Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Osse

Sidor: 1 2 3 4 5 ... 15
1
Studio, produktion och övrigt / SV: Baby Animal
« skrivet: 30.03.2011, 12:08:11 »
är det bara jag som inte fått min att funka ordentligt?  :lol:

2
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 26.11.2010, 14:44:17 »



Tidiga(dyra) julklappar till mig själv... :P

3
Studio, produktion och övrigt / SV: Ett litet studiobygge till...
« skrivet: 23.05.2010, 22:44:09 »
Tjo

Studion ligger lite utanför göteborg i ett område som heter Jonsered, har du vägarna förbi kan du ju kika in :-)

Vet inte vilken väggbehandling du menar, jag har haft en del tur och hittat en jävligt lämpad lokal för ändamålet(15 cm tjock tegelvägg överallt) som inte släpper varken in/ut mycket ljud alls så jag har inte behövt bygga så mycket isolerande väggar mer än förstärka isolationen med en kompleterande vägg mellan kontrollrum/inspelningsrum och bygga igen en läckande dörr.

Finns lite bilder... har varit för lat för att frekvent uppdatera en bygg-process tråd men jag kan ta lite bilder så snart jag får tid och lägga upp

4
Studio, produktion och övrigt / SV: Ett litet studiobygge till...
« skrivet: 23.05.2010, 17:50:38 »
Hej Hägge! Fan vad avundsjuk jag blir!! jag är snart klar med mitt 100 kvm ombygge(gammal smedja) med 3.3 takhöjd, ca 75 kvm inspelning och 25 kvm kontrollrum.

Hållit på sen förra sommaren

Har du sett http://www.amazon.com/Home-Recording-Studio-Build-Like/dp/1598630342?

Den boken är en extremt bra utgångspunkt när det gäller snabbtillgänglig väldigt tillförlitlig information i ämnet, en tegelsten som behandlar allt från första spadtag till sista finlir!

Detta skall bli väldigt intressant att följa, skriv ner eventuella frågeställningar så ska jag göra mitt bästa för att svara om jag kan bidra med något!

5
Intressant och välskrivet, och jag instämmer att detta är ett intressant ämne.

Problemet är att som vanligt så finns det väldigt många människor som vill tycka till, och man har ingen aning om vilka dessa personer är, hur mycket underlag dom har för vad dom tycker/tänker, eller hur erkänt duktiga dom är utav branschen. Debatten är väldigt infekterad med andra ord och det blir lätt sandlåde nivå utav det hela.

Summerar du i din trident(eller du kanske har fått sålt den?), och isåfall hur upplever du skillnaden mellan den och digital summering?

Den enda erfarenheten jag har i ämnet är ett test med en 8816 mixer där dom sumerade igenom, vilket blev en avsevärd skillnad när det summerades enskilda tracks, men i princip ohörbar när man bara körde mastern igenom den vilket faktiskt MÅSTE innebära att just summeringen (iallafall i den burken) är bättre än det digitala, såvida testet utfördes korrekt.

6
kommer detta igång slänger jag upp 1,2 gig med handplockade trumsamples :)

7
Studio, produktion och övrigt / SV: SPL Attacker gratis!
« skrivet: 17.10.2009, 20:51:27 »
Det verkar som om jag saknar en TPkd driver och det är därför den inte drar igång. Testar att ladda hem drivrutin från http://www.paceap.com/dldrvr.html

EDIT: Japp det löste problemet!
Jag öppnade upp den i VST analyzer och jag noterar en boost av diskanten på 1 db med början på 1khz och en peak på 10 khz. Märkligt.

EDIT: Bra låter den i alla fall på virvel! Trevligt trevligt.

Jag tycker inte det är så märkligt, iochmed att det är just det jag upplever i hur den beter sig när man använder den. Gör i mina öron att den fungerar bättre för baskagge än vad många kompressorer gör som i mitt tycke svarar ganska dåligt på stora portioner bas frekvenser.

