Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Hellhoff

Sidor: 1 2 3 4 5 6 7
106
Finns det möjlighet att köpa detta byggpaket själv nu, och ungefär vart kan kostnaden hamna?

107
Studio, produktion och övrigt / SV: Shure 87A
« skrivet: 03.04.2008, 15:36:27 »
Läskigt. Nu börjar jag fundera över min Audix D6 som jag kom över mycket billigt på nätet. Helt oanvänd direkt från fabrik. ;)

108
Studio, produktion och övrigt / SV: Bilder på din studio
« skrivet: 31.03.2008, 18:14:06 »
Här är nu min lilla hörna i lägenheten.



/ Mikke

Det gör liksom lite ont i hjärtat att de där Genelec-monitorerna inte står i min studio...
Vill du byta dem mot mina Behringer?  :P

109
Det här kontrollrummet kommer inte att bli klart på mycket lång tid p.g.a pengabrist. Just nu består det av en vägg med ett lager gips, utan isolering eller någonting. Jag vill kolla hjälpligt hur frekvenskurvan ser ut för att kunna spela in med någorlunda förutsättningar och således tjäna ihop lite pengar att bygga klart kontrollrummet. För detta enkla ändamål använder jag mig gärna av en billig mick och lite provisoriska lösningar på akustiken med flyttbara dämpande skärmar och så vidare, för att lägga the big bucks när jag har möjlighet. :)

110
ECM8000 skulle kunna vara ett alternativ. Men för ett så pass enkelt ändamål vore väl t-bone okey? Onödigt att slänga ut pengar om man inte måste. :)

111
Kanon! Kan någon rekommendera någon mick?

Skulle denna fungera "hjälpligt"? http://www.thomann.de/se/the_tbone_mm1.htm

112
Se goddag.

Jag håller som bekant på att bygga ett kontrollrum nu. Nu skulle jag vilja göra några mätningar för att se hur mitt rum svarar i frekvens mot det material som spelas upp. Jag vet att man kan göra detta med en speciell typ av mikrofon samt pink noise... Finns det något enkelt, billigt men förhållandevis träffsäkert sätt att göra detta med hjälp av t. ex en kondensatormick och mjukvara i datorn?

113
En triggmick och valfri triggmjukvara är nog det lättaste. En modul behövs inte, en triggmick lämnar ifrån sig ljudspikar som är lätta att trigga ifrån med någon lämplig mjukvara.

Det låter ju onekligen som en riktigt bra idé... Har mikrofonens kvalité att göra med hur snabba slag den hinner med eller beror det enbart på triggermjukvaran? Isåfall kanske man kan köpa en sån här: http://www.thomann.de/se/ddrum_d1400.htm, dra in den via XLR i mixern, spela in signalen som du beskriver som ljudspikar, och använda det spåret för att mata mjukvaran? (Jag antar att detta går att göra i realtid så att trummisen faktiskt får höra en virvel istället för de ljudspikar du nämner. :)

Ytterligare en fråga, kommer mikrofonen jag länkade till att påverka ljudet på det faktiska virvelskinnet? Eftersom jag planerar att micka upp det som vanligt också. Tack på förhand.

114
Vi borde fan fundera på en lösning, kanske en ny sektion på forumet dit man kan flytta såna här trådar. Den här tråden är kort, koncis och berättar mycket bra vad som behövs för att trigga. Om sådana här trådar placerades i en "värt att veta"-tråd kan folk mycket lättare hitta det de vill veta och vi undviker att massa trådar startas om samma ämne, trots sökfunktionen.

115
Fan vad KR är bra.  :wub: Mjukvarulösning + vanlig mick tilltalar förstås mest, MEN den erfarenhet(förvisso ringa) jag har av mjukvarutriggers är att de inte hänger med på virvelfills vilket gör att mer eller mindre varje fill måste klickas in manuellt. Finns det något sätt att kringgå-detta?

Kan man applicera "Märker du att nåt slag har missats så klipper du ut den biten från orginalspåret (snap to grid) och flyttar ner en våning och triggar den delen separat med en ny inställning så det blir rätt... osv." på fills som inte blir riktiga, och utgå ifrån att triggern klarar av dem på ett bra sätt, eller finns det några andra tips för att få till det ordentligt?
* Hellhoff delar ut lite karma för mycket bra svar!

