Kontrollrummet
Kontrollrummets RSS-feed Kontrollrummets RSS-feed
Kontrollrummets RSS-feed Kontrollrummets Wiki RSS-feed
+  Kontrollrummet
|-+  Att göra musik» Studiobygge» Tips och råd - komplett studio från grunden?
Username:
Password:
Sidor: [1]   Gå ned
Digg This! 
  Skriv ut  
Författare ämne: Tips och råd - komplett studio från grunden?  (läst 349 gånger) 0
Beskrivning: Min gamla studio ska uppgraderas
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Tack för att du besöker kontrollrummet.com. Vi vill påminna dig om att också DU kan bli en aktiv medlem (och tillika bli av med detta meddelande!) genom att registrera dig och delta i diskussionerna här.
Hedblom
Talang
**

Karma: 4
Offline Offline

Gick med: 09.03.2007
Medlem #: 284
Antal inlägg: 197
Demokvota:



Visa profil Hemsida
« skrivet: 05.09.2017, 10:13:26 »

Hej!

Det är nu så att jag tröttnat på min gamla PC som kraschar så fort man tittar på den eller försöker sig på att spela in ett spår i cubase. Jag har legat på latsidan och inte ägnat så mycket tid till musiken som jag önskar och stt få till en bra inspelningsmiljö kanske väcker kreativiteten tänker jag. Halvambitiösa jag funderar nu på att göra en hel uppgradering med egentligen det mesta för att kunna spela in.

Jag tar görna emot råd från er aktiva inom inspelning hur jag ska tänka.

1: behöver en ny dator. PC eller Mac? Något spec att tänka på med ramminne, diskar, operativ etc?
2: har alltid kört cubase , tycker det är svårt. Byta ut eller nöta på? Har haft cubase 5, andra förslag?
3: ljudkort. Billigt är bra. Två kanaler räcker. Tips?
4: mina monitorer har gett upp, önskar nya för lägenhetsbruk. Förslag?

5: en viktig del. Förslag på plugins som inte går att leva utan? Jag kör nog bara superiordrummer, guitarrig och sen ozone - cd master. Kanske går att utveckla med EQ, kompressorer mm.

Förlåt min tråd som innehåller på tok för många frågor. Men jag har på tok för många frågor  Tongue
Loggat

Eddi
Elvis
*******

Karma: 66
Offline Offline

Gick med: 27.01.2008
Medlem #: 752
Antal inlägg: 12 390
Demokvota:



Visa profil Hemsida
« Svara #1 skrivet: 05.09.2017, 16:17:22 »

Jag kör Mini Mac och Logic som har en massa inbyggda plugins om man säger så - dvs dina favoritplugs funkar inte i detta koncept eftersom de mest är gjorda för PC å andra sidan har du nog det mesta du behöver i Logic. Det tar en stund att byta i tanken från Cubase till Logic men det funkar efter ett tag. Som ljudkort har jag den nya USXll Line6 som ger en faslig massa presets för gitarr och bas och vocals -det är nog det jag uppskattar bäst. En vanlig stereoförstärkare och icke-aktiva högtalare samt ett litet mixbord kröner uppsättningen mer behöver man inte. biggrin
Loggat

Strävar framåt men blickar bakåt för säkerhets skull
Harmonisnurran det stora uppslagsverket i det lilla formatet:
http://www.wideworld.se
Wernborg
Administrator
Johnny Cash
*******

Karma: 66
Offline Offline

Gick med: 23.02.2007
Medlem #: 24
Antal inlägg: 7 886
Demokvota:


Moderator


Visa profil
« Svara #2 skrivet: 06.09.2017, 00:13:16 »

Finns väl lika många svar som användare.

Dator
Får säga emot Eddi här lite först. De pluggar du nämner funkar för macmiljö också, om du tar den vägen.

DAW
Jag kör Reaper idag, men det innehåller inga instrument, så det få man fixa på annat håll. Lockas själv av Logic nästa gång jag ska handla, med tanke på det digra innehållet från start. Tycker de flesta system är rätt lika ändå.

Disk
Låter lite som du är ute efter en budgetlösning, och är det inte alltför stora pluggar så visst funkar det att köra system och ljudbibliotek på samma disk. Även om en mer flexibel lösning brukar skilja på det.

Monitorer
Jag gick själv från Esi 5" aktiva monitorer till att köra i min gamla 70-talsstereo med mirschhögtalare istället. Och jag tycker nog att jag gör minst lika balanserade (eller obalanserade) mixar som innan. Men för smidigheten vinner ju monitorer på knock-out. Mindre prylar liksom.

Ljudkort
När det gäller ljudkort kan jag tipsa om Steinberg UR22 mkII. Ett tvåkanaligt med många möjligheter. Det jag var ute efter var kompabilitet med så mycket som möjligt, så nu kan jag om jag vill ansluta till windows, mac os, ios, Android etc. Strömmen tar man via en powerbank eller usb-vägguttag om man kör med IOS-enhet.
Loggat

Eddi
Elvis
*******

Karma: 66
Offline Offline

Gick med: 27.01.2008
Medlem #: 752
Antal inlägg: 12 390
Demokvota:



Visa profil Hemsida
« Svara #3 skrivet: 06.09.2017, 15:02:39 »

Jo Wernis har rätt om man tänker instrument plugins så funkar alla till Mac jag var mer inne på glassverb och såna ljudmodulerande plugins där finns defenitivt ett hinder.
Loggat

Strävar framåt men blickar bakåt för säkerhets skull
Harmonisnurran det stora uppslagsverket i det lilla formatet:
http://www.wideworld.se
Burnin_Sven
Talang
**

Karma: 0
Offline Offline

Gick med: 07.03.2014
Medlem #: 2098
Antal inlägg: 261
Demokvota:


Visa profil
« Svara #4 skrivet: 06.09.2017, 15:42:00 »

.
« Senast ändrad: 06.09.2017, 22:58:55 av Burnin_Sven » Loggat
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Tags: dator ljudkort monitorer pluggar mickar 
Sidor: [1]   Gå upp
Digg This! 
  Skriv ut  
 
Gå till:  

Theme by webtechnica.com.