Virvel tycker jag dock tjänar på de fler inställningsmöjligheter och naturligare återgivning många kompressorer ger.

8
Studio, produktion och övrigt / SV: SPL Attacker gratis!
« skrivet: 16.10.2009, 18:19:42 »
Som jag uppfattat det så är det under en månads tid som dom ger bort permanenta licenser gratis, iochmed att man får licenskoder och sådant så skulle jag bli förvånad över ifall dom drar in licensen efter ett tag - och framförallt iochmed hur dom reklamför "gratis" produkten!

Jag skulle bli väldigt förvånad ifall man inte får behålla produkten, det skulle nog bli väldigt dålig reklam för företaget om dom kör sådant fulspel.

I övrigt intressant produkt, jämförde igår med andra envelope-processorer och sin brist på många inställningsmöjligheter är både dess styrka och svaghet.

9
Studio, produktion och övrigt / SPL Attacker gratis!
« skrivet: 15.10.2009, 19:54:28 »
Tjena alla galningar, kom över detta och tänkte att det kanske finns intresse här.

Plugg som dom väljer att släppa gratis under en begränsad tid(som jag uppfattat det).

http://www.spl.info/index.php?id=460

Har testat lite och det känns som ett relativt kvalitativt väldigt simpelt verktyg för sin uppgift, dvs att få fram attacken i en ljudfil. Bra t.ex. för någon som inte vet hur en kompressor ska rattas för samma effekt eller helt enkelt om man gillar vad pluggen gör.

Hoppas det smakar

Ha dé

10
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 02.10.2009, 01:51:59 »
Efter många om och ännu fler men så hållar jag nu på att intallerar:

Pro Tools HD1 8.0.1 med 96io på en lite begagnad mac pro g5.




Var det inte du som skulle bli av med datorn i Studion?
Vad fick dig att ändra dig?

Tja, en smula marknadsekonomisk realism som kröp sig in. Det skulle ha begränsat kundkretsen lite väl mycket. nu e de "best of both worlds". Analog inspelning kvalitets utrustning och digital/hybrid edietring och mix.

Hägge

Ja, finns ett citat som cirkulerar som lyder "Protools is to audio what fluorocent is to light", hurvida det ligger något i det eller inte vet jag dock inte, men för din del får man väl hoppas att det stämmer ;) Grattis!

12
Studio, produktion och övrigt / SV: Loudness Maximizer
« skrivet: 14.09.2009, 23:12:50 »
En maximizer, eller Limiter som egentligen är samma sak använder du helt enkelt för att få upp volymen på enskilda spår, eller på exempelvis masterbussen i ditt inspelningsprogram, utan att insignalen styr över den digitala 0:an. Problemet med en sådan plugg är att den ofta missbrukas, vilket gör att din tidigare (förhoppningsvis) dynamiska inspelning blir en pumpande oigenkännlig smörja :)

Se:


eller:




Fast det känns relativt omotiverat att beskylla själva maximizern för detta.

Det finns maximizers/limiters utav väldigt varierande kvalitet, och man kan väl säga att det är ett instrument/verktyg som vilket som heldst, går att använda för välljud eller oljud.

Det är mer beroende utav vem som rattar verktyget än själva verktyg i sig m.a.o

13
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 07.09.2009, 22:54:31 »


Kan vara bra att ha, iochmed att jag hyrt in mig i en 100 kvm lokal som jag bygger om till studio B)

Ha dé

14
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 05.07.2009, 21:51:13 »
Egenbyggd mikrofon. M7 kapsel från Canada, Lundahl trafo och Telefunken NOS rör.

:)



FETT!!!

Hur låter skönheten? ljudfiler? :D

Ha dé

15
För min del handlar det i mångt och mycket om vad bandet är vana vid och trygga med.

man bör definitivt behärska båda metoderna, och ha teknik för båda metoderna, om man skall köra en studio på allvar, iochmed att det varierar ganska mycket från gång till gång.