116
Goddagens!

Eftersom jag upplever att det ofta är svårt att få till ett sjysst virvelljud så vill jag ha möjligheten att dra in virveln med någon form av triggmick som är snabb nog att överföra även snabba fills. Som en livlina så att säga. Som jag har förstått det så behöver jag en triggmick och en triggmodul. Kan någon tipsa mig om en BILLIG men bra triggmodul och mick. Jag klarar mig på EN kanal som ni förstår, men vet ej om det existerar?

Hur kopplar man in triggmodulen till datorn sen? Måste den gå via midi? Har nämligen inga midi-in så jag får isåfall skaffa en billig midimodul också. Tack på förhand.

117
Kanon! Tack så mycket Zyan! :)

118
Studio, produktion och övrigt / Två skärmar på ett grafikkort?
« skrivet: 19.03.2008, 21:35:03 »
Goddag!

Jag trodde inte det var möjligt, men jag har läst ett par trådar på forum som verkar antyda att det faktiskt går att ansluta två skärmar till ett enda grafikkort. Den ena skärmen till VGA-utgången och den andra till DVI-utgången. Det enda man skulle förlora på detta var att 3D-Acceleration inte skulle fungera på ena utgången. Kan detta stämma, och kan man isåfall köra extended desktop på studiodatorn på detta sätt?

Tack på förhand.

119
Problemet är att de tre väggarna som ligger mot betongväggarna, där är plasten fastspikad med nubb, precis som jag fått berättat för mig att man ska göra, och som min bror har byggt hela sitt hus. Är detta felaktigt har både han och jag problem. :(

Jag har väggar som är 2.20 höga runt 3 av väggarna. Och kontrollrumsväggen som når upp till 3.10 står paralellt med en sådan. Jag kommer sedan att fästa en lång regel på 2.20-väggen respektive konrollrumsväggen mittemot varandra, montera ett regelverk mellan dessa två och sedan borra takgips i dessa underifrån. Detta torde väl fungera?

120
Tack för mycket bra svar Lee. Du fick en Karma av mig för engagemang i trådar!

1. Fuktspärren skall sitta på den varma sidan av väggen. Så långt in som möjligt alltså. Fukten som är skadlig kommer inifrån och vill gå utåt och kondeserar

Detta torde innebära att jag borde kunna bygga innertaket som jag har tänkt men med fuktspärr. Hålrummet ovanför lär ju inte göra någon skillnad eftersom du nämner att fukten vill ut, och inte in?

121
Jag ska lägga upp en skiss här imorgon för att visa tydligt hur allt är. Men för att ge så mycket info som möjligt i nuläget:

Lokalen är lite mindre än 8x7 meter, dvs knappa 56 kvadrat. Taket är lutande som kan ses på bilder och ritningar i denna tråd. Ja, hela lokalen är av betong a la sprängsäker armébunker vilket har gjort allt mycket svårt.

Lokalen är egentligen på 112 kvadrat, men indelad i två exakt likadana halvor. Därför angränsar en av våra väggar till den andra lokalen och är således i dagsläget bara en plankvägg. Utan isolering. Denna skall dock bli en riktig vägg inom kort. Övriga 3 väggar är byggda direkt mot betongen. De är reglade med 60 cc och har 95x45reglar och glasull imellan. Utanpå reglarna sitter fuktspärrsplast och täcker alltså in de tre väggarna, men i sinom tid ska vägg nummer 4 mot den andra lokalen också reglas upp, med eller utan fuktspärr vet jag inte. Golvet är reglat på samma sätt, men där har jag inte använt mig av fuktspärr eftersom jag har läst mig till att det inte skall finnas där.

Det var utgångspunkten innan jag började bygga en kontrollrumsvägg. Värt att tillägga är att alla omgivande väggar är ungefär 2.20 höga(de med fuktspärr). Kontrollrumsväggen är ungefär 3.10 hög. Taket lutar alltså från 2.20 upp mot ungefär 3.10, och den lutande delen(taket) är INTE inyggd, utan helt öppen betong. Detta hade jag tänkt att lösa genom att bygga ett innertak i kontrollrummet som skulle börja ungefär vid 1.80 i ena änden av rummet, och sluta vid 2.20(som väggarna är höga) för att få en lutning(ur akustiskt perspektiv) och för att se till att betongen inte syns alls. Innertaket var tänkt att reglas på samma sätt, ha takgips under reglarna, glasull ovanpå, och fuktspärr över.

Som sagt, en skiss kommer imorgon om ni inte är med.

122

sätt isolering, glasulls skivor, mot det befinteliga taket och allt annat som är hårt ovanför inner taket. då blir det garanterat ingen resonanslåda.


