Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - slipperman

Sidor: 1
1
Hejsan,

Efter en lång tids frånvaro från musikmekande blev det lite action i helgen. Trots en del ringrost gick det bra att hitta runt i Cubase 7.5, tydligen är det någon kunskap som fastnar mellan varven... MEN vilken dundertabbe jag gjorde, och som jag upptäckte mycket sent, i samband med att mp3 skulle produceras.

Så här: Av misstag så glömde jag sätta project sample rate till 48 utan den blev kvar på 44. Sample rate på kortet var 48k vid inspelningen. När jag kollar i Pool så står det att filerna är i 44 (vilket jag tycker är något skumt).

Vilka blir symptomen då? Jo, det gick alldeles utmärkt att spela in och mixa. Men när mp3:an skapats så kom allt ut typ en halvton ner. Kris och katastrof, sonen låter som sin far när han sjunger :).

FRÅGAN DÅ? Jo, hur gör jag för att kunna jobba vidare i projektet i 48k och att exporten blir rätt? Vilken metod är korrekt för att konvertera/sampla om så att allt blir rätt igen, någon som vet?

//per

2
Ett problem som kraftigt påverkar kreativiteten just nu...

Jag får inte ordning på expression maps i ett projekt. Tycker jag har satt upp det rätt, men det får inte avsedd effekt.

1. (Kontroll) Jag markerar en midikanal, tar bort expression maps och spelar/ byter artikulation med tangenterna C5-F5. Allt funkar inga problem. Jag ser i Kontakt att allt funkar som förväntat
2. Jag assignar en expression map i cubase till midikanalen. Denna expression map har samma tangentassignments som Kontakt. Försöker spela. De gröna pilarna i expression map i Cubase rör sig lydigt. Resultatet i Kontakt blir konstigt. För vissa tangenter C5-F5 funkar det inte alls och vissa (D5 och D#5 transponeras en halvton uppåt).

Är det någon som varit ute för liknande och kan tipsa om var jag skall börja leta?

EDIT: Okunskapen stirrade mig (som vanligt) i ansiktet men nu är jag klokare (ojdå, man måste visst mappa outputen också ;)...Tablå...)

3
Studio, produktion och övrigt / Popkör vsti - vilken?
« skrivet: 06.11.2013, 00:11:55 »
Har börjat kolla lite på kör-vsti. Det är lätt att hitta koralorienterade och angeliska kören, men att hitta bra samplade med annat än aa-oo-ee-ii och påhittiga vsti-tweakmöjlgheter är det värre med. Jag har hittar Realivox, http://realitone.com/realivox .

Är det nån som har ett bättre tips?

4
Jag har aldrig kört Mac men nu fick jag händerna på en begagnad MacBook Pro. Kan man använda den för att spela in på om man  kör Cubase, alternativt köra någon mjukvarusynt via Midi? Min vanliga studiodator är en Windowsbaserad fulltower och inte speciellt portabel... Är det någon som har erfarenhet av prestanda av denna burk med 2Gb internt så är jag intresserad av input.

Thanks!

//Per

5
Jag behöver följande för lajvbruk.

1. Maskin att spela upp rytmsamplingar på
2. Du startar samplingen genom att slå på en platta och du bestämmer om den skall loopa eller inte
3. (nu kommer det) Jag vill kunna justera tempot med bibehållande av pitch genom att slå fjärdedelar på en platta på maskinen, eller med en trigger som jag kan banka på en fotpedal. Tempot på samplingen justeras då baserat på det jag har markerat.

Finns denna maskin? Vad heter den och var köper jag den?

Anledningen till önskad funktion enligt punkt 3 är att när man spelar lajv varierar tempot lite varje gång man spelar en låt med bandet och tempot kan också variera under det att låten spelas.

Tips mottages tacksamt!

6
Lite antikrundanvarning på denna, men men...

Jag kom över ett par trumpeter i höstas (Martin Committee Deluxe -46 och Olds Studio -56). När jag började kolla på sordiner och tillbehör som kom med så såg jag att de var märkta med en rolig gubbe, se bild nedan.

Var kan den tänkas komma ifrån? Känner nån igen den eller stilen? Skulle vara kul att få reda på nåt om den. Kan ju vara ett lokalt hittepå givetvis...