Det viktigaste i mina öron(ögon?:5) är att bandet/artisterna/artisten kan göra känslofulla/kreativa/bra tagningar utan att begränsas utav tekniken, sen är det upp till mig att försöka krana fram ett sån schysst sound som möjligt med dom förutsättningarna som råder.

16
Studio, produktion och övrigt / SV: Uppmickning av trummor!
« skrivet: 18.03.2009, 00:22:17 »
Det minsta är två. Det fungerar för naturliga trummor och jazz. Då behöver du supermickar, U87 eller liknande som verkligen tar upp det du spelar. Och ett bra trumset, och ett bra rum. Mikrofontekniken är ambiens, alltså avstånduppmickning, inte OH. AB, eller XY kan användas.

Om inte det uppfylls, är nästa alternativ 4 kanaler. Då använder du antingen ambiens eller OH, och lägger till bastrumma och virvel.

Med 8 kanaler kan du göra under. Då lägger du till tomtomerna till alternativet ovan.

Vill du verkligen kunna fixa soundet bra, bör du fundera på att använda 2 virvelmickar och två bastrummsmickar. Dessutom kan det vara fint att ha både ambiens och OH. Till dess lägger vi sen 3-4 tomtom. Då är du uppe i 12 kanaler, vilket säkert 'r lite av studiostandard då det gäller pop eller rock.

Ju färre mickar, desto större vikt på val, kvalitet och placering av mikrofon.

+1

Jag skulle även vilja poängtera att jag personligen nog skulle prioritera hög kvalité, noggrannhet och få kanaler utöver ett trummiksett för 2000 och ett halvtråkig ljudkort.

Med en bra trummis, 4 högkvalitativa kanaler, välljudande rum och noggrant utplacerade mikrofoner kan man få underbart skönt ljud.

17
Studio, produktion och övrigt / SV: Mikrofoner
« skrivet: 03.01.2009, 19:59:22 »
Audiotechnica atm-450 och CAD m179 är mikrofoner som står sig väldigt bra bland kondingar, relativt oberoende utav pris i mitt tycke.

Helt underbar detaljrikedom och mångsidighet, ATM-450an är lite hypad i mellanregister vilket får virveln i överhäng att låta fantastiskt full, och fingerskrapet/skinnet på tablas/congas att ljuda underbart.

Cad m179 är en mikrofon jag fullkomligt älskar för akustiska instrument, iochmed dess väldiga detaljrikedom, mångsidighet och fokus på tilltalande frekvensområden. Akustisk gitarr helt underbart, pukor helt underbart, trumöverhäng, baskagge(utanför), dock lite för hypad i både diskant och bas för vissa instrument, men ofta är det en fråga om placering(som alltid). Även sång lite för hypad.

Oktavamoddad MK-319, underbart förlåtande komplement till de två ovannämnda, med sin förlåtande frekvensåtergivning är den jätte bra på vassa röster eller t.ex. skrikande fioler, som behöver tämjas en aning. VINTAGE FEELING!!

Dessa 3 mikrofoner är de första jag provar på en ljudkälla, och det är sällan någon utav de inte fungerar, men har även många andra alternativ för att kompensera eventuella brister(finns inte så många).

På den dynamiska sidan kan jag rekommendera Shure Sm7 som en bra virvel mikrofon, och den har även fått väldigt bra kritik för skriksång(growl) och många andra användningsområden, har dock inte hunnit testa alla så mycket.

Annars, Beyerdynamic Opus99, bra baskaggemikrofon, lite pleasing i sin återgivning, med bra smack i klickregister och basregister, för att låta lite extra tilltalande, dock inte överdrivet utan har en relativt jämn och naturlig återgivning, bara lite mer tilltalande.

JJlabs SMC-1, 695 kronor, användbar på väldigt mycket, med bra proximity effekt och schysst naturlig återgivning utav både primärljud och sekundärljud(s.k "bleed") fungerar den på väldigt många källor, utöver väldigt starka virvlar(vilket är fallet med de flesta kondingar utan PAD).