Det ska jag försöka med. Problemet är att den betongen är mycket svår att borra i så jag får komma på någon bra lösning om jag ska regla upp betongtaket också. Alternativt försöka fästa isolering mot betongen på något annat sätt...

Nu kom jag på en sak jag inte har tänkt på. Fuktspärren. Jag har sådan plast runt alla väggar, i en ljuddämpande vägg har jag dock läst att det inte ska vara sådan. Då MÅSTE jag försöka regla upp betongtaket, och ha fuktspärr ovanpå det. För om jag sätter fuktspärren ovanpå innertaket så blir ungefär 70 cm(övre delen av kontrollsrumsväggen) obehandlad och släpper igenom fukt. Eller?

123
Själva tanken just nu är ju som sagt två lager gips + dämplim imellan på ytterväggen, 3 lager gips + två lager dämplim på kontrollrumsväggen, de kommer att vara åtskilda med luftspalt, men står på samma golv och är i sina båda ändar fästa i samma väggar. I kontrollrummet nu är det ett lutande betongtak, innertaket kommer att vara ungefär en 80-90 cm neranför det lutande takets högsta punkt. Jag hade tänkt att låta isoleringen vila på innertaket, men jag kanske borde ha reglat upp det befintliga betongtaket så att isoleringen ligger emot betongen istället? Eller har detta någon betydelse?

Jag vill tro att väggen kommer att vara tillräckligt dämpande för att utrymmet ovanför innertaket inte ska bli en resonanslåda.

124
Mycket bra Lee, det är precis så jag har tänkt! Men vad gäller problemet med att takets gips + kontrollrumsvägg + liverumsvägg bildar 3 gipsväggar, har detta någon betydelse? jag vet ju att man t. ex inte vill ha tre gipskonstruktioner i en dämpande vägg, men det ena är ett tak. Spelar det någon roll?

125
Kanon, tack för mycket bra svar! Nu kommer en extra fråga som jag behöver snabba svar på.. Som kontrollrummet ser ut just nu är det ungefär 6 meter långt och 3 meter brett.. Kontrollrumsväggen kommer att ha 3 lager gips åt kontrollrummet, och den yttre väggen kommer att ha 2 lager gips, om ni inte har ett argument för varför det ska vara tvärt om, eller för ännu mer gips!

Nu har jag byggt gips som är 2.40 högt vilket kan ses på bilderna och takhöjden är högre än så vilket innebär att jag ska sätta på mer gips ovan 2.40. MEN, jag kommer sedan att bygga ett innertak i själva kontrollrummet på ungefär 2 meter som sedan lutar upp bakåt från mixerposition till ungefär 2.40 längst bak i rummet, vilket innebär att konstruktionen blir Tak(med gipsskivor) -> hålrum -> kontrollrumsvägg med gips -> yttervägg mot liverum med gips. Vilket innebär att det i sin tur blir tre lager gips, även om taket är horisontalt och väggen vertikal, kommer detta ha någon betydelse för dämpningen? Bör jag rent av lämna kontrollrumsväggens gips öppna vid 2.40, för att sedan lägga tripla gips i innertaket, och ha ytterväggen som vanligt?

Kolla på bilderna om ni inte förstår. :)

126
Så var det dags för en liten update. Har smällt upp lite gips nu... En fråga... Jag tänker köra in spotlights i kontrollrummet och vill självklart ha en dimmer till dem. Nu vet jag att det kan skapa störningar i ljudutrustning och därför undrar jag hur jag bäst kan bygga det... Om jag låter dimmerknappen sitta längst bort i kontrollrummet ungefär 5 meter ifrån ljudutrustning, drar elen från dimmern till spotarna längst upp i väggen jag nu håller på att bygga(ung. 3.10 meter ovan golv) och sedan ut bakom innertaket som snart kommer dit, där spottarna kommer att befinna sig. Kan detta störa någon utrustning? Utrustningen kommer att befinna sig lite mer än 1 meter neranför spottarna, men de har en separat strömdragning som är dragen på motsatt vägg från dimmer-elen.

