Kontrollrummet
Kontrollrummets RSS-feed Kontrollrummets RSS-feed
Kontrollrummets RSS-feed Kontrollrummets Wiki RSS-feed
+  Kontrollrummet
|-+  Mjukvara» Ableton Live» Hur göra för att spela in en synth?
Username:
Password:
Sidor: [1] 2   Gå ned
Digg This! 
  Skriv ut  
Författare ämne: Hur göra för att spela in en synth?  (läst 32467 gånger) 0
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Tack för att du besöker kontrollrummet.com. Vi vill påminna dig om att också DU kan bli en aktiv medlem (och tillika bli av med detta meddelande!) genom att registrera dig och delta i diskussionerna här.
TheApe
Nykomling
*

Karma: 0
Offline Offline

Gick med: 24.03.2012
Medlem #: 1870
Antal inlägg: 38
Demokvota:


Visa profil
« skrivet: 17.06.2013, 20:27:21 »

De flesta vst's jag har stött på har ju ingen förmåga att automatiseras med midimapping? [rätta mig gärna om jag har fel för då är ju problemet löst redan här smile]

Går det på något sätt att spela in i Live det man gör med synthen under en inspelning? Dvs. att om jag vrider ett reglage så spelas LJUDET av det som ändras in, inte automatiseringen alltså.

Hoppas det är aslätt och att jag bara missat något för jag har letat!
Loggat
Jocke
Legend
*****

Karma: 21
Offline Offline

Gick med: 27.08.2007
Medlem #: 587
Antal inlägg: 4 408
Demokvota:



Visa profil
« Svara #1 skrivet: 17.06.2013, 20:37:06 »

De flesta vst's jag har stött på har ju ingen förmåga att automatiseras med midimapping? [rätta mig gärna om jag har fel för då är ju problemet löst redan här smile]

Går det på något sätt att spela in i Live det man gör med synthen under en inspelning? Dvs. att om jag vrider ett reglage så spelas LJUDET av det som ändras in, inte automatiseringen alltså.

Hoppas det är aslätt och att jag bara missat något för jag har letat!

Ja, det är väl så det brukar funka? Vet inte hur Abletron funkar men både mjukvarusyntar och externa syntar spelar in midi-kommandona i Cubase på såväl midi-track som Instrument track...
Loggat

tsmalmbe
CTO
Administrator
Johnny Cash
*******

Karma: 64
Offline Offline

Gick med: 20.02.2007
Medlem #: 1
Antal inlägg: 5 924
Demokvota:



Visa profil Hemsida
« Svara #2 skrivet: 17.06.2013, 20:37:14 »

De flesta vst's jag har stött på har ju ingen förmåga att automatiseras med midimapping? [rätta mig gärna om jag har fel för då är ju problemet löst redan här smile]

Går det på något sätt att spela in i Live det man gör med synthen under en inspelning? Dvs. att om jag vrider ett reglage så spelas LJUDET av det som ändras in, inte automatiseringen alltså.

Hoppas det är aslätt och att jag bara missat något för jag har letat!

De flesta VSTi:na jag har stött på kan kontrolleras vitt och brett med midi cc (controller codes). De flesta DAW tar upp allt du gör med din kontroller. Ifall man vill spela in audion så blir det lite trixande, men möjligt.

Eftersom jag inte kan något annat än Cubase så skall jag inte ens försöka gå in på Ableton här.
Loggat

.:: Jag mixar och mastrar din demo - ta kontakt :::: GTalk tsmalmbe@gmail.com / www.studiomjau.se / Min Soundcloud   / Mitt företag::.
TheApe
Nykomling
*

Karma: 0
Offline Offline

Gick med: 24.03.2012
Medlem #: 1870
Antal inlägg: 38
Demokvota:


Visa profil
« Svara #3 skrivet: 17.06.2013, 20:48:56 »

De flesta vst's jag har stött på har ju ingen förmåga att automatiseras med midimapping? [rätta mig gärna om jag har fel för då är ju problemet löst redan här smile]

Går det på något sätt att spela in i Live det man gör med synthen under en inspelning? Dvs. att om jag vrider ett reglage så spelas LJUDET av det som ändras in, inte automatiseringen alltså.

Hoppas det är aslätt och att jag bara missat något för jag har letat!

Ja, det är väl så det brukar funka? Vet inte hur Abletron funkar men både mjukvarusyntar och externa syntar spelar in midi-kommandona i Cubase på såväl midi-track som Instrument track...