Jag brukar utgå från kondingar på det mesta, utom på trummor där jag använder dynamisk på baskagge och virvel. Men det gäller ju att ha bra lyssning medans man soundcheckar, annars är man helt vilse i allt...

Hoppas du hittar något du gillar!

18
Studio, produktion och övrigt / SV: Planerat inköp av lite prylar
« skrivet: 03.01.2009, 19:42:46 »
De enda lurar jag kan rekommendera är Sennheiser HD600, har dock inte hört så mycket andra men dessa är det bästa jag hört för att vara öppna bekväma lurar.

Själv har jag ett par Etymotic er-4 som inte är så bekväma(in ear), men låter fantastiskt och har ett helt annat användningsområde.

19
Kan tala lite för inhandlat Cubase 4.

Rocksolid, i mina ögon. Inga som heldst problem med stabilitet.

Drag n drop plugins installerat.

Gillar upplägget och oändligheten(i förhållande till t.ex. Protools), med fullt latencyfritt stöd för extern processering, hur många spår som heldst, av vad som heldst(i förhållande till 32 voices i Protools LE)

Sen ska man säkert inte jämföra Protools LE med Cubase 4, iochmed att man får med ett ljudinterface+programvara för ungefär samma pengar, men jag har aldrig provat någon annan sequencer tillräckligt för att jämföra.

Sen är jag skitnöjd med de nya inkluderade VST3 pluggarna, Channel EQ'n är bland de mest förlåtande och bästa jag använt, av alla jag provat.

Känns väldigt komplett, utöver att det är mjukvaruprocessering då B)(Jag rekommenderar ingen med bristfällig ekonomi att ens prova på hårdvaruprocessering, det skapar enormt habegär)

Sen kan jag tänka mig att det handlar väldigt mycket om vad man är van vid att använda.

Cubase känns i vissa avseenden för oändlig, iochmed att man sällan använder mer än 5% av alla funktioner...

Grymt kul att du är nöjd! Det är huvudsaken, oavsett vad ;).

20
Nu har jag lekt lite med Auroran ett tag. Så mycket kan jag säga att inte blir det nån behringer ADA 80000  :D
Sen så var det som jag misstänkte att FF800 behöver få pension, men omvandlarbyte får nog vänta ett par månader.

Jag är petig med ljudet, men det är petigt med akustiska instrument som en stor kyrkorgel eller körmusik.

Tror jag ska försöka få prova RME:s ADI-8QS, den finns ju också att fås med Firewire. Den är säkert inte
så dålig den heller misstänker jag.

Grymt att du är nöjd B) Skulle vilja prova lådan själv.

21
Ville med detta inlägg bara göra er uppmärksam på dyra vs  billiga  AD/DA omvandlare.

http://www.gearslutz.com/board/gear-shoot-outs-sound-file-comparisons-audio-tests/335267-lynx-aurora-16-vs-behringer-ada8000.html

Har själv lånat hem en Aurora 8 med Firewire som jag skall testa på torsdag, så det blir väldans intressant att jämföra den t ex mot mitt FF 800.

Har lyssnat på detta, och har onekligen tappat hakan efter mina slutsatser...

Vad drog du för slusatser då? Jag tyckte inte att jag hörde någon nämnvärd skillnad mellan A och B, lyssnar i datorn med mina iPod lurar (K412P) då.. Däremot testade jag för skojs skull att slå ihop och fasvända filerna och då visar det sig att Aurora är mer trogen originalmixen. Behringer sticker speciellt ut i diskanten.

Sen är det säkert en helt annan sak när man väl använder prylarna själv.

I mina öron lät mix A mer tillfredställande, kanske inte mer naturtroget, men en enligt mig mer balanserad och jämn ljudbild "kontrollerad" kanske man skulle kunna kalla det, men även en liten boost uppe i relativt hög diskant.

