Kontrollrummet

Studiovägg - Materialval

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad zigbee

  • Nykomling
  • *
    • Antal inlägg: 8
    • Visa profil
Hej

Jag har presenterat mig lite kort i nybörjarämnet.

Nu över till min fråga.

Kort bakgrund:

Jag bygger studios till närradiostationer och musikstudios (utomlands). Jag har byggt två radiostationer hittils och byggt med träreglar och MDF skivor enligt svensk modell så gott det har gått. Har använt 7 cm tjock skumgummit eftersom jag inte har kunnat få tag i något annat smidigt isoleringsmaterial.

Jag kan inte få tag i de material jag vill ha så jag har tagit det som finns och med en begränsad budget. Det blev rätt bra efter att ha satt upp tjocka draperier runtom inne i studion(självkör). Men det kommer fortfarande in lite ljud, speciellt genom dörren som jag också låtit bygga själv. Det är ont om kvalitetsgrejer här.

Nu till frågan:

Vilka av nedanstående material passar bäst till att bygga en studiovägg version 2. (tanken är att bygga två väggar med mellanrum och däri ha tex 7-8 cm glasfiber isolering om jag nu lyckas ordna fram det.) Sen ska det gipsas på yttersidorna av väggen. Det blir en några cm tjock gips lager, enligt den model man kör med här. Sedan någon sorts dörr, självbygge med träspån i eller skumgummi. Alternativt om jag hittar färdiga bra dörrar.


Material 1 tegel ( finns i olika format, man kanske kan fylla hålen med gips eller sand medans man reser väggen)
Material 2 Gipsblock (inte så himla tung som den ser ut , tyvärr)
Material 3 Lättbetongblock


Enligt vad jag hittils läst mig till så använder man oftast regelar med gips skivor och glasfiber isolering som bas. Därför undrade jag speciellt över denna alternativ metod, fördelar och nackdel

Fördel som jag ser det är att det blir bastantare och tjockare material vilket minskar ljudgenomträngningen, (ökar TLOS).

Jag återkommer med lite bilder från gjorda projekt när jag får lite tid. Hade velat lägga upp de med en gång men har lite dåligt om tid.


Tacksam för tips.

« Senast ändrad: 20.05.2007, 14:58:47 by zigbee »


Utloggad a

  • Talang
  • **
    • Antal inlägg: 107
    • Visa profil
Tjena, låter som ett kul jobb du har;

Citera
Vilka av nedanstående material passar bäst till att bygga en studiovägg version 2. (tanken är att bygga två väggar med mellanrum och däri ha tex 7-8 cm glasfiber isolering om jag nu lyckas ordna fram det.) Sen ska det gipsas på yttersidorna av väggen. Det blir en några cm tjock gips lager, enligt den model man kör med här. Sedan någon sorts dörr, självbygge med träspån i eller skumgummi. Alternativt om jag hittar färdiga bra dörrar.

Av de 3 olika materialen du visar skulle jag gå på Tegel fyllt med sand, gipsblocken är som sagt formödligen för lätta (inte samma densitet som en gips skiva om man säger så) Då har du din MASSA, sen i mellanrummet ska du ha din LUFT, om du inte får tag på nån typ av isolering skulle jag lämna så stor luftspalt som möjligt, ju större desto bättre. Rappa alternativt spackla tegelväggarna så att de blir  lufttäta och lägg sedan på ditt gipslager, med fördel medan spackel (eller vad du nu har) är fuktigt så att gipsskivan suger fast bättre och inte vibrerar av sig själv. Vad gäller dörrar så finns det många bra skisser och tips på det på john sayer's forum. Två massiva dörrar brukar vara tricket.

Citera
Enligt vad jag hittils läst mig till så använder man oftast regelar med gips skivor och glasfiber isolering som bas. Därför undrade jag speciellt över denna alternativ metod, fördelar och nackdel

Fördel som jag ser det är att det blir bastantare och tjockare material vilket minskar ljudgenomträngningen, (ökar TLOS).