Jag kan ha förklarat dåligt smile

"Noter" spelas ju såklart in (cc-kommandon). Men inte reglage/knappar/sliders-förändringar.
I ableton så klickar man på en lila knapp som det står midi på och då lyser ALLT som går att modifiera med automation/spela in och röra/vrida på.
Det lyser inga knappar alls i mjukvarusynthen. Därav min önskan att kunna spela in "live" medan man kör spåret så att det jag ändrar på synthen medans spåret rullar kommer med på inspelningen. Så? smile

Så summa summarum.

Min önskan är att kunna spela in i live det jag hör i min högtalare när jag leker med en synth.

Så ser det ut när det är som vanligt http://i.imgur.com/tzHrhbM.jpg

Så ser det ut när det är midi-förändringsläget aktiverat http://i.imgur.com/LieNACA.jpg

Allt som är lila kan man automatisera eller ställa om midimappingen på.

« Senast ändrad: 17.06.2013, 20:53:48 av TheApe » Loggat
Jocke
Legend
*****

Karma: 21
Offline Offline

Gick med: 27.08.2007
Medlem #: 587
Antal inlägg: 4 408
Demokvota:



Visa profil
« Svara #4 skrivet: 17.06.2013, 20:58:51 »

Line out från synten till Line in på ljudkortet?
Loggat

TheApe
Nykomling
*

Karma: 0
Offline Offline

Gick med: 24.03.2012
Medlem #: 1870
Antal inlägg: 38
Demokvota:


Visa profil
« Svara #5 skrivet: 17.06.2013, 21:12:06 »

Line out från synten till Line in på ljudkortet?

http://i.imgur.com/Efs3Li4.jpg

Finns ingen line out valmöjlighet vad jag har förstått?
Loggat
jonnerstone
Ostälskare
Legend
*****

Karma: 9
Offline Offline

Gick med: 24.11.2007
Medlem #: 688
Antal inlägg: 2 855
Demokvota:


Lev nu!!


Visa profil Hemsida
« Svara #6 skrivet: 17.06.2013, 21:30:21 »

Ursäkta, men du jag blir inte klok på vad du menar. Är det ljudet från en hårvarusynth eller mjukvarusynth du snackar om? Alla midiparametrar går att "spela" med i realtid. Du bara adresserar den parameter du önskar till valfri regel/ratt/knapp på din hårdvara. I Cubase är det sen bara att klicka på Write-knappen för valda spår, trycka på rec och tuta och köra. Allt du gör kommer då att spelas in. Allt från vilka toner du spelar till prg-change, filtersvep mm, etc, osv. Antar att det borde funka likadant i Ableton Live.
« Senast ändrad: 17.06.2013, 21:31:55 av jonnerstone » Loggat
TheApe
Nykomling
*

Karma: 0
Offline Offline

Gick med: 24.03.2012
Medlem #: 1870
Antal inlägg: 38
Demokvota:


Visa profil
« Svara #7 skrivet: 17.06.2013, 21:44:48 »

Ursäkta, men du jag blir inte klok på vad du menar. Är det ljudet från en hårvarusynth eller mjukvarusynth du snackar om? Alla midiparametrar går att "spela" med i realtid. Du bara adresserar den parameter du önskar till valfri regel/ratt/knapp på din hårdvara. I Cubase är det sen bara att klicka på Write-knappen för valda spår, trycka på rec och tuta och köra. Allt du gör kommer då att spelas in. Allt från vilka toner du spelar till prg-change, filtersvep mm, etc, osv. Antar att det borde funka likadant i Ableton Live.

Hej!

Jag kör 100% mjukvara smile

Ja så som du beskriver fungerar det ju i min gamla trotjänare Reason. Dock så får jag inte till det här i Live.
Jag pratar om 3:e parts tillverkade VST'is. Virtuella instrument och effekter alltså.

Live's egna instrument som följer med kan man ställa in exakt allt på med midimapping och automation och även spela in förändringar.

Det kanske helt enkelt inte går att göra det med virtuella instrument/effekter?
Loggat
TheApe
Nykomling
*

Karma: 0
Offline Offline

Gick med: 24.03.2012
Medlem #: 1870
Antal inlägg: 38
Demokvota:


Visa profil
« Svara #8 skrivet: 17.06.2013, 21:54:56 »

Det fungerar på vissa märker jag nu. Andra inte alls.

Kan det vara så att äldre inte har det programmerat i sig att kunna sända och ta emot midi på det sättet kanske?
Loggat
Jocke
Legend
*****

Karma: 21
Offline Offline

Gick med: 27.08.2007
Medlem #: 587
Antal inlägg: 4 408
Demokvota:



Visa profil
« Svara #9 skrivet: 17.06.2013, 22:09:14 »

Line out från synten till Line in på ljudkortet?

http://i.imgur.com/Efs3Li4.jpg

Finns ingen line out valmöjlighet vad jag har förstått?

