Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - flintan

Sidor: 1 2
1
Tänkte blåsa lite nytt liv i macbooken och köra ett tag till innan det blir en ny.. MacBook Pro (2011), 8Gb RAM, 120Gb SSD systemdisk. Har en 320Gb 5400rpm istället för DVD-läsare som jag tänkte byta till något större och snabbare nu.

Sitter och läser på div dataforum och liknande men blir inte riktigt klok på vad som kommer fungera bäst. Verkar som att det bör vara SATA II för att fungera bra via optibay. Sen vill man ju att den inte ska bli för varm och så, förutom att den bör passa rent mekaniskt och fungera stabilt för musikproduktion med övriga komponenter i datorn.

Har kollat på de här bl.a:
http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/171422-seagate_intern_harddisk_thin_sshd_500gb_sata_25
http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/111606-seagate_intern_harddisk_momentus_xt_72001_500gb_sata_25_s

Någon som kör liknande setup? Tacksam för alla tips/synpunkter i övrigt. (Är hopplöst ointresserad av datorhårdvara men man måste ju ha en fungerande maskin för att kunna jobba..)

2
Studio, produktion och övrigt / Jecklin disc, mikrofonval? Budget.
« skrivet: 05.06.2010, 15:01:15 »
Funderar på att bygga en jecklin disc för stereoupptagningar men har inga passande mikrofoner att testa med. De måste vara "riktiga" rundupptagande "lufttrycks känsliga". Några tips i budgetsegmentet? Och någon som har erfarenheter av OSS stereo?

Det finns ju såna här mätmikrofoner av olika slag. Hur låter de?

3
Studio, produktion och övrigt / Bygga inspelningsbås
« skrivet: 07.02.2010, 18:47:48 »
Planerar att bygga ett ljudisolerat inspelningsbås främst för sång, gitarr, blåsinstrument och liknande men det skulle även vara trevligt om det gick att lura in lite större instrument som kontrabas och mindre trumset.

Frågan är vilka dimensioner man ska satsa på. Vad jag förstår så kommer rumsresonanserna högre upp i frekvens ju mindre rummet är = mer störande frekvenser vad gäller de flesta instrument men däremot frekvenser som är lättare att dämpa bort.

Rummet som båset ska byggas i är 200kvm så det finns ordentligt utrymme på utsidan att tillgå. Jag tänker mig en enkel konstruktion med reglar, dubbelgips på utsidan, ca 30 cm glasfiberull invändigt med lämpligt ytmaterial ovanpå. Eventuellt placeras hela konstruktionen på markskivor för att frikoppla båset från golvet.

Några synpunkter?

4
Det är alldeles för dålig fart i den här avdelningen tycker jag.  ;)

Köpte en harley benton GA15, thomanns billigaste kina rörstärkare, för ett tag sen och har byggt om den lite. Blev riktigt positivt överraskad av resultatet. Det sämsta i originalutförande var att den brummade enormt mycket och att tonkontrollerna fungerade dåligt. Högtalarelementet var inte alltför imponerande heller.

Så här ser koppligschemat ut i original:




Och så här har jag byggt om den:




Jag har tagit bort alla IC kretsar och byggt passiva tonkontroller a'la fender, fick då en ledig reglerad 12V DC spänning att använda till glödmatningen för förstegsrören. Vips, inget brum. Sen är det bättre kvalitet på kopplingskondensatorerna mellan stegen och lite andra värden på några ställen. Ett extra filtersteg i nätdelen för högspänningen. Slutsteget har fått lite kallare "bias" och försteget lite "hetare". En extra volymkontroll i försteget för att kunna ställe "drive".

Några bilder:










5
Någon som testat BaCH gitarrerna? Många som talar sig varma om dessa och i princip obefintligt med dåliga omdömen på nätet. Själv har jag varit sugen på en tele som komplementsgitarr nu ett tag.