Men jag funderar även på det du nämnde, att det säkert är en helt annan sak när man använder prylarna själv, därför skulle jag gärna prova auroran som jag är väldigt intresserad utav, inom nån framtid.

jag vill inte tro att behringern är en bättre burk än auroran, men det är svårt att ljuga för sina öron. I detta testet tycker jag behringern låter bättre, t.o.m bättre än ITB mixen.


22
Ville med detta inlägg bara göra er uppmärksam på dyra vs  billiga  AD/DA omvandlare.

http://www.gearslutz.com/board/gear-shoot-outs-sound-file-comparisons-audio-tests/335267-lynx-aurora-16-vs-behringer-ada8000.html

Har själv lånat hem en Aurora 8 med Firewire som jag skall testa på torsdag, så det blir väldans intressant att jämföra den t ex mot mitt FF 800.

Har lyssnat på detta, och har onekligen tappat hakan efter mina slutsatser...

23
Studio, produktion och övrigt / SV: DIY ReAmp box
« skrivet: 21.10.2008, 22:13:47 »
Har komiskt nog heller inte kommit igång med detta, men dock har jag blivit klar med min baby animal, bland massa andra projekt jag håller på med :)

Jag funderar, varför dessa möjligheter till volym och impedans ändring? Jag vill heldst bara ha en box med Line in, så lite påverkan på ljudet som möjligt, instrument ut. jag känner inte att jag behöver några rattar för volym eller ton, sålänge jag får ut vad som ligger i datorn så opåverkat som möjligt. Men det kanske är svårt att hitta något "exakt" värde på motstånd för att åstakomma detta, vad tror du flintan? Känner du att det är skönt med valmöjligheten, eller är det bara onödiga verktyg som komplicerar? Jag älskar simplicitet :)

24
Har själv ett par HD280, testat både 600an och 650an, och avråder till att inhandla 650an för mixning. 650an känns omotiverat stark i lägre mellan/högre basregister och känns inte lika öppen som 600an.
Jag trodde att HD650 var en ytterligare förbättring av HD600 - och inte att den hade en annan ljudbild... Intressant att veta.
Kan man då säga att HD600 är mer ärlig och HD650 är mer "hifi"...?

Jag blev själv ganska förvånad vid test att inse att 600orna lät mer obeslöjade och rakare(bättre i mina öron) än sin storebror.

Men jag gjorde lite sökningar på internet och insåg ganska snart att jag inte var ensam om min upptäckt, de flesta verkar föredra 600an över 650an.

det enda som går att klaga på i 600an är en aning grötighet, det känns som att frekvensregistret smörar ihop sig om man jämför med t.ex. mina Etymotic ER-4 eller Valutronic SQ-50(som är en högtalare). Har inte testat varken ultrasone eller Grado lurar eller liknande så där kan jag inte jämföra.

25
En annan sak som jag upplever ganska relevant när man skall börja inhandla utrustning, är att investera i BRA och FÄRRE prylar, för att inte sitta på en hel rigg efter ett tag som man inte är fullkomligt nöjd med.

hets investeringar är sällan tillräckligt genomtänkta och kommer bara vara att slänga resurser och tid i sjön när man inser att de bara ligger och dammar.

låt det ta tid, smält dina intryck, skaffa dig kunskap och sedan prylar som du är alldeles säker på kommer öka ljudkvalitén i dina inspelningar.

26
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 15.10.2008, 19:16:47 »

27
Har själv ett par HD280, testat både 600an och 650an, och avråder till att inhandla 650an för mixning. 650an känns omotiverat stark i lägre mellan/högre basregister och känns inte lika öppen som 600an.

HD280 för inspelning, som redan nämnts, och 600an för mixning är en bra kombination som inte kostar skortan.

Har även ett par Etymotic ER-4 som jag gillar skarpt, utöver det något bristfälliga basregistret, och dessa hörlurar har utöver mixning några andra intressanta användningsområden.

28
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 08.10.2008, 17:44:16 »
haha... du har sååå rätt.

