Jag behöver också en ADAT optisk kontakt som kan anslutas till ADAT-kontakterna på mitt Motukort. Någon form av PSU, möjligen kan jag använda mig av samma som används för Gyraf SSL-projektet. En powerknapp(kan nog hitta någon mysig i elfakatalogen där förmodligen också många av komponenterna bör gå att få tag på). Jag tycker inte att jag behöver någon intern klocka, utan att den skall använda mitt Motu 2408 som klockenhet precis som AI-3:an.

Jag vill att enheten ska vara 24bit och 48khz men jag vet inte vad som anger detta. Tror ni att detta projekt är genomförbart, finns det någon som kan hjälpa mig med en lista på hur signalkedjan kan se ut och vad som behövs i komponentväg för att slutföra den, eller finns det möjligen ett schema för AI-3 eller liknande att få tag i någonstans där man ser exakt hur den är byggd?

Om projektet är genomförbart kanske fler är intresserade av att bygga en! :)

Nu håller jag i mig i något för att inte blåsa bort i den storm av kritik som kommer. ;)

97
Ja, jag tror, eller hoppas iallafall, att ingen i denna tråd tror att det rör sig om något som låter lika bra som Neve. Mitt intresse fångades vid att det är byggt på samma sätt och med förhållandevis lika komponenter, om än mycket billigare sådana. Det skulle vara intressant att höra ett ljudklipp, och låter det bra av den är priset helt i min smak.

98
Vi måste fixa ljudprov på preamparna omgående! Man kanske kan kontakta någon som har köpt en?

99
Dom där micpreamparna, är dom kopior på något bra märke, och menas det att de är nästan lika bra som originalet, och isåfall vad kostar originalet? För priserna påminner väl om vilket lågprismärke som helst?

100
Studio, produktion och övrigt / SV: Konkurrens inom studiovärlden
« skrivet: 09.04.2008, 18:15:18 »
Jag har varit i kontakt med bandet igen och de hade frågat sitt studieförbund om de kunde få spons att spela in hos oss, varpå studieförbundet hade sagt nej men lovat dem en annan studio, trots att de egentligen var bokade hos oss. Det kan jag tycka är fel av studieförbundet. Oavsett vilket så har de ju en utgift.

101
Studio, produktion och övrigt / SV: Konkurrens inom studiovärlden
« skrivet: 09.04.2008, 18:01:21 »
Det handlar om balansgången mellan att göra det man vill och sälja sin röv åt de penga-kåta majorbolagen <_<
Trodde mer det handlade om att studieförbund - i förlängningen skattepengar - konkurrerar med affärsdrivande företag?

Om man erbjuder sina cirklar att betala för studiotid i valfri studio är det inget som helst problem. Sluter man kontrakt med enstaka studior o uteslutar andra aktörer är det en snedvridning av konkurrensen. Bygger man en egen som man erbjuder gratis är det teoretiskt en konkurrens finansierad med skattemedel.
Men som sagts ovan: konkurrera med kvalitet o kunnande, o du kommer ändå ha din marknad i längden. Så i praktiken innebär väl detta egentligen att du slipper de allra värsta nybörjarna o kan försöka fånga upp snäppet högre mer kvalitetsmedvetna musiker/grupper/artister istället. Olika studieförbund agerar också väldigt olika. Kolla runt lite o erbjud din studio.


Det här får du ett poäng på karman för.. Mycket genomtänkt svar!!

102
Studio, produktion och övrigt / SV: Konkurrens inom studiovärlden
« skrivet: 08.04.2008, 13:09:18 »
Intressanta kommentarer. Jag har egentligen ingen utpräglad åsikt i frågan förutom den att det känns jobbigt att konkurrera om mindre band med en studio som är gratis. Vi är en mindre studio och behöver därför de mindre banden för att jobba oss uppåt, men ju färre kunder vi har desto svårare blir det att köpa nya prylar samt att utveckla sina kunskaper. En situation jag faktiskt inte vill sätta någon annan i genom att gå till ett studieförbund, men jag kanske blir tvungen.

103
Studio, produktion och övrigt / Konkurrens inom studiovärlden
« skrivet: 08.04.2008, 10:52:52 »
Det här kan nog leda till en intressant forumdiskussion. Bra och dålig konkurrens inom studiovärlden. Jag fick just ett meddelande från ett band som hade bokat inspelningstid hos oss att det inte längre var aktuellt då studiefrämjandet hade erbjudit dem inspelning i en annan studio gratis.

Jag är på det klara med att det här med studiecirklar är en god idé och att det hjälper unga musiker att få möjligheter. Men unga studiobyggare då? Någonstans i mitten måste man ju kunna mötas och hur ska min studio kunna vara konkurrenskraftig mot något som är gratis och som förmodligen har lika bra, eller bättre teknik än min egen?

Jag kan bara jobba på att göra nöjda kunder genom att vara trevlig, hjälpa till med produktionen i den grad bandet vill det, leverera ett bra ljud och hålla en låg kostnad. Men det är fortfarande inte argument som räcker mot det magiska ordet gratis, inte ens i de fall då mitt sound kanske är bättre än gratisstudions sound.

Vad gör man? Kontaktar ett studieförbund och erbjuder sin studio till dem mot betalning så de kan erbjuda ungdomar gratis inspelning i studio? Jag tror inte det, med risk för att förstöra för eldsjälar som vill driva en studio och tjäna pengar på det.

Anmäla till konkurrensverket? Det låter lite overkill. Vad gör man, och hur ser ni på det?

104
Vi har haft ett uppehåll i bygget då pengarna tagit slut, därför är prylarna inkopplade
på nytt så vi kan spela in lite pengar och sedan fortsätta bygget. Jag kommer att
återkomma här med nya frågor och mer info när det börjar bli dags...

Så här ser det ut i myshörnan för tillfället:






105
Det finns alltid möjlighet att köpa vad du vill..  ;)

Kanske landar runt 3000 kr om man köper allt själv..?

Kretskort köper du av Gustav på The Lab


Okey. :) Länken du postade fungerar inte, kanske är sidan som är nere. Har du någon form av lista över komponenterna som behövs och vart man kan köpa dem, eller finns en sådan lista rent av här på forumet?

Sidor: 1 2 3 4 5 6 7