Vilken typ av stallsadlar ska man satsa på när det gäller telecaster? Det finns ju antingen "vintage" varianten med tre dubbelsadlar eller ett med sex separata stallsadlar. Har aldrig ägt en tele förut men rent instinktivt så känns den med separata sadlar bättre rent intonationmässigt. Men också, ju färre skruvar och skit som kan lossna desto mindre risk att den faller isär om man är lite för hårdhänt nån gång..

http://www.edgaraudio.se/guitar/elgitarrer.htm

6
Tycker det är svårt att få en bra balans så att alla hör varandra bra i replokalssammanhang. Nivåer handlar ju mycket om att spela dynamiskt men vad gäller riktning på ljudet tycker jag det är svårt att få en bra spridning. Om man inte mickar allt och har PA + monitorer då.. Hur brukar ni tänka?

7
Datorn i studion (en Samsung nånting några år gammal) har säckat ihop så nu är det kris.. Måste skaffa ny snarast och budgeten är i princip obefintlig. Till saken hör också att jag är allmänt trött på Windows samt vill kunna köra Logic också.

De gamla Power Mac G5 modellerna med PPC processorer går ju att hitta billigt beg idag men hur står de sig om man skulle vilja köra Logic 9 eller Protools 8 under Leopard?

T.ex. denna: http://www.everymac.com/systems/apple/powermac_g5/stats/powermac_g5_quad_2.5.html

Vet att nya Mac OS "Snow Leopard" kommer sakna stöd för PPC så det blir ju ingen investering för framtiden men å andra sidan rör det sig om så lite pengar jämfört med en Mac Pro..

8
Färdiga produktioner / King Oliver's Revolver - Salome
« skrivet: 21.08.2009, 11:20:35 »
LÅTNAMN: Salome
ARTIST/GRUPP: King Oliver's Revolver
GENRE: Biblisk pop
LÅTLÄNGD: 3.01
KOMPOSITÖR: Tobbe Klevbom
PRODUCENT: King Oliver's Revolver
EV. MEDVERKANDE: King Oliver's Revolver
INSPELNINGSÅR: 2009
FORMAT: mp3

En litet smakprov inför kommande albumsläpp i höst. I princip klar förutom mastering och kanske något mer finputs.

9
Färdiga produktioner / .
« skrivet: 18.08.2009, 18:37:06 »
.

10
LÅTNAMN: Plastic-Coated Fabric Winter
ARTIST/GRUPP: The Great Wheel
GENRE: Pop
LÅTLÄNGD: 2:44
KOMPOSITÖR: Mats Loström
PRODUCENT: Jag/The Great Wheel
EV. MEDVERKANDE: http://www.myspace.com/thegreatwheel
INSPELNINGSÅR: 2008/2009
FORMAT: mp3

Har äntligen fått klart en till great wheel låt. Tar tacksamt emot synpunkter på mix o.s.v. men kommer inte göra fler ändringar i nuläget..

11
Studio, produktion och övrigt / Bra De-esser? Gärna gratis..
« skrivet: 03.06.2009, 23:44:57 »
Någon som kan tipsa om en bra de-esser som gärna får vara gratis eller billig.. Har en jobbig sizzle ride att få bukt med. Har försökt med protools egna, spitfish samt någon mer som jag inte minns namnet på men antingen har de inte nog exakta inställningsmöjligheter eller så låter de inte så bra..

12
Studio, produktion och övrigt / Mac driver till Terratec Phase X24
« skrivet: 19.05.2009, 01:11:53 »
Har lånat ett Terratec Phase X24 för att göra lite inspelningar utanför studion imorrn. Så här står det i Terratech FAQ (om Phase X24):
Citera
Question 1
What operating systems are supported?

Answer 1
Windows XP SP1 and higher
MAC OS X 10.3.6 and higher (only PPC)
MAC OS X 10.4 and higher (also Intel Hardware)

Men det finns bara drivers till Windows XP och Vista??

http://www.terratec.net/en/products/driver/produkte_treiber_en_88248.html

Jag fattar inte.. Någon som har en aning?

13
Vi har en lokal på lite drygt 200 kvm, ca 6 x 30 x 2,4 m, sporadiskt akustikbehandlad med ett stort liverum och ett litet kontrollrum. Går i tankar att bygga ett större kontrollrum och ev ett till inspelningsrum så det blir ett stort liverum och ett mindre isolerat rum + kontrollrum.

Min första fråga är om någon kan tipsa om ett enkelt datorprogram för att skissa upp idéer över bygget?