Ja, det extra arbete det medför att bygga med tegel och sen fylla med sand kontra reglar och gips är ju ganska uppenbar, sen finns de de som påstår att en tegelvägg inte alls har den rätta sammansättningen för att dämpa ljud utan är för "rigid" och får ljudet att transporteras från ena ytan till den andra (sk. flanking)

Sen sa du något om MDF i ditt PM, och det enda jag kan säga om det är att en skiva MDF kräver både verktyg (klingsåg) och är generellt sett mycket dyrare jämfört med gips om man jämför den densitet man får ut av de olika materialen. Så kör på gips om du får tag på det. (om du vill väggmontera något är det bara att slänga in en skiva OSB mellan gipslagren).

har lite brådis här så kan skriva mer senare.

lycka till...
a
 :ph34r:


Utloggad zigbee

  • Nykomling
  • *
    • Antal inlägg: 8
    • Visa profil
Tack för svaret,

Det är rätt kul ibland  :D men lite annorlunda liv här och sen är det inte min grej från början. Jag är civilingenjör inom RF elektronikdesig, men det är en lång historia  :P

Jag lägger in bilder på lite av vad gjort hittils när det gäller 2 två radiostationer som är klara hittils. Sen efter det lite sketchup bilder på olika exempel hur man ska bygga, såsom jag har förstått det.

Dar303 från elektronikforumet åker ner hit och var här i en vecka och bidrog mycket till en del av det som kan ses. Projektet är till för ungdomar, som svensk närradio ungefär.

Kanske kan vi utveckla den tekniska diskussionen lite mer.




Reglar 4*7 cm, en regel bara  :( Fick låta svetsa vinkeljärnen för det fanns inte att köpa där.






12 mm MDF med 7 cm tjock skumgummi som isolering. Var det bästa som gick att få tag på i isoleringsväg. Frigolit fanns också. Vet inte vilket som hade varit bäst.






Färdigt alster. Spacklad och målad. Dörren är också tillverkad. Också den skumgummiisolering. Kolla in den amatörbyggda undermåliga tilluften. Det är ett rör som krökar sig 3 meter och som kommer ner innanför innertaket i studion. Reglarbar varvtal för att inte gå på max och föra massa oväsen. Luften som passerar innertaket för också lite oväsen.






Radiomast - 12 meter hög och går att veva upp och ner för att byta antenn och justera.  :rolleyes:
Egenhändigt designad och tillverkad av en duktig mekaniker. (Han har byggt en egen automatisk sopbil som plocker upp soptunnan automatiskt och tömmer den.)





I drift,





Ett nytt gäng som tränas upp efter nån månad.





Håller på bygger en andra studio. Det är en luftsluss före man går in i andra studion till höger. Det mesta av jobbet är gjort. Det blev trångt med bara en studio efter 5 månader. Den andra studion kommer ha kontrollrum också. (Ett litet angränsande rum där jag ska göra hål i väggen och sätta in två dubbelfönster med karmar) Till och frånluften är kraftigt dimensionerade med stora fläktar och luftlabyrinten är klädd med 2-3 cm tjock skumgumi för att dämpa ljud. Det kommer också finnas ac i lokalen pga klimatet här.




Här har vi gjort om mötesrummet till en undervisningsdatasal med 10 datorer och dedikerad sattelitinteruppkoppling(enda som duger här).





Före bild - En föredetta undervisningslokal för kurdiska rädda barnen.



Efter -  En enkel självkör radiostudio. 3 micar och 2 rundade hörn på långsidan av borden. Automationsprogramvara och all musik körs från datorn(finns Numark DJ Cd också). Voicetracking förinspelade program och live. Man kan göra inspelningar samtidigt som man sänder från datorn. Bakom fönstret i dörren är en luftsluss och en vägg till. Den vägg som syns är byggt av reglar och MDF. Tillluften syns och frånluften har ingång ovanför där kortet är taget. Det är labyrinter byggda av mdf och uppsatta innanför innertaket, för att minimera ljud. Fläktarna låter dock förfärligt. Ska byta ut de och isolera de bättre från träet. Både till och frånluft-kanaler kommer från luftslussen.






