Öppen fråga: Kan det göra skillnad i samband med brun (vid ojordade uttag) om man han två apparater kopplade och drar ur den ena kontakten och vrider den ett halvt varv innan man sticker in den i vägguttaget?
Det är trixigt med växelström. Det finns så många felkällor. Visst kan ett test att vrida kontakten ett halvt varv vara värt ett test, men ingen patentlösning. Likström är enklare och kan skapas genom likriktning, passivt eller aktivt. Passiva lösningar betyder effektförluster. Aktiv likriktning typ switchade aggregat skapar mindre effektförluster, men kan också skapa brum genom switchningen.
I vårt växelströmsnät finns 3 faser. Ett vanligt eluttag har en fas och en nolla (som inte ska förväxlas med jord). Helst vill en elektriker koppla alla enfasuttag på den första fasen. Det gillas inte av elbolagen, då en fas riskeras att få mycket mer last än de två andra. Därför snurrar de faserna ibland när de levererar.
Den lokala servisen kan också vara enfassuttag på den första fasen, den andra och den tredje mot nolla. Använder man två olika vägguttag kan det därför bli ett 50 Hz brum i känslig utrustning.
Växelström kan också induceras i kablage. Ibland hjälper det att helt enkelt flytta sladden eller det svårare alternativet att kapsla in den i jord.
Störningar från andra elapparater med till exempel Switchade nätaggar, elmotorer och annat i andra anslutna delar av elnätet kan också generera brum. I närheten av stora elförbrukare finns också spänningsvågor i form av korta perioder av höga och låga spänningar när dessa kopplas in och ur elnätet.
Den bästa lösningen för att slippa störningar från elnätet är att ansluta sin känsliga utrustning via elstabilisatorer (som kapar bort spänningsspikar), eller helst avbrottsfri kraft som även hanterar spännings droppar (vilket är det vanligaste problemet med klena spänningsaggregat).