Men det är klart, frågan är sen då, även om du har ett säg mixerbord för 250.000 är det inte alls säkert att du får bättre låtar, kvalité osv för DEN skull, däremot har du en mic som är bra, så blir det skillnad :).

Det jag menar är att den digitala världen är ju fantastisk, men dom nödvändiga grejerna som mickar tex, går det ju aldrig styra på samma sätt..

Dock klarar nog en duktig människa att göra en lika snygg o bra mix helt digitalt i sequencern som på ett mixerbord värt 250k.

men självklart . jag håller med dig classe :D

Stämmer detta så hånskrattar jag åt hela studiovärlden, iochmed den analoga hypen, och hånskratta åt alla enormt duktiga och erfarna tekniker/producenter/musiker runt världen är nog det sista jag skulle göra.

Jag har själv upplevt skillnaden mellan analogt och digitalt, och även med omvandlare i budget/medelklassen föredrar jag det analoga starkt, i väldigt många fall.

Men vi är ju alla olika ^_^ whatever floats your boat.

Ha dé

29
Är definitionen utav en studio om man har aktiva lådor i den?  :blink: Isåfall har jag ingen studio.

30
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 27.09.2008, 19:00:27 »

31
Studio, produktion och övrigt / SV: DI-boxar
« skrivet: 19.09.2008, 17:53:25 »
Det jag tror han är ute efter är en DI box med 2 parallella ut, ena mikrofonsignal och andra instrumentsignal.

Om du är kunnig inom elektronik och har lust att komma billigt undan och bygga själv så bör du ta dig en titt på Bo Hanséns "DI 1975", som är väligt eftertraktad, aktiv box med just detta.

Annars finns det ju ett antal färdibyggda alternativ, och Bo funderar själv på att producera en upplaga av sin DI box för försäljning, dock har han ej klargjort ifall han ska göra eller inte.

32
Studio, produktion och övrigt / SV: Baby Animal
« skrivet: 16.09.2008, 20:37:38 »
Gokväll!

Jag mäter från Jord till alla mätpunkter på detta schema.

http://www.jlmaudio.com/BabyAnimalDualWiringOverlay.gif

vDc inställt.

Jag fick det beskrivet för mig att det var på detta sättet jag skulle gå till väga.

Jag mäter med OP-amparna urtagna, vågar man sätta i dom? värdena är ju snarare lägre än högre, men även detta kanske kan skada komponenten?

Tack för hjälpen!

33
Studio, produktion och övrigt / SV: Baby Animal
« skrivet: 15.09.2008, 19:47:30 »
Gokväll allesammans! :P

Har ett problem som jag tagigt upp på prodigy, men iochmed att det inte finns så stort intresse för att svara så kollar jag här om det finns någon som förstår sig på något utav det. Jag har skrivit inlägget på engelska och kopierar in det här:

Citera
Now I've done as you told me, but when I check the voltages I get some really strange voltages:

(1 st op-amp is closest to Transformer)

on PCB#1:
1 st OP-amp: (in+ 23,8), (in- 17,5) (Out 17,0)
2 st OP-amp: (in+ 23,6), (in- 2,7) (Out 2,7)
The rest of the places seem to be good.

PCB#2:
1 st OP-amp: (in+ 23,7), (in- 17,2) (Out 16,5 )
2 st OP-amp: (in+ 23,7), (in- 2,2) (Out 2,2)
The rest seems to be fine.

According to the Wiring overlay it should be +24 on all of the Op-amp spots, anyone have any idea what's up with my unit? Shocked

It also looks like the voltage is dropping all the time when I have the multimeter on on the in- and out on the FIRST op amp on both PCB's, to be restored after I remove the multimeter, the other ones isn't reacting like this, is this normal?

34
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 14.09.2008, 12:37:27 »


!! :)

Hoppas du får en trevlig bekantskap med den

35
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 13.09.2008, 20:58:05 »
2x

1x

 :wub:

Sidor: 1 2 3 4 5 ... 15