Lite gips på gång:



Från andra sidan, det börjar ta sig:



Ett lager gips är uppe och min bror fular sig i fönstret. :)



Taget inifrån kontrollrummet, killen i fönstret är min "studiokollega"! :)




Och två slutfrågor, förutom det med dimmerstörningar. När jag lägger på nästa lager gips, kan det vara en god idé att ha de gipsen i liggande placering, eller ska jag bara placera dem omlott så de överlappar det första lagrets skarvar? Har det någon betydelse hur jag gör? Och vad gäller dämplim, ska jag applicera limmet på hela skivans yta? Tack på förhand. :)

127
Studio, produktion och övrigt / SV: DIY ReAmp box
« skrivet: 03.03.2008, 16:55:42 »
En ReAmp box är motsatsen till en DI box kan man säga. Omvandlar alltså vanlig linjenivå så man kan plugga in den i högimpediva ingången på en gitarrstärkare.

Tack för svar. Kan du eller någon också ge exempel på användningsområden?

128
Studio, produktion och övrigt / SV: DIY ReAmp box
« skrivet: 02.03.2008, 20:53:56 »
Detta kanske är något som bör föras in i Wikin... DIY Reamp box säger mig inte mycket... Nån variant på DI-box?
Vad används den till? Är det något intressant så är nog jag också på. :)

129
Men... Finns det någon som kan ge mig ett förslag på hur jag ska lösa problemet med de millimetrar som felar på grund av det lutande golvet?

130
Dessvärre kommer jag inte åt din länk Lee så du får gärna posta den på nytt så den blir riktig. Kan vara mycket intressant iochmed att det är de planerna jag har. :)

Vad som dock är viktigast nu är dock hur jag löser de överblivna millimetrarna så att väggen hamnar dikt an mot taket hela vägen. Ska jag kila upp den där golvet lutar lite, ska jag trycka på den så den böjer sig i toppen och därmed hamnar mot taket för att sedan fästa den, ska jag fylla det med fogmassa och skita i det eftersom det hanmnar bakom 3 lager gips och ett innertak? Vad tycker ni?

131
Det dröjde några dagar extra att fixa fram bilder, men nu kommer jag att posta några här nedan. Jag har utgått ifrån ritningen jag postade i denna tråd den 26/12 -07. Förhållandena är inte ideal måste jag säga, då såväl golv som tak har små oregelbundna lutningar här och var. Vi har trots detta lyckats göra en regelkonstruktion som är bra i mått sånär som på ett ställe där golvet lutar liiiite neråt vilket gör att regelväggen vi byggt felar på några millimeter från taket. Vi har där två möjligheter: Antingen att "trycka in" väggen litegrann längst uppe så den lägger sig dikt an mot taket och fästa den så, eller att kila upp den med några millimeter där problemet har uppstått. Vad är den bästa lösningen? Vi kanske tillochmed kan fylla de här millimetrarna med någon form av fogmassa eftersom den kommer att överlappas av 3 lager gips, en list, samt befinner sig innanför "innertaket" vi tänker bygga i kontrollrummet.

Här kommer bilderna iallafall...

Vi byggde konstruktionen på golvet för att sedan resa den:



Den färdiga väggen:




Man ser även på denna bild problemet jag pratat om med ventilationstrumman, som kommer att bidra med en del ovälkommet läck, dock kommer den i kontrollrummet att bli inbyggd bakom innertaket. Ovanför ventilationstrumman är det nu en hålighet mellan regelvägg och betongvägg, vi ska dock göra en regelkonstruktion där också, såväl som längst till vänster där det fattas ungefär 2,5 meter. Har lämnat detta tills vi har råd att köpa den ljudklassade dörren och har måtten på den.

132
Jodå, imorgon kommer bilder på det påbörjade bygget. ;) Håll i knäna och håll ut så ska ni få se! :)

133
Jag har beställt många grejer från Thomann med mycket goda resultat och aldrig behövt utnyttja 30-dagars garantin, som jag dock har fått berättat för mig ska fungera alldeles utmärkt. Inga prylar de säljer har information översatt till Tyska, och finns det information på tyska med produkten finns det också på engelska och ofta svenska... Thomann är grymma!

134
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 14.02.2008, 00:18:59 »

Har bytt röret på ena kanalen till ett TAD-rör, som distar lite mer än originalröret. Testade igår på akustisk gitarr och sång och den låter så sjukt bra, speciellt när man börjar med impedansratten på noll och drar på! :wub:
Billig var den också, 399 euro bara.

Vart fasiken fick du tag på den för 399 euro? Den kostar ju 459 hos Thomann!

