Kontrollrummet
Kontrollrummets RSS-feed Kontrollrummets RSS-feed
Kontrollrummets RSS-feed Kontrollrummets Wiki RSS-feed
+  Kontrollrummet
|-+  Att göra musik» Inspelning» TC Helicon Play Acoustic - på sången
Username:
Password:
Sidor: 1 [2]   Gå ned
Digg This! 
  Skriv ut  
Författare ämne: TC Helicon Play Acoustic - på sången  (läst 1685 gånger) 0
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Tack för att du besöker kontrollrummet.com. Vi vill påminna dig om att också DU kan bli en aktiv medlem (och tillika bli av med detta meddelande!) genom att registrera dig och delta i diskussionerna här.
MaxB
Elvis
*******

Karma: 69
Offline Offline

Gick med: 26.01.2008
Medlem #: 751
Antal inlägg: 16 516
Demokvota:Visa profil
« Svara #15 skrivet: 27.09.2017, 09:58:55 »

Kan den autotuna enbart leadsången också? Alltså när man inte kör några harmonier?

Jag är ganska säker på att den kan autotuna leadsången och dessutom gör det.

Är inte helt säker på vad du menar med "inte kör några harmonier"?

1) Min pedal kan i förväg ställas in i en tonart men det innebär att man i nästa låt måste ställa in rätt tonart för den låten. Om man på detta sätt ställer in tonart manuellt hanterar pedalen tonart och inkommande ton som sjungs, perfekt. Då krävs ingen information från en gitarr.
2) Då gitarren är kopplad genom pedalen analyserar pedalen tonart, så att man inte behöver koncentrera sig på menyerna i pedalen. Pedalen analyserar då, utifrån den tonart (eller kanske de toner?) den hör dig spela, vilken ton du sjunger och levererar stämmor som verkar sjunga exakt det du sjunger, med en obetydlig latency.

Jag köpte en gång en Tascam preamlimpa med kompressor mm samt autotune. Den lät fullständigt helvete, vill kinnas att man inte kunde få bort den torra sången, den hördes samtidigt som den autotunade rösten. Det lät helt förjävligt på alla vis. Åkte till 4sound där jag köpt den, och alla i personalen plus jag ägnade flera tmmar åt att få den att låta vettigt. Men det var omöjligt. O då har de snubbarna egna studioar o är väldigt vana alla såna prylar.
TV Helicon kanske är mkt bättre? De TC pedaler jag har är outstanding grymma.

Det är förmodligen inte helt enkelt för pedalen att analysera inkommande röst och toner från gitarren för att - med liten latency - leverera en eller flera stämmor/röster. Om inkommande röst inte vet exakt var den ska vara, är det ett dilemma för pedalens elektronik. Du måste inom (pedalens bedömning) rimliga gränser leverera rätt ton i sången, annars levereras något som liknar det du illustrerar här ovanför.

Jag har upptäckt vissa saker som är svårare för pedalen att hantera. En sak är då det är mycket fingerplock, som exempel i "These days" av Jackson Browne, en låt som vandrar på bassträngarna från C ner till Am, G och F. Att sjunga samtidigt och förvänta sig att pedalen ska hinna analysera tonart (en per ord) och sångmelodin och leverera två stämmor, tenderar till att bli för mycket, det svajar på stämmorna och låter inte bra. Då jag dessutom inte sjunger rätt ton, utan lite falskt, blir resultatet inte önskvärt.

Hoppas svaret gav något.

Edit: Nu begrep jag nog din fråga... Jag har inte testat en sån inställning, har för mig att det i menyerna finns en sån möjlighet.
Då "Hit"-knappen är avslagen har såväl gitarr som sång, reverb eller andra effekter man ställt in innan.
Då "Hit"-knappen är påslagen är effekten endera a) harmonier - alltså en eller flera stämmor eller b) annan effekt på enbart leadsången, utan harmonier.
Inställningen för att ställa in autotune på enbart leadsången som "Hit"-effekt har jag inte laborerat med
« Senast ändrad: 27.09.2017, 10:06:33 av MaxB » Loggat

Jag lever i dået nu och är ingen kändis. Det är min Mini-Magitron - på Youtube och Google
Håkan Nilsson
Idol
****

Karma: 1
Offline Offline

Gick med: 04.03.2009
Medlem #: 1182
Antal inlägg: 1 776
Demokvota:


I´m a Fender bender from space.


Visa profil
« Svara #16 skrivet: 04.10.2017, 11:02:24 »

Det enda dåliga för mig med porta+outboards vs dator o program har varit att jag inte haft möjlighet till pitch correction. Får kämpa bra nog med varje fras innan det är hyfsat. Live kan jag tänka mig att jag efter att sjungit typ fyra timmar nonstop ofta sjunger ganska kalkon. Tur man inte spelar in allt live, då skulle man nog skämmas ihjäl ibland vid lyssning. Kollade runt lite på burkar i förrgår o hittade TC Mic Mechanic 2. Som har reverb, delay, pitch correction och nån sorts autoknapp för både kompression, eq och de-esser. Den är gjord enbart för sångmick. Man behöver alltså ingen styrning från en gitarr. Den ger heller inga stämmor, men det är jag mindre intresserad av. Gör jag egna backtracks kan jag ju hitta på såna själva bra, bara de inte blir för sura. Man behöver inte ställa in nån tonart heller, den är kromatisk.
Skickade efter den från Gear4music i förrgår, beräknad framkomst idag. Såg igår kväll för sent att den kom till vår post redan i går kl 1400, redan efter ett dygn! Ska hämta den nu och antagligen använda den live på em då jag har en spelning för ett gänga pigga PROare som beställt 60-tals rockmusik. Hoppas den funkar i studion med. Det jag hört på youtube är helt utan den "Cheer-effekt" man brukar höra med såna här grejer.
Echo o reverb hade jag kunnat vara utan, sånt har jag i hög kvalitet redan, men funkar pitch correction bra så är det ju guld. Jag köpte för flera år sen en Tascam racklimpa som hade pitch correction, men den lät så jävla illa att den inte gick att använda alls.
http://www.gear4music.se/sv/Gitarr-bas/TC-Helicon-Mic-Mechanic-2-Effektsprocessor/1VBL

http://www.tc-helicon.com/en/products/mic-mechanic-2/

« Senast ändrad: 04.10.2017, 11:04:31 av Håkan Nilsson » Loggat

Varför ska man älska den man ändå aldrig får?
Karin Boye (eller?)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Tags:
Sidor: 1 [2]   Gå upp
Digg This! 
  Skriv ut  
 
Gå till:  

Theme by webtechnica.com.


Google besökte denna sida senast 15.12.2017, 10:11:31