14
Är det någon som har testat: http://www.thomann.de/se/studio_projects_lsd2_stereomikro.htm

Att kunna växla mellan XY, Mid/Side, blumelein med bara några knapptryckningar samt slippa dubbla mickställ osv verkar smidigt tycker jag. Den här micken har alltså dubbla dubbelsidiga membran och det övre är vridbart.

Finns det några andra liknande mickar? Jag blev erbjuden att köpa en gammal Schoeps CMTS 501 billigt för ett tag sen men efter lite efterforskningar på nätet så verkar den vara rätt känslig i sin mekaniska konstruktion av membranen, kräva mycket/ofta service o.s.v. I övrigt har jag inte sett några andra liknande med vridbara membran.

15
Jag har några filer på en extern hårddisk som vägrar tömmas ur papperskorgen av någon anledning. Någon som har en susning om hur man kan få bort dom? Har testat allt jag kan komma på redan men det vägrar försvinna.

Det är fyra filer som datorn påstår används och därför inte kan radera. Så det kommer alltså en massa felmeddelanden varje gång jag ska tömma.

16
Studio, produktion och övrigt / Mellowmuse - Auto Time Adjuster!!!
« skrivet: 20.01.2009, 06:22:41 »
Först måste jag säga att det faktiskt känns lite pinsamt träaktigt att man har såpass tjock och envis skalle att envist hålla fast vid en plattform men så många uppenbara brister som ProTools har..men men, gamla hundar o.s.v. (inte för att jag är så gammal men tillräckligt..)

Satt och läste ang UAD DSP kort tillsammans med ProTools och hittade följande: http://www.uaudio.com/support/uad/rtas.html

Det är alltså en snubbe som gjort en rtas plugg som förser ProTools med automatisk delay kompensation: http://www.mellowmuse.com/ATA.html Den kostar dessutom bara $49 men följer också med gratis om man köper valfritt UAD-2 kort.

Som jag förstår är principen i stort att man lägger pluggen på alla spår som kan tänkas behöva kompenseras samt på masterbussen. Sen klickar man på "ping" och den skickar ut en ljudsignal från varje spår som läses av på masterbussen och sedan synkas alla kanaler oavsett hur och vad som orsakar latensen. Enkelt och effektivt. Ihop med nya PT 8 kommer det bli julafton året runt om nu den här pluggen är så bra som det verkar..

Frågan är varför Digidesign fortfarande vägrar att själva inkludera en liknande funktion. Och hur länge det dröjer innan det står två gubbar med vita rockar och knackar på hemma hos mr mellowmuse..

Här finns mer att läsa men observera att vissa saker som står i början av tråden inte stämmer, bla att den bara finns som vst och alltså måste wrappas.
http://www.gearslutz.com/board/new-product-alert/255873-mellowmuse-ata-plugin-fixes-latency-pt-le.html

17
Demolåtar / Flintan - Fridays
« skrivet: 09.01.2009, 20:30:50 »
LÅTNAMN: Fridays
GENRE: Rock/Pop
KOMPOSITÖR: Jag
PRODUCENT: Jag
INSPELNINGSÅR: 2007-2008
FORMAT: mp3

En gammal inspelning som jag tänkte mixa färdigt. Antar att jag kommit till stadiet där man ska börja döda älsklingarna..

Går det inte att bifoga filer i delen för halvfärdiga? Få se om den får plats på min minimala comhem server..

[mp3=200,20,0,center]http://web.comhem.se/linusandersson/bilder/fridays2.mp3[/mp3]

18
Färdiga produktioner / Mr Flinta - Sleeplessness
« skrivet: 04.01.2009, 05:34:29 »
LÅTNAMN: Sleeplessness
ARTIST/GRUPP: The Great Wheel
GENRE: Pop
LÅTLÄNGD: 2:46
KOMPOSITÖR: Jag
PRODUCENT: Jag
EV. MEDVERKANDE: Mats Looström - stämsång, Adam Färnlöf - trumpet, Yrjö Ylijoki - trummor, Edit Westberg - klarinett, Jag på övriga instrument.
INSPELNINGSÅR: 2008
FORMAT: mp3

En inspelning som legat alldeles för länge och väntat på slutmix.. Visste inte om jag skulle posta här eller i halvfärdiga, men förhoppningsvis är den klar nu snart..