Elcentralen - Före bild
Det finns central el 2-3 timmer per dag här så det gäller att ordna alternativ el. Och UPS är en nödvändighet. 






Efterbild. - Elskåp med kontaktorer för automatisk till och frånslag til den linje där det finns el. 4 olika el linjer in, 2 från central el och 1 från en stor generator som man kan köpa ström per ampere och 1 från en egen generator. En UPS som fyller mellanrummet. Den är kass ska bytas ut till nåt mer proffsigt. UPS elen löper i studion ut till mötesrummet på separata uttag. Alla viktiga grejer är uppkopplade på den. Lågenergi lamporna orsakar mycket störningar i ljudet. Längs med väggarna går kabelkabel kanaler för alla kablar och så. El och ljud är separerade för systemet är inte helt balancerat ljudmässigt.

Jag fick också anlägga två separata jord system eftersom det inte fanns. Ett till elskåpet och ett till antennmasten som åskledare. Stjärnjord får bli en senare fråga.




************************************************

Nu till förslag om hur man kan bygga för att få det bra (och bättre) utan att det kostar för mycket och så att det går smidigt. De kommande radiostationerna kommer att bestå av 2 studios en självkör och en med kontrollrum. Gärna med möjlighet till gemensamt fönster mellan självkör studio till antingen den andra studion elelr till kontrollrummet. Den med kontrollrum är tänkt att användas som en multisyftes studio. Så att man kan använda den som musikstudio och för ljudläggning av filer osv. Den kommer att va uppbyggd kring en Yamaha 01V96 eller en M-Audio Projectmix I/O med cubase, reason och Korg Triton Studio för de orientaliska noter och skalor som behövs. Den självkör kommer att vara likadan som den som kan ses på bilderna.



Såhär ska man alltså bygga:


Två separata regelsystem. Två gipsskivor på varje sida med skarvarna om vartannat( som itne syns på bilden). Frågan är då vart man ska isoleringen. Ska man ha den i mellanrummet mellan reglarna? Då komemr ju reglarna i kontakt med varandra genom isoleringen. Eller ska man ha den i vardera regelsystem? Det blir alltså två uppsättningar isolering.
Jag kommer inte ha möjlighet att ha delade golv och flytande golv och sådana anvacerade saker.


Meningen är att de två regelsystemen inte ska kontakt med varandra för att ljud inte ska fortplanta sig genom något material mellan de två skilda väggarna. Hur gör man då med dörrkarmar och fönster till in till studios?

Här är en illustration på två separata regelsystem för en studiovägg med en fönsteröpning.






Det alternativa sättet var att bygga med tegel enligt nedanstående illustration. (Eller annat material beroende på vikt.)



Som jag förstod det så blir det mer jobb men blir reslutatet bättre? Det känns som om man har mer massa så får man mindre ljudtransplantation då. Behöver man ha gipsskiva på det? Räcker det inte att spackla/gipsa (kan inte den rätta termen) ett 2-3 cm tjockt lager direkt på tegelväggen.


De betongblock(den är som gipsblocket men 2,5 ggr bredare ungefär) som används här är likadan i storlek som de lättbetongblock i sverige som används. Men de är jättetunga. Gjorda av cement/betong och "mackadam" småsten. Riktigt tungt. Sen är det stora hål i de trots at de ä så stora. Kan man använda ett lager sånt bara eftersom de ä så hemsk tunga. Men då får man inte inte ett isär skilda MAM skikt.


Gipsskivor verkar ultimat men jag vet inte hur känsliga de är för transport. Finns bara i en stad att köpa här och de kanske smulas sönder i frakten.  Skulle vara intressant med lite ideer på enkla metoder som kan fungera bra och som blir konstandseffektivt.