7
Hejsan,

Tänkte försöka få in sonen på detta att spela in och skapa musik instead of wasting his talent on Mindcaft. Han har en just bärbar PC och jag kan tänka mig att köpa en USB-baserad AD/DA/MICPRE/MIDI-moj. Han kan klinga på piano och spelar trumpet.

Frågan är då vilket program som man skulle sätta i händerna på honom. Jag tänker Garageband fast för PC, som innehåller inspelnings- och redigeringsmöjligheter för audio, sequenser, midi och lite justa syntar och ljud att skoja runt med. Det är ju viktigt att det inte är en jättetröskel att lära sig.

Priset är ju också givetvis en fråga.

Tips på detta område mottages tacksamt.

8
Studio, produktion och övrigt / Notion - program för noter
« skrivet: 18.09.2012, 07:30:25 »
Hej,

Jag försöker bli bättre på att läsa noter och har letat en del efter notredigeringsprogram. Notion 3 och Notion for ipad har jag tittat lite närmare på, framför allt för att de är mycket mer åtkomliga i pris än Finale/Sibelius. Nu är jag inte personen att kunna kravställa på en sån programvara egentligen, men det verkar finns functions and features så det räcker och blir över för att kunna skriva rätt avancerade grejor. Jättebra att höra direkt vad det är man har skrivit också.

9
Har sett att flera av KR:arna kör Trilian för att fixa baspålägget. Kollade in lite demovideor och det verkar vara en otrolig manick som naturtroget kan fixa basen. Är den så "to die for" som den verkar?

Jag tänkte lägga lite bas på några prylar jag jobbar på men min spelförmåga på bas är så otroligt mycket sämre än på klaviatur (som heller inte är strålande). Kan man få in basen i mididomänen så kan man ju alltid använda de editeringsmöjligheter som saknas vid vanlig audioupptagning.

10
Studio, produktion och övrigt / FLAC - pros /cons?
« skrivet: 12.04.2012, 20:19:13 »
Sitter just och uppgraderar till 6.5 och kollar igenom features. FLAC: Låter ju bra på beskrivningen men som regel brukar det finnas pros/cons. Är det nån som har erfa?

Steinberg citat:"That’s why Cubase 6.5 includes the lossless FLAC audio compression codec. Import and export FLAC files effortlessly, and save up to 60% disk space when recording audio tracks in real time. The FLAC format is best suited for files and projects exchanged via the internet without quality loss. Eight different compression levels shrink your files while the sound quality remains intact at all times! Its seamless integration with most major audio applications allows you to use FLAC files just like you know it from other audio formats, such as WAV, AIFF and PCM."

11
Det övergår tillfälligt mitt förstånd hur man får till en sån där flashplayer tillsammans med en sån grön podcastknapp till höger. Kan nån tipsa hur man gör?

//Per

12
Demolåtar / Filip D - Skolstart
« skrivet: 09.04.2012, 14:02:51 »
LÅTNAMN:Skolstart
GENRE: Mellanstadiepop
LÅTLÄNGD: 3:30
KOMPOSITÖR: Filip D / Slipperman
TEXT: Filip D /Slipperman
PRODUCENT: Slipperman
INSPELNINGSÅR: 2011
FORMAT: mp3

---
Det är kul när man kan göra musik med di barna. Den här låten kom till förra sommaren. Fille hade snöat in på en pianostrof som han körde med pekfingervalsen (återfinns i introt före varje vers) och i från det broderade vi vidare lite och skrev en text till också. Maskintrummor på denna eftersom livetrummorna vid denna tidpunkt låg för fäfot. Fille sjunger och drar ett trumpetsolo också.


Direktlänk soundcloud: http://soundcloud.com/slipperdrums/skolstart

Länk SR Väst: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=972&artikel=4658671
//Slipperman

---

13
Demolåtar / Mixa trummor är inte lätt - men nu har jag försökt
« skrivet: 01.04.2012, 20:24:57 »
Hejsan,

Efter att ha startat om livet som trummis så har jag donat lite i mitt lilla trumrum som jag gjort i ordning.

Det här med att mixa trummor är inte så lätt. Hur låter detta egentligen? Det är så himla svårt att avgöra, tycker jag själv när man inte har någon musik och kasta in. Skulle behöva lite lyssningshjälp och tips på vad som är rätt och fel här. På sikt kanske jag kan lägga nåt spår om det finns nån hugad spekulant...