Hör nu att sången kanske är lite låg på refrängerna. Jag har också märkt att mina mixar ofta blir något dova så den här gången vred jag på lite extra diskant i hobbymastringsfasen..

Edit: Har gjort en ny mix med annan eq på sång och bas plus lite andra nivåer i övrigt, något hårdare limiterad också. Bättre eller sämre? Låter den gamla ligga kvar.

Edit igen: Ny mix. Nu ryker den första också..

19
Studio, produktion och övrigt / Tips på lagomt pianostycke
« skrivet: 02.01.2009, 15:17:48 »
Jag ska söka en musikutbildning i vår och då är det bl.a. ett moment som innefattar att man ska spela ett valfritt stycke på piano. Förra gången jag sökte samma utb. (blev 2:a reserv då..  <_<) så lärde jag mig Chopins Nocturne op 9 no 2. Men den var lite för svår egentligen. Jag spelar sällan piano i vanliga fall så det tog flera månader att lära sig..

Så för att inte göra samma misstag igen tänkte jag fråga våra pianovirtuoser här på forumet om tips. Det bör alltså vara ett lagomt svårt stycke som inte är så lätt att det låter tråkigt men som jag samtidigt hinner lära mig till mitten på mars utan att behöva öva dygnet runt. :)

Pianospelet är bara en liten parentes bland övriga prov ska sägas också.

20
Jag funderar på att köpa en fagott och lära mig tuta i. Tycker det är ett häftigt instrument med vacker klang. Frågan är om det ens är lönt att försöka..det ska ju vara rätt svårt har man hört. Dubbla rörblad + stor och trögblåst = blåa läppar och hjärnblödning..?

Jag har aldrig spelat blås förut (jo trumpet när jag var liten men det räknas inte..). Kan tilläggas att det är en nybörjar/skol variant, troligtvis hyfsat lättspelad, som är aktuell isåfall och jag har inga planer att bli superduktig, spela i symfoniorkester eller så..

 B)

21
Demolåtar / -
« skrivet: 15.11.2008, 13:47:55 »
LÅTNAMN:
ARTIST/GRUPP:
GENRE:
LÅTLÄNGD:
KOMPOSITÖR:
INSPELNINGSÅR:
FORMAT:

22
Studio, produktion och övrigt / Spela in blåssektion
« skrivet: 11.11.2008, 03:30:55 »
Blandat bleck- och träblås.

Hur gör ni? Grunduppställning? Några tips?

Jag tycker det är svårt. Några problem..
- Man vill att sektionen ska spela samtidigt och stå ganska nära varandra för samspelet.
- Man vill helst gå ifrån en bit med mikrofonen/erna för att få ett mer naturligt ljud med bättre balans och inte lika "näsigt" som det kan bli annars.
- Man vill få en bra balans mellan instrumenten som har väldigt olika ljudstyrka och dessutom i sig spelar varierat starkt/svagt i olika register. Gärna med möjlighet att mixa i efterhand.
- Man vill undvika de fasfel som uppstår i "läcket" ifall mickarna står för långt ifrån (eller för nära om man vill säga så) varandra.
- Man vill få blåsarna att stå på samma position gentemot mikrofonen hela tiden...

23
Studio, produktion och övrigt / Hur får man ljud i Sibelius?
« skrivet: 25.09.2008, 22:55:26 »
Dum fråga kanske men jag fattar inte detta... Har installerat Sibelius på studiodatorn med Windows XP. Förut när jag har kört Sibelius har det liksom bara fungerat.. Sibelius --> general midi --> ut genom det interna ljudkortet. Nu får jag varken ljud i det interna, via digi002'an och inga midi signaler ut heller.

Nån som kan ge en hint om var man ska börja leta? Jag är för övrigt inte särskilt hemma med windows så det kan säkert vara något jätteenkelt...

24
Går det att på något sätt exportera MIDI sekvenser från GarageBand annat än som audiofiler? Jag vill kunna få ut MIDI spåren som noter på någor sätt.

25
Har en massa gamla ProTools sessioner gjorda på Mac där alla ljudfiler är i SDII format. Nu vill jag kunna öpnna dom i PT 7 på PC.