*******
Klimatet är växlande här, på vinter är det snö och minusgrader och på somamren upp mot 45 grader varmt. Detta kanske kan inverka på val av material också då man inte kan ha kontinuerlig temperaturreglering. Är gipsskivor beroende mycket av temperaturen? Det spricker inte vid stora temperaturväxlingar?

Puh det blev långt,


*Edit stavfel + lite förtydling vissa småsaker.
« Senast ändrad: 23.05.2007, 11:38:39 by zigbee »


Utloggad Lee

  • Talang
  • **
    • Antal inlägg: 368
    • Visa profil
Japp din skiss är riktig. Men man sätter isoleringen i facken mellan reglarna. Precis som vanligt när man isolerar hus. Ungefär så här alltså (fast här med stålreglar)
http://byggsystem.knaufdanogips.se/cgi-bin/types_section.cgi?system=Standard&Vaeggr.=R91&snit=vis&dir=system/partitions/pt_walls&sti=system,partitions/pt_walls,i_ndex.html,publ

Vad det gäller fönster och dörrar så sätter man en i varje vägg, så det blir alltså dubbla fönster och dörrar. Tunga skall de vara och det kan vara lite svårt att få tag på. Skummgummi i dörrarna kanske gör att de vibrerar lite mindre, men ljudläckaget kommer att vara rätt stort. Och frigolit är inte att tänka på.

Gillade elinstallationen "före". Kan bara meddela att även om högskolan visade hur man egentligen skulle bygga, så vänjer man sig vid att se blanktråd efter ett par år i yrket.  :D


Utloggad zigbee

  • Nykomling
  • *
    • Antal inlägg: 8
    • Visa profil
Bra illustration. Två lager isolering alltså. a skrev att man kunde lämna luft också om man inte har isolering. Antar att det gör rätt stor skillnad om man har det. Man får väl limma fast det också så det inte ramlar ner mellan de två väggarna.


Dörrar och fönster,

Ah i see. Men hur man med mellanrummet. De två väggarna måste förbindas på något sätt ändå. Det kanske inte är så farligt om det bara är vid dörren och fönstret?

Kanske kan man ha sand i dörren? De bästa färdiga dörrarna jag har hittat hittils var dörrar som påstods vara importerad från Sverige.(jag tror att det var billiga kopior från Turkiet) De hade en genomskärningsexempel som såg ut såhär:

trä-tunn aluminium-frigolit(isolering)-tunn aluminium-trä

Kan det stämma att det är svenskt?

Två dörrar blir nog för dyrt i mitt fall, men det kanske är nödvändigt. Annars är det onödigt och bygga en såpass ljudisolerad vägg med dubbla fönster om det ändå kommer in ljud genom dörren.

Man förväntar sig inte att se sånt i Sverige men det är väl som du säger. Här får man se allt möjligt. Ska lägga upp bild på en lyktstople härifrån sen :)

*Edit stavfel
« Senast ändrad: 23.05.2007, 11:29:18 by zigbee »


Utloggad zigbee

  • Nykomling
  • *
    • Antal inlägg: 8
    • Visa profil
Eftersom "a" sågade min idé med blocken som syns i första inlägget så har jag spånat fram lite nya idéer  :P

Vad sägs om denna konstruktion. En hybrid. Ena väggen byggd med tungbetongblock med dimensionerna 40 X 20 X 15 och vikten 25 kg!!!  Det betyder att 3 m2 komemr väga nästan ett ton. Det borde väl räcka som massa. Sen att man spacklar den väggen slät med spackel eller gips. Sen andra väggen enligt standard med träreglar och gipsskiva med isolering som också kan ses på bilden. Eftersom betongblocken står för stor del av massan, kan man ersätta gipsskivan med MDF? Och fortfarande få bra resultat? MDF:en är mer lätttillgänglig och mindre känslig. Kommer isoleringen vara nödvändig/ha stor nytta?



En luft spalt emellan de två väggarna på några cm också?