Jag kanske skall tillägga att det är en 12-micsetup jag försöker bemästra: 2 på baskaggen, 2 virvel, 4 pukmickar, 2 hi-hat (höger-vänster, fast i exemplet spelar jag bara på den vanliga hihaten, inte slaven) och 2 overhead.

14
Hej på er!

Jag har ett par formgjutna öronskydd från Bellman&Symfon som jag brukar använda när jag spelar trummor. Jättebra! Så här ser de ut:



OK, jag fick en fundering om man kunde ta och använda ett par vanliga in-earhörlurar och stoppa in i den formgjutna delen och på så sätt få ett par formgjutna in-ear återhörningslurar. Jag kollade med Bellman&Symfon och de hade tydligen själva haft de funderingarna, och enligt dem så funkar både Creative EP630 (bäst passform i den formgjutna delen) och Fischer Audio Equilibrium (passar också bra).

Jag tänkte att det kanske kan finnas fler in-earhörlurar som passar. Men här behöver jag er hjälp. Vill ni vara med i denna lilla undersökning? Det enda ni behöver är ett par bra in-earhörlurar och ett skjutmått eller motsvarande för att mäta med.

På bilden nedan ser ni hur den pluggen (som man kan byta ut för att få olika dämpning på hörselskyddet) har för geometri:





Dessa mått borde motsvaras av måtten nedan när man har plockat bort gummipluppen från in-earhörlurarna:



Måtten A och B är viktiga eftersom det är de som låser fast själva pluggen i silikongjutningen. Måttet A får inte vara för stort för att då går den inte in i hålet och måttet B får inte vara för litet för att då kommer luren att glappa mot silikongjötet. Jag har sett på en in-earlurar som jag haft tidigare (har inga just nu) att det ofta finns en nedsäkning i radien som gummipluppen sitter fast i på själva ljudröret på in-earhörluren, så det finns förutsättningar att finna liknande geometrier, men jag har inte sett att de har varit koniska som de är på Bellmanpropparna.
Sen är det ju mycket bra om huset på in-earhörluren går ner en bit i Bellmangjutningen. Därför kan måtten C, D och E vara bra att känna till.



Om ni har lust att mäta mått på de lurar som ni råkar ha hemma så kan följande mall vara lämplig (med öppen eller sluten modell menar jag om den del av luren som vätter ut från örat är öppet eller inte, eftersom det borde påverka läckaget av "live-ljud" in i in-ear-konstruktionen:

In-earhörlurar

Märke:
Modell:
A (mm):
B (mm):
C (mm):
D (mm):
E (mm):
Öppen eller sluten modell:


Hoppas att detta kan vara till nytta för flera! Har ni kanske redan gjort på detta sätt. Vad har ni för erfarenheter av detta?

15
Studio, produktion och övrigt / Vad klarar TSM47 för ljudtryck?
« skrivet: 13.03.2012, 14:58:21 »
Det är lögn att hitta nån spec på denna mic. Är det nån som vet vad den klarar? Funderade på att kasta in den i baskagge och se vad som händer. Gjorde detta med en ADK51 häromveckan men det blev ingen vacker vågform på den, blev helt platt vid -6 dB vilket jag tolkar som att den tokdistar.

16
Se mitt inlägg här. Skulle behöva ett snabbt svar. Supertack!!

17
Hej,

Håller på att akustikanpassa ett rum för inspelning. Jag håller på att göra ett antal "taksängar" som jag skall lägga mineralull i (standard Parocskiva eftersom jag har en del över). Jag kommer att hänga skapelsen i taket med luftspalt mellan mineralullen och innertaket, spalten kommer att kunna vara mellan 7 och 30 cm (utnyttjar att jag har sluttande innertak så jag får en absorbentlösning som går en bra bit ner i mellanregistret).

Fråga: Vilken tjocklek på mineralullen är lämplig? 45 mm, 70 mm eller 95 mm?

Jag hade tänkt lägga i 95 mm skiva men är lite orolig över att strömningsmotståndet genom skivan blir för stort om jag väljer en för tjock skiva. Är det nån som kan ge tips eller har erfa från dylika konstruktioner med mineralull?

Sidor: 1