Har försökt att öppna vanligt men då "saknas" alla ljudfiler eftersom dom är oläsbara i Windowsmiljö. Finns det något smidigt sätt att göra det eller måste jag öppna sessionerna på en Mac och exportera på något sätt?

26
Studio, produktion och övrigt / Fasen! - pluggtips?
« skrivet: 27.05.2008, 00:52:19 »
Finns det några användbara verktyg (pluggar) för att bearbeta fasskillnader mellan ljudspår i efterhand?

Visst är det bäst att göra rätt från början men det kan ju hända att man tabbar sig under stressiga tagningar... I vissa fall kan man flytta spåren lite tidsmässigt och lyssna tills det låter bra men ibland är det rätt knepigt, speciellt med många spår där det kan bli nya fel när man rättar till ett.

Det jag efterlyser är främst något sätt att visualisera fasskillnaderna, nån form av analysator?? Men det är väl egentligen inte möjligt när jag tänker efter...om filerna innehåller dels olika ljud och "samma" ljud fast ur fas.  <_<

27
Studio, produktion och övrigt / Sporadiskt brus under inspelning
« skrivet: 28.04.2008, 19:15:27 »
Har fått problem senaste veckan med att det kommer plötsliga stötar med vitt brus under inspelning. Varar upp till en halv sekund ca. Det blir inte med på inspelningen, bara medhörningen som fräser.

Aldrig haft liknande problem förut. Inget nytt installerat eller ändrat (som jag vet om), haft samma ljudkort i två tre år. DIGI002R, ProTools LE 6.9, Win XP

Vad kan detta bero på?

28
Studio, produktion och övrigt / DIY ReAmp box
« skrivet: 02.03.2008, 19:18:59 »
Tänkte bygga mig en passiv ReAmp låda minsann. Men det känns lite fånigt att beställa en transformator själv, så jag tänkte kolla om någon mer vill ha?

Boxen består i huvudsak av en transformator för impedans anpassning samt galvanisk avskiljning och en låda/skärm till paketet + lite kontakter o annat smått o gott.

Här finns schema.


Och här transformator.

Som ni ser handlar det om ett väldigt enkelt och billigt bygge men jag tror det kan bli helt ok. Mycket användbar pryl hursom.

Är man seriös köper man Jensen och bygger en sån här. Men det tänker inte jag vara.  :P

29
Skulle behöva nån slags kontrollenhet till Pro Tools att ha ute i inspelningsrummet när man spelar in ensam. Vill kunna trycka play/rec, punch in, undo/redo, framåt bakåt, bara det mest basala alltså. Kör DIGI002R.

Kan man ha en ca 10-15 m lång USB kabel till ett vanligt tangentbord? Hade varit en smidig lösning isåfall.

Har annars en sustain pedal som man kan koppla till 002'an. Men jag lyckas bara med punch in/out med den? Går det att konfigurera för play/rec på något vettigt sätt? Har sökt men hittar inget om det.

Annars är det väl någon form av midi kontroller som gäller antar jag. Men går det isåfall att göra undo med en dylik, typ behringers billiga?


Känns som att jag inte borde vara ensam om det här problemet så, är det någon som löst det på något smidigt sätt?

30
Studio, produktion och övrigt / Apropå lödstationer
« skrivet: 30.01.2008, 23:38:56 »
Vill inte belamra GSSL tråden mer med lödstationer fram o tillbaka så jag startar en ny.

Var idag och reklamerade min nyligen införskaffade Weller WHS40 pga bristfällig konstruktion. Personalen på Elfa var vänliga nog att förstå mina argument.  :)

För det första så är byggkvaliten överlag inte värd 950 kr (inkl moms). Spetsen har dålig passform mot pennan, glappar hur man än försöker fästa den (sitter en liten tanig skruv). Detta gör att värmeöverföringen till och från spetsen blir skitdålig. Enligt temperaturindikeringsdioden så håller den temperaturen rätt bra men det gör inte spetsen kan jag säga.