Om du kan styra parametrar från ditt keyboard men inte påverka dem i din DAW i realtid så finns det program för att spela in ljudströmmen som går ut till ljudkortet... men det verkar ju förb omständigt...
Loggat

Bribedant
Idol
****

Karma: 10
Offline Offline

Gick med: 13.02.2010
Medlem #: 1466
Antal inlägg: 1 330
Demokvota:



Visa profil
« Svara #10 skrivet: 17.06.2013, 23:53:33 »

Du skulle behöva ett midi keyboard med en massa rattar och reglar som kan mappas mot syntens parametrar. Alternativt en midi controller. Jag köpte en Korg Nanokontrol just för att kunna göra det du vill.
http://www.jam.se/synthpiano/midikeyboards/A78285-Korg_Nanokontrol_2_BK/
Hittad min på rea för 250 spänn. Dyrare nu men billigaste hårdvaruprylen för att styra mjuk-syntar gissar jag.
Blir en del mappandes av kontrollrattar till midi CC dock.
Loggat
TheApe
Nykomling
*

Karma: 0
Offline Offline

Gick med: 24.03.2012
Medlem #: 1870
Antal inlägg: 38
Demokvota:


Visa profil
« Svara #11 skrivet: 18.06.2013, 02:22:23 »

Du skulle behöva ett midi keyboard med en massa rattar och reglar som kan mappas mot syntens parametrar. Alternativt en midi controller. Jag köpte en Korg Nanokontrol just för att kunna göra det du vill.
http://www.jam.se/synthpiano/midikeyboards/A78285-Korg_Nanokontrol_2_BK/
Hittad min på rea för 250 spänn. Dyrare nu men billigaste hårdvaruprylen för att styra mjuk-syntar gissar jag.
Blir en del mappandes av kontrollrattar till midi CC dock.

Jag har en apc-40 och ett utmärkt 49 tangenters midi-klaviatur med 38 rattar och reglage biggrin

Grejen är ju den att vissa mjukvarusythar/mjukvarueffekter inte har funktionen inbyggd som det verkar. Det går så att säga inte att högerklicka och välja "learn from" eller "midi-mapping" eller något annat som det brukar stå.

Det är därför jag startar tråden. Jag blev förvånad att det var så smile

Så problemet återstår. Är det enda sättet att spela in det som kommer ut ut ljudkortet för att sen lägga det som ett helt spår i Live. Det känns ju som att möjligheterna att mixa det bra sen är lika med noll  Roll Eyes
Loggat
Bribedant
Idol
****

Karma: 10
Offline Offline

Gick med: 13.02.2010
Medlem #: 1466
Antal inlägg: 1 330
Demokvota:



Visa profil
« Svara #12 skrivet: 18.06.2013, 03:09:14 »

Om det är Deep One vi snackar om så kan jag styra nästa alla parametrar från mitt midi keyboard. "Learn" och assign. Ableton är kanske Un-ableton  biggrin
Loggat
TheApe
Nykomling
*

Karma: 0
Offline Offline

Gick med: 24.03.2012
Medlem #: 1870
Antal inlägg: 38
Demokvota:


Visa profil
« Svara #13 skrivet: 18.06.2013, 16:32:38 »

Om det är Deep One vi snackar om så kan jag styra nästa alla parametrar från mitt midi keyboard. "Learn" och assign. Ableton är kanske Un-ableton  biggrin

Haha nej! Det var bara bildexempel på hur det ser ut med och utan midi-mapping aktiverat smile
Loggat
Jonte
Talang
**

Karma: 3
Offline Offline

Gick med: 23.11.2008
Medlem #: 1057
Antal inlägg: 282
Demokvota:



Visa profil
« Svara #14 skrivet: 18.06.2013, 17:48:02 »

Försök med detta:
1. Tryck på pilen "Unfold device parameters" i "Device Title Bar".
2. Tryck på "Configure".
3. Peka på softsyntens rattar/reglar som du vill kunna reglera - då poppar dom upp till höger i Device-rutan.
4. Aktivera "Midi-läge" (Midi Map Mode Switch)
5. Peka på en Device-parameter.
6. Rör på den ratt/regel på midicontrollern som du önskar.
7. Upprepa steg 5 och 6 tills du är nöjd.
8. Avaktivera "Midi-läge"
9. Klart!
Loggat

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Tags:
Sidor: [1] 2   Gå upp
Digg This! 
  Skriv ut  
 
Gå till:  

Theme by webtechnica.com.


Google besökte denna sida senast 04.12.2017, 05:18:08