Några synpunkter på detta?   :rolleyes:


Utloggad Lee

  • Talang
  • **
    • Antal inlägg: 368
    • Visa profil
Med den massan kommer det att fungera och väggen med isolering kommer att se till att dämpa alla ljud som eventuellt kommer igenom. Du behövre inte vara speciellt orolig att isoleringen ramlar ner. Sätt reglarna cc60 så klämmer de mot isoleringen alldeles lagom för att hålla dem kvar.

Däremot blir jag mer oroad över att du inte hittar dörrar och fönster som kan hålla rätt klassning. Kommer dörren från Sverige och här någon som helst ljuddämpningseffekt så behöver du oftast bara kolla på dörrens kant närmast gångjärnen. Där sitter vanligtvis en klassificering som anger 30-45dB. Annars kallas dörren innerdörr och isolerar inte ett skit. Om du letar dörrar så försök att hitta sådana dörrar som sitter i trapphusen in till lägenheter. De har väldigt hög klassificering idag (eftersom lagar och förordningar kräver det...)

Utan bra dörrar finns det ingen anledning att göra en overkill på väggarna heller.

Och börja inte tala elledningar och deras stolpar. Blanktråd överallt och kors och tvärs. Man är faktiskt förvånad att inte fler stryker med. Men jag har också satt skruvmejseln i lådor och skruvat in min utrustning. Svenska kontakter fungerar liksom inte överallt och då är det bra att ha en avbitare och en mejsel. ;)


Utloggad zigbee

  • Nykomling
  • *
    • Antal inlägg: 8
    • Visa profil
Ok Tack för de tipsen.

Jag börjar ocks bli orolig över det faktiskt. Såg inget som liknade klassificering på de dörrarna men jag ska kolla igen. de hade innerdörar också. Det var typ masonit och papp(isället för balkar) i dörren. Inget och hurra för. Kan man inte göra egna dörrar med sand i?


Fortfarande inget råd om dörr och fönster när man har två väggar? De två vägarna komemr oundvikligt i kontakt med varandra. (Har förklarat frågeställningen lite längre upp)

I senaste inlägget i min blogg så finns nästa anhalt där radio station ska byggas, en självkörstudio och en multipurpose med kontrollrum. Mest avsedd för musikinspelning. De är i olika byggnader med ligger inte så långt ifrån varandra. Borde inte vara något problem att koppla ihop de. Kanske med en 8 kanals multikabel? Så att man kan växla mellan sändande studio och samsända osv.



kurdish waves (punkt) blogspot (punkt) com   (Inlägget heter Amedi)


Utloggad Lee

  • Talang
  • **
    • Antal inlägg: 368
    • Visa profil

Dörrar och fönster? Tyckte jag sa det när jag nämnde

Vad det gäller fönster och dörrar så sätter man en i varje vägg, så det blir alltså dubbla fönster och dörrar. Tunga skall de vara och det kan vara lite svårt att få tag på.

Men för att underlätta det hela så kommer här en länk till John Sayers studiobyggarforum som gäller fönster
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=3330&postdays=0&postorder=asc&start=15
och så här skojigt kan det bli med dubbla dörrar (en i yttre och en i inre väggen)
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?p=22297




Utloggad zigbee

  • Nykomling
  • *
    • Antal inlägg: 8
    • Visa profil

Dörrar och fönster? Tyckte jag sa det när jag nämnde

Vad det gäller fönster och dörrar så sätter man en i varje vägg, så det blir alltså dubbla fönster och dörrar. Tunga skall de vara och det kan vara lite svårt att få tag på.

Men för att underlätta det hela så kommer här en länk till John Sayers studiobyggarforum som gäller fönster
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=3330&postdays=0&postorder=asc&start=15
och så här skojigt kan det bli med dubbla dörrar (en i yttre och en i inre väggen)
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?p=22297






Tack Lee! Jag vet att "a" nämnde det forumet men det var lite svårt att hitta i jungeln och mycket att läsa.

Det är solklart nu. I all fall den delen =)