Alltså köp inte den här, den är kass:


31
Studio, produktion och övrigt / Direct monitoring funkar inte!!!
« skrivet: 29.01.2008, 23:20:28 »
Har aldrig varit med om detta tidigare. När jag har kört direct monitoring så har det alltid varit NOLL latency. Under dagens inspelning var det dock latency trots direct monitoring..

Samma ljudkort (DIGI002R), ny dator, nytt operativsystem, Windows XP (för första gången..annars har jag alltid kört Mac OS)

Vad kan det vara för fel?

32
Jag vaskar ur allt som har att göra med själva byggandet ur gruppköps tråden och samlar här. Så blir det lite mer överskådligt. Ändrar lite och läggger till i topic inlägget varteftersom också.

Till att börja med måste jag bara tillägga att jag är helt självlärd när det gäller detta och kan inte ta  ansvar för att det jag säger är absolut sanning. Så var gärna kritiska och säg till om något verkar konstigt eller om det är något som ni tycker borde göras annorlunda. Så kanske jag får lära mig något också.  ;)




G-SSL - komponenter, ändringar m.m.

Här finns kopplingschema och kretskortslayout: http://www.gyraf.dk/gy_pd/ssl/ssl.pdf

Det skadar inte att läsa igenom detta heller, om ni inte redan gjort det: http://www.gyraf.dk/gy_pd/ssl/ssl.htm

Det är också några saker som skiljer i vårat bygge mot gyrafs schema. Jag ska försöka gå igenom/rita upp detta så pedagogiskt som möjligt.  ;)

När man bygger med THAT2180 VCA är det vissa ändringar som bör göras. (Så även med 2181, men det behöver jag inte gå igenom.)

Här har jag ritat vad som ska bort och vad som ska ändras: http://web.comhem.se/linusandersson/ssl_mod.pdf
Orange kryss=utesluts (ingen länk eller så) Ljusblått=ska ändras till angivet värde
En bra strategi här om man känner sig osäker kan vara att ta fram en märkpenna och kryssa för de komponenter på ovansidan mönsterkortet som ska bort innan man börjar bygga.

Här är också motsvarande komponenter markerade i kopplinschemat: http://web.comhem.se/linusandersson/ssl_schema_mod.pdf

Sen finns det också möjlighet att göra threshold mindre känsligt genom att sätta ett motstånd i serie med thresh poten (syns också i PDF'en). Här får man göra som man vill, jag skickar med ett extra 20K, 27K samt 47K motstånd. Det är ju väldigt enkelt att testa med olika här.

Vi kommer köra strömtransformatorn på sidan av kortet. Därför behövs inte den likriktarbrygga + länk som också är kryssad i PDF'en.

Den röda lysdioden (till höger på fronten) kan konfigureras på flera olika sätt. Jag kommer antagligen koppla så att den slocknar när kompressorn är i bypass läge. Annars kan man ha att den tänds i bypass läge, eller bara som en on indikator.

Några fler saker:

1. Jag trodde trycket på korten var ändrat enl. schemat, men det var det inte. Därför måste man kolla upp följande:

2. Motståndet längst upp i mitten, 2K** ska vara 3K3 med den mätare som vi använder.

3. 90K9 är märkt som 91K på kontrollbords kortet (det lilla), vilket inte spelar nån som helst roll eftersom det ligger väl inom toleransramen 1%.

4. Tantalerna och elektrolytkondensatorerna är polariserade så dom måste vändas åt rätt håll. Det står ett litet plus tecken både på kondensatorn och på kretskortet samt att den positiva lödpad'en (vad heter det på svenska?) är fykantig.

Alla halvledare (dioder, transistorer, spänningsregulatorer, IC-kretsar) måste givetvis också vändas åt rätt håll, vilket syns på kretskortet. Dom är dessutom ESD känsliga (i olika grad) och kan gå sönder om man tar i dom med fingrarna samtidigt som man har en ylletröja, vadderad kontorsstol, heltäckningsmatta o.s.v. Så pilla inte i onödan på det som ligger i silvriga ESD påsar.

Se upp med prefixen, det är lätt hänt att man monterar ex. 100K motstånd istället för 100R.. En annan sak som är lätt att missa är de länkar som är utmärkta endast med ett vitt streck ovanpå mönsterkortet. Dom finns såklart inte med i kopplingschemat heller. Ett tips är att börja med länkarna så är det avklarat, blir svårare att se var dom ska sitta sen när det kortet börjar bli befolkat också.




