Kontrollrummet

Kanadensiska rapporten

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad HomoNeophilus

  • Talang
  • **
    • Antal inlägg: 454
  • fnord
    • Visa profil
Hm, det slog mig plötsligt, apropå Kanadensiska rapporten. Så nu kommer lite ostrukturerat rabblande. Jag hoppas nån orkar läsa.

Det står att CD-försäljningen är omvänt proportionell till antalet nedladdare.
Å andra sidan står det att CD-försäljningen står proportionell mot antalet nedladdade låtar.
Vilket låter konstigt tillsammans...
Men det innebär ju att det är de som laddar ner som köper skivor!
Minskningen av försäljningen verkar alltså vara hos de som inte heller laddar ner och ju fler nedladdare det blir desto färre av de som inte laddar ner köper musik. Än så länge låg procenten ungefär 33 mot 66 så en minskning hos gruppen icke-nedladdare väger tyngre än en ökning hos gruppen nedladdare.

Kan det vara så att de som inte laddar ner helt enkelt inte är tillräckligt intresserade (eller tycker det är för svårt att hitta ny bra musik) av musik medan de som laddar ner är såpass intresserade att de inte bara letar upp och illegalt laddar ner utan även köper musik de tycker är bra.

Dvs utmaningen ligger då inte i att stoppa illegal fildelning utan att få fler att bli intresserade och skaffa sig kunskap och hitta nya gatekeepers och verktyg för att hitta musik!

Utifrån det här perspektivet är musikbranschen nedgång mer logisk! Det visar också varför inte film- eller datorspelsbranschen, som också har väldigt mycket illegal nedladdning, inte går på knä på alls samma sätt!
Den viktigaste delen handlar då om att det inte finns någon innovation! De flesta föredrar att lyssna på gammal musik och då är det inte alls konstigt att man får dåliga försäljningssiffror. Musiken finns ju redan i folks ägo!

Och nu kommer det mest bakvända av allt... Det skulle innebära att en räddning för branschen är att få FLER att syssla med otillåten nedladdning (alt då göra det tillåtet och en bra tjänst kring det). Varför? Jo, det skulle få fler att bli musikintresserade, fler att hitta den musik de tycker och som de faktiskt är beredda att betala för bara de hittar! Det kanske krävs 100 nedladdningar för att man ska hitta något man är beredd att betala för. 99 är då sånt som man inte är tillräckligt intresserad av.

Men bolagens taktik är ju helt tvärtom! Man försöker skrämma bort folk från nedladdandet, vilket innebär att man skrämmer bort folk från exponeringen av musik. Men varför?
* VARNING FÖR KONSPIRATIONSTEORETISKA TENDENSER *
Ok, lite spekulation. Det handlar om att majorbolagen bara vill att musiken exponeras i kanaler de har kontroll över, vilket är radio och TV - de klassiska marknadsföringsapparaterna för musik.
I fildelningsnätverken råder kaos. Alla har i princip samma chans. Indiebolagen vinner i längden eftersom de faktiskt normalt satsar på att ge ut bra musik, utnyttjar de nya marknadsföringskanalerna osv. (Ex: Både Lamont och Familjen har haft samarbete med PirateBay för er som har missat det).

Alltså, vad majorbolagen EGENTLIGEN skulle behöva göra är att ge ut riktigt bra musik! Problemet är bara att dessa organisationer inte längre drivs av musikintresserade, utan av affärsmän. De har ingen jäkla aning!

Och DÄR kanske vi har problemet! Glöm i så fall PirateBay och DC! De påverkar ironiskt nog då musikförsäljningen POSITIVT! Men de påverkar inte försäljningen positivt av det som de stora aktörerna ger ut för det är inte folk beredda att betala för!

Enough...
http://www.psyjuntan.se
http://www.pantunes.se
http://www.ljudmigrering.se


Utloggad Clemens

  • Legend
  • *****
    • Antal inlägg: 3 003
    • Visa profil
Hur mycket rapporter det än skrivs så kan man ju titta på hur det ser ut "lokalt"
Har en dotter  ( tonåring ) som storkonsumerar musik. Hon och hennes kamrater köper aldrig CD, och betalar inte för nedladdningar av musik helller för den delen, "- Det går ju att ladda ner gratis" Likadant med hennes skolkompisar o vänner. Man köper inte en CD längre för att det finns en hit, utan laddar bara ner hitar i stort sett, ur den aspekten utarmar fildelning musiken bland generella "vanliga" tonåringar . När saker är "gratis" förloras egenvärdet
det gäller även för musik. Däremot går man gärna på Bio och ser filmer...
Klart att utmaningen ligger i att stoppa illegal nedladdning, men däremot
hitta verktyg som fungerar så man kan betala för sig på ett enkelt sätt.
En fråga, Vad är riktigt bra musik för musik?


Utloggad MrPhil

  • Idol
  • ****
    • Antal inlägg: 1 350
    • Visa profil
Det står att CD-försäljningen är omvänt proportionell till antalet nedladdare.
Å andra sidan står det att CD-försäljningen står proportionell mot antalet nedladdade låtar.
Vilket låter konstigt tillsammans...
Men det innebär ju att det är de som laddar ner som köper skivor!
Nja, om det inte finns annat än just de två sammanhangen ovan att gå på så behöver det inte vara  så alls.