135
a: Även då vi pratar dubbla laminerade glas i V-lutning från varandra och i två fristående väggar? Det är ju så man gör i en studio, och jag förstår då inte varför det skulle bli ett problem i mitt fall. Jag tänker bygga väggen med 3 lager gips + dämplim på ena sidan och 4 lager + dämplim på andra sidan. Jag tänker försöka ha råd med tjockare reglar än 95 och jag kommer att isolera dem med stenull. Jag ser inte rutan som något problem isåfall, men jag är faktiskt novis så upplys mig gärna. :)


edit: Dubbla väggar mellan kontroll och bås är antecknade! :)

136
Light Head: tack för synpunkter och du har förstås alldeles rätt!

Skulle vara mycket bra om någon kunde kommentera min senaste ritning. Om den funkar eller ej.

137
Alla har vi olika önskemål. Alla musiker jag har jobbat med hittills har tyckt att det har varit bra att studion har varit ett enda stort rum eftersom de uppskattade ögonkontakt med mig. Av hänsyn till att arbetet försvåras med bara ett stort rum så kommer jag att bygga ett kontrollrum och jag kommer att bygga en ruta av hänsyn till musiker som VILL ha kontakt. Jag kommer inte kunna göra kontrollrummet fullständigt lufttätt(främst på grund av förutsättningar i lokalen som inte tillåter det, men också p.g.a pengafrågan) men kommer att göra det så lufttätt det bara går(och det kommer att vara mycket nära fullständig täthet) och jag kommer alltså att acceptera det läck som kan uppstå. Hellre det än att inte ha något kontrollrum alls.

Därför är det viktigt för mig att det blir så billigt som möjligt och så enkelt som möjligt. Era förslag är dock väldigt nyttiga, och jag har funderat lite på det som har sagts och har ytterligare en fråga där jag tycker att jag har använt mig av era tips. Så invändningar på detta förslag vore intressant:

1. Om vi utgår ifrån den första bilden jag la in. Utöka kontrollrummets bredd till 3 meter.
2. Placera mixerbordet så att jag sitter med fönstret till liverummet till höger om mig.
3. Denna skiss är alltså inte skalenlig, och vinklarna stämmer inte(på basfälla och i kontrollrum).
4. Det blåa är väggar som jag kanske inte  behöver bygga men som jag vill ha en synpunkt på.



På det här sättet gör jag det svårare för ljudet som kan ta sig igenom dörrar(även om jag ska satsa på riktiga ljudisolerande dörrar). Jag får ett rum för musikerna, och kan dra ut en lyssning till dem, alternativt öppna dörren när de ska lyssna. Detta rum kan också agera sångbås om jag klär in väggarna med absorbenter och gör det torrt. Jag bibehåller så mycket yta som jag vill och konstruktionen är väldigt enkel.

Jag får basfällor bakom monitorerna vilka jag faktiskt inte tänker flushmounta just för att jag kommer att köpa nya monitorer i framtiden och de jag har nu inte låter tillräckligt sanningsenliga för att jag ska lägga ner pengar på att bygga in dem för att sedan få bygga om nästa gång.

Om vi betänker situationen med taket, om man kikar på bilden från första sidan tänkte jag bygga in taket så kontrollrummets tak kommer att börja ungefär vid 1,80-1,90 meter som någon nämnde tidigare, och sedan luta upp bakom mig så jag får en tratteffekt IFRÅN mig. I utrymmet för bandet, som också kan vara sångbås, kommer jag att bibehålla takets nuvarande konstruktion och därmed få ett lite luftigare rum.


Dissa eller digga, idéer, synpunkter och förslag! :)

138
Är inte mindre än 2.40 en väldigt låg takhöjd i en studio?

taket lutar.... ponera att du vill ha en lutning på 12° så är taket 1.80 fram och 2.4 bak..
men du kan självklart göra taket rakt och sedan placera vinklade absorbenter istället.

Jag förstår inte resonemanget riktigt. Du får förklara för mig. Jag är 188 cm lång. Ska jag ha ett tak ovanför lyssningsposition som är 1,80 och lutar bakåt upp mot 2.40 så innebär det dels att risken finns att jag slår huvudet i taket, dels att rummet känns litet och obekvämt, dels att jag går miste om den faktiska takhöjden som finns, kan jag inte utnyttja den på ett bättre sätt?

139
Är inte mindre än 2.40 en väldigt låg takhöjd i en studio?

140
a: Hur menar du med att vinkla taket så det är högre bak än fram? Det som är bak i rummet har ju en takhöjd på ca 2,40 menar du att jag ska vinkla taket så den främre väggen ger en takhöjd som är mindre än detta? Det låter inte som en bra idé. :)

Sidor: 1 2 3 4 5 6 7