Allmänt

Lite länkar ang. lödning (kollade bara lite snabbt nu och det finns ju mycket info om man söker lite):
Liten lödkurs
Soldering guide

Avlödningsbeskrivningen på den senare sidan tycker jag var lite otydlig. Verkar nästan som att man ska dutta bort tennet med flätan. Lägg istället flätan där tennet ska bort, sedan värmer man genom flätan. Då suger den effektivt upp allt tenn utan att man behöver värma så mycket på komponenten.

Torka spetsen på svampen ofta, gärna mellan varje lödning om man inte är snabb och tar några stycken i ett svep.  ;)  Jag brukar isåfall "korslöda" så att man inte löder flera sidor på samma komponent direkt efter varandra. Tennet stelnar i.o.f.s. väldigt snabbt, men det är onödigt att riskera att komponenter rör på sig medan det stelnar. Dessutom hinner komponenten svalna lite. Blås aldrig på tennet för att det ska stelna fortare. Träna på något annat först om du är ovan.

Lite grundläggande info (på svenska) om olika komponenter som kan vara en bra start att läsa här.

Mer info om komponenter på wikipedia (också på svenska):

http://sv.wikipedia.org/wiki/Resistor - schemat för färgkodning kan vara användbart att skriva ut (om man inte är färgblind, då suger det)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kondensator
http://sv.wikipedia.org/wiki/Transistor
http://sv.wikipedia.org/wiki/Diod
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lysdiod
http://sv.wikipedia.org/wiki/Potentiometer
http://sv.wikipedia.org/wiki/Transformator

Här finns en del läsvärt också (engelska): http://sound.westhost.com/articles.htm

Och så klart på G-SSL tråden (m.fl. andra trådar, kolla in "meta" tråden) på "TheLab", vissa delar kan vara lite förvirrande men det finns väldigt mycket info: http://www.prodigy-pro.com/forum/viewtopic.php?t=47

gyraf.dk finns kopplingschema för G-SSL'en. Man behöver inte förstå allt i detalj hur det fungerar, nummer ett är väl att förstå hur det är sammakopplat, nummer två i stora drag varför och hur det fungerar på ett ungefär. Visst det går att bygga en fungerande apparat genom "paint by numbers" metoden, men det är nog bra att iallafall kunna identifiera komponent --> plats på kretskort --> plats i kopplingschema... Jag brukar alltid dubbelkolla och jämföra mellan schema, komponentlista o.s.v. Gärna mäta alla komponenter med multimeter innan man löder in dom också. Det tar lite längre tid men det har man igen när man slipper felsöka alt. skicka hela klabbet till Violiner.  :rolleyes:

I G-SSL'en finns inga komponentbeteckningar R4, C3, Q11 o.s.v. Istället står komponentvärdet för varje komponent direkt på ovansidan av mönsterkortet.




Verktyg:

Skruvmejslar, div. storlek, spår + kryss.

Insexnycklar.

Liten sidavbitare med god precision så man kommer åt att enkelt klippa av komponentbenen. Kolla efter en tång med ofasade skär så slipper man dom små vassa topparna som blir annars (tack för tipset Violiner).

Fasad:


Ofasad:


Vill man lyxa till det så har Elfa en massa fina tänger. Vill man köra budget så har Biltema en del fullt dugliga varianter nästan gratis.

Liten skiftnyckel/hylsnycklar.

"Vanliga" tänger är alltid användbart.

Lödpenna ca 25W med en bra spets eller ännu hellre en lödstation, kanske en sån här eller en sån eller denna eller den här..

Lödtenn, köp med bly och gärna "no clean" flussmedel så slipper man tvätta korten.

Avlödningsfläta (ett måste om man löder fel). Tennsug kan också vara användbart.

Värmepistol, för krympslang. (Jag brukar köra det iaf, vet inte vad det finns för andra alternativ. Kanske hårfön på nära avstånd??)