Ex: nedladdare laddar ner musik utan att köpa. De andra köper musik i samma mängd som det laddas ner.

Och, ja, det är två konstiga slutsatser som du pekar på. Däremot inte omöjliga.


Utloggad HomoNeophilus

  • Talang
  • **
    • Antal inlägg: 454
  • fnord
    • Visa profil
Clemens: Intressanta iaktagelser men ingenting som motsäger min teori ovan, dvs att minskningen av skivköp sker till större del hos de som inte sysslar med fildelning än hos de som sysslar med det (men min post var ganska långdragen, spekulativ och flummig, skrevs lite i stunden och jag ändrade mig säkert ett par gånger på vägen så jag förstår om budskapet missuppfattades).
Den nya generationen av musikkonsumenter är förstås en annan och nog så viktig del i ekvationen. Ungdomar har förstås väldigt mycket lättare att ta till sig, förstå och förhålla sig till den nya tekniken. De skapar idag de beteenden som kommer gälla de närmaste tio åren. Din dotters musikkonsumerande säger antagligen mycket mer om musikbranschens framtid än VD:n för Universal.

Du pekar på en sak som jag tror är en del av problemet: Varför ska man köpa en skiva när man vill ha en enda hit? Och varför ska man köpa CD när det inte är så man vill lyssna? En nedladdad fil är i princip det enda sätt man kan få musik på det sätt man vill ha den. Tjänsten finns så det är klart man använder den.

Och jag är inte säker på att utmaningen bör ligga i att stoppa den idag illegala fildelningen. Du (och många många med dig förstås) säger "Det är klart att..." när det lika gärna skulle kunna vara räddningen för musikbranschen. Jag säger inte ATT det är det, men man måste öppna upp ögonen för andra möjligheter. Musikindustrin har dominerats av fem stora bolag (numera fyra) de senaste 20-30 åren eller så, så att varje småskalig musikproducent börjar skrika panik när dessa börjar falla är ironiskt. Men det är kanske ett sätt att sätta problemen i någon annans händer. Har man dålig business kan man alltid skylla på Fildelningen.
Anledning nummer två till att utmaningen ligger någon annanstans är att stoppandet av illegal fildelning är omöjligt. Vill man absolut sälja inspelad musik får man ta med den delen i beräkningen och se till att konkurrera med det.

Vad är riktigt bra musik?
Ja, det är ju den stora frågan vi skulle kunna diskutera hela livet utan ett svar. I det här fallet skulle jag säga att det är musik som fortfarande håller om 10 år (eller mer). I de flesta fall handlar det om musik som vill förmedla en känsla, inte om musik skapad för att sälja en miljon ex den första veckan. I enstaka fall korrelerar dem, men det verkar bli mer och mer sällan.
http://www.psyjuntan.se
http://www.pantunes.se
http://www.ljudmigrering.se


Utloggad HomoNeophilus

  • Talang
  • **
    • Antal inlägg: 454
  • fnord
    • Visa profil
Phil: Du har förstås rätt i att de slutsatserna inte rakt av säger att det måste vara så som jag teoretiserar... Och det var ju lite "in the moment" som jag skrev det.

Fast jag är inte säker på att jag har fel (eller att jag har rätt...), men den här rapporten ensam kan egentligen inte bekräfta eller motsäga mig i detta. Men det stämmer inte överens med den slutsats du ställer, att nerladdare slutar och att andra fortsätter köpa eftersom rapporten i alla fall är rätt tydlig på att varje låt som laddas ner ökar skivförsäljningen med 0.nånting.

Och jag ser det faktiskt som rätt naturligt, som jag skrev tidigare, att fildelare minskar sin CD-konsumtion i lägre takt än de som inte fildelar. Och det stämmer överens med andra fakta inom musikindustrin (och övriga upplevelseindustrin för den delen), som att independentbolagen tar mer och mer marknadsandelar trots att de syns mindre och mindre i traditionella marknadsföringsmedier.
http://www.psyjuntan.se
http://www.pantunes.se
http://www.ljudmigrering.se


Utloggad MrPhil

  • Idol
  • ****
    • Antal inlägg: 1 350
    • Visa profil
Fast jag är inte säker på att jag har fel (eller att jag har rätt...)
Inte jag heller ;)
Citera
Och jag ser det faktiskt som rätt naturligt, som jag skrev tidigare, att fildelare minskar sin CD-konsumtion i lägre takt än de som inte fildelar.
Jag vet inte... men jag ser det som rätt naturligt att man inte köper det man redan har. Det är ju bara att titta runt i bekantskapskretsen. Nästan ingen köper musik längre, alla tankar hem istället. Bara de som lyssnar på smal musik är tvungna att hitta andra vägar. Kanske en förklaring varför små bolag klarar illegal fildelning bättre än majorerna: deras musik delas inte i samma utsträckning eftersom suget inte är lika stort.