Är det en intern nätdel? Sånt brukar väl vara utanför på ljudprodukter för att inte skapa surr.
Fråga 1: Ja, den sitter i samma burk.
Fråga 2: Vet inte vad du avser med "surr", men om du menar nätbrum så beror det precis på hur den är byggd.
Ok..jag har läst mycket produktbeskrivningar och har ibland sprungit över texten att nätdelen är extern för att inte skapa oljud.
Men som sagt, det är produktbeskrivningar så de ska ju alltid tas med en nypa salt. 
Jag inser att jag behöver förtydliga mig själv här. Helt klart kan det ha betydelse. Men i en
väldesignad burk med nätdelen inne i densamma behöver det inte vara ett större problem om man säger så.
Ett för tillverkaren kostnadseffekivt sätt att komma förbi problemet är naturligtvis att använda en extern nätdel/transformator av standardtyp. Det kan också vara ett sätt att komma förbi elsäkerhetskrav, man använder en billig och elsäkerhetsgodkänd nätdel som tar hand om överföringen till de låga spänningar som burken ska ha och slipper därmed den problematiken och dess kostnader. Och så kan man samtidigt använda det i marknadsföringen... ;-)
Men att flytta ut nätdelen behöver inte nödvändigtvis minska störningsnivån - speciellt inte om man använder en billig switchad nätdel, som ofta sprider hur mycket skit som helst. Man måste se till helheten i den enskilda fallet här.
Samtidigt är det ju helt riktigt så att om man verkligen gör allt för att minska störnivån och
både gör en mycket väldesignad audioburk och en mycket väldesignad nätdel och separerar dem i olika chassin så kan man vinna fördelar. Men då pratar vi inte om prylar i den här prisklassen som den här tråden inledningsvis handlar om. Utan då har man inte sparat på kostnader vare sig på audioburken eller nätdelen som skall strömförsörja den.
Ett talande exempel kan ju kanske vara de mätinstrument jag använder i min verkstad bland annat för att mäta inte minst just distortion, signal/brusförhållande etc på inte minst audioprylar. De är av absolut toppklass, märkta hp, Tektronix, Bruel & Kjaer, Fluke, Philips, Racal/Dana, Schlumberger osv. Inget av dem har externa nätdelar...
(Som labaggregat för strömförsörjning till pågående byggen och reparationsobjekt har jag till övervägande delen ett antal Oltronix-aggregat)
Allt är inte guld som glimmar, ofta syns det på prislappen vilken kvalitet burken/burkarna
verkligen har... ;-)
Sedan kan man naturligtvis få olika mycket för pengarna, vilket prissegment man än väljer.
« Senast ändrad: 02.06.2007, 15:49:59 by Violiner »
Tillbringar mer tid i elektroniklabbet/verkstaden med audioanalysatorer, oscilloskop, lödstation och kretssimulator än i studion...