Sen så kan man tillverka sig, eller köpa, ett litet verktyg att bocka benen på motstång och dioder med. Finns att köpa färdiga eller så tar man en liten träbit och täljer till lagom bredd (ca 10mm) och med en urgröpning för komponent "kroppen" (mitt recept  :lol:). Underlättar faktiskt enormt när man ska montera många motstånd, jämfört med att bocka benen med tång och så blir det fel bredd och man riskerar att förstöra komponenterna.

Multimeter, man bör iaf. kunna mäta resistans och spänning.

Hjälpande hand, håller kablar, komponenter m.m. på plats när man löder utan att bränna tassarna.


33
Studio, produktion och övrigt / Gitarrsträngar
« skrivet: 27.10.2007, 22:40:08 »
Vi måste ju ha en strängnörderitråd tycker jag, sökte runt och hittar ingen.  :)

Själv har jag spelat gitarr i lite drygt 10 år men aldrig orkat sätta mig in i detta med olika strängar ordentligt.. Ibland har man gått på en nit och köpt nåt halvdant som åkt av rätt snabbt men annars brukar jag bara ta nåt pack i lämplig tjocklek som kostar runt en hundring och vara glad med det.

Just nu har jag en Jazzmaster Japan som är underbar att spela på. Den är rätt vass så man måste matcha med en relativt mjuk stärkare. Vilka strängar skulle kunna passa den?

34
Jag har nyligen blivit involverad i en studio/replokal/div. i ett gammalt skyddsrum.

Hur akustikbehandlar man en betongbunker på ca 2,5x7x30m, 210 kvadratmeter? Det största problemet är basen. Alla låga frekvenser bara grötar ihop sig och bildar en stor stående våg.

Finns det något särskilt att tänka på när det gäller såhär stora rum?

35
Studio, produktion och övrigt / Bygge av G-SSL bus kompressor
« skrivet: 21.09.2007, 17:32:59 »
Efter visat intresse i den här tråden tänkte jag sätta ihop ett kit till Gyraf SSL stereobusskompressor.

All info om bygget finns här: Gyraf SSL och här: Prodigy-Pro SSL meta.

En snabb skiss på kostnaden
mönsterkort: 130
SC kort: 30
vu meter: 120
THAT2180: 140
låda: 500
trafo: 160
xlr kontakter: 120
övriga komponenter: ca 500
=1700
+ frakt och viss moms≈2000

Så det blir isåfall ca 2000kr per stereoenhet och då ingår allt som behövs inkl. färdigborrad 1HE racklåda med screentryck samt strömtrafo, rattar, kontakter o.s.v. Nu är det bara en ungefärlig skiss och kostnaden brukar ju alltid vilja dra iväg varteftersom..men det finns en viss marginal.

Det finns en snubbe på Prodigy-Pro som tillverkar racklådor till olika populära projekt bl.a. SSL kompressorn. Tänkte att det vore smidigt att köpa av honom. Kostar 55€ plus frakt och ser ut såhär:

Gain mätare är ju viktigt.. Vad tycker ni om den här, finns med blå eller vit belysning:


Det är samma mätare som Behringer använder i vissa produkter.. Men den är rätt snygg faktiskt och billig. Tyvärr är den såklart inte superlinjär över hela mätområdet. Men enl. folk som provat den så mäter den bra mellan typ 0 till -8 dB. Så vi får ta ställning till om vi ska ta en 3-4ggr dyrare Sifam mätare istället..eller om den duger.

En annan sak är en "ny" sidechain funktion som man kan bygga till på ett separat kretskort. Jag har inte riktigt koll på den än men vad jag förstår så innehåller den bl.a. högpassfilter samt möjlighet till extern sidechain. Verkar ju användbart. Finns att läsa om här: http://www.prodigy-pro.com/forum/viewtopic.php?t=16113

Vad säger ni? Vilka är på?  :)

Okej, uppdaterar en lista här vilka som är intresserade:
HomoNeophilus *
ake *
flintan *
tsmalmbe *
Zyan *
Osse 2st *
Jonkan 1,5st * (khz)
Baltazar 5st * (khz)
Ampster *
Stolle *
negroj9 *
John *

* dom som är betalade och klara får en stjärna

Ny tidsplan, se inlägg på sidan 2 (sidnr stämmer inte för er som ändrat antal inlägg per sida).

